Box ceas cu diamante masina sport Box

GALERIE FOTO Un ceas cu diamante și o mașină sport. Codul neînțeles al boxerilor care a fost mereu luat în râs

Un ceas cu diamante și o masină sport reprezintă pentru boxeri semnul reușitei. Un cod neînțeles și mereu luat în râs de cei care nu au știut niciodată ce însemnă suferința.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 29 Septembrie 2022, 14:47
Data actualizarii: Joi 29 Septembrie 2022, 15:25

de Alexandru GANCI

Marii boxeri americani din ultimele doua sute de ani nu s-au ridicat din Upper East Side sau din Beverly Hills, ci au venit din sudul intunecat, din Alabama si Mississippi, s-au nascut din parinti pe care americanii citadini i-au considerat mereu imaginea decaderii umanitatii.

Din cocioabe spre performanță în nobila artă

Poate nu întâmplător, nu casele care încercau să imite palatele aristocraților britanici au dat ceea ce numim acum cultură și performanță americană, ci cocioabele albilor săraci, sclavi irlandezi, vagabonzi englezi, proscriși scoțieni, aruncați de britanici peste ocean și dărăpănăturile în care au trăit prietenii lor de sărăcie, sclavii eliberați.

Delta marelui fluviu a născut o lume aparte, în care spiridușii irlandezi trăiau alături de demonii africani, în care preotul catolic și cel refomat trăiau ușă în ușă cu preoteasa voodoo.

Suferința s-a transformat în muzică

Marile plantații din Sud erau acum ferme mici, iar foștii sclavi erau liberi, dar plătiți atât de putin inca multi isi aminteau cu regret de viata pe plantatie.

Suferința s-a transformat însă în muzică.

Cantecele de lucru si de suferinta s-au imbinat cu baladele irlandeze, instrumentele africane si cele europene au generat un sunet nou, muzica religioasa s-a imbinat cu povestile de dragoste si asa s-a nascut blues-ul.

Meciul de 111 reprize

În zilele de sărbătoare oamenii se adunau să cânte, iar circurile aduceau noutățile din afară.

Doar că fiecare circ aducea cu sine și înfruntările dintre luptătorii de Catch Wrestling, probele de forță și mai ales meciurile de box.

În Alabama nu auzise nimeni de marchizul care a schimbat regulile de box, dar vestea despre meciul de 111 reprize din New Orleans fusese adusa si nu era inca uitata.

În lumea această plină de blues și box s-a născut Joe Louis, cel pe care America l-a transformat în simbol, când a avut nevoie de el, iar apoi l-a uitat și l-a lăsat să moară de foame. 

Modifică setările cookies