(P) Descoperind acupunctura: din antichitate pana la practica modernă

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 27 Octombrie 2023, 11:33
Data actualizarii: Vineri 27 Octombrie 2023, 11:36

 

În căutarea sănătății oamenii au încercat, de-a lungul veacurilor, o mulțime de metode, unele mai bune, altele mai puțin bune, pentru a aduce starea de bine fizică, dar și emoțională. De multe ori, în necunoștință de cauză, avem impresia că omul modern deține adevărul absolut și strămoșii noștri nu știau mai nimic. Se pare că ne înșelăm. Anticii aveau o sumedenie de cunoștințe despre viață, natură, univers și medicină. Descoperirile arheologice au adus la lumină fapte uimitoare despre medicii de odinioară și modul în care aceștia percepeau corpul uman. Mult timp s-a crezut că Hipocrat a fost părintele medicinei. Acesta a fost, într-adevăr, un medic excepțional al antichității, însă, mai nou, arheologii au descoperit faptul că multe dintre scrierile lui se bazau pe textele unui egiptean genial, Imhotep. Acesta a fost om de știință, arhitect, astrolog, poet, inginer și medic. O bună bucată de timp se credea că Imhotep a fost un zeu, însă s-a dovedit a fi un om de geniu. El a performat inclusiv operații pe creier și pacienții lui au mai supraviețuit încă doi ani! În altă parte a lumii, tot un fel de medicină, a fost studiată încă de acum 4000 de ani, această fiind însă mult mai veche (după unele surse, ar avea 10000 de ani): acupunctura. Există sceptici care ridică din sprânceană când aud aceste lucruri și care mereu au un “dar” de adăugat. Însă, ar trebui să ne întrebăm: Dacă a fost folosită atâtea mii de ani, de ce nu ar funcționa și acum? Oamenii se feresc să afirme adevăruri despre lucruri pe care nu le pot demonstra. Și totuși, mergem în biserici și ne închinăm al Divinitate…de ce nu am crede și în faptul că acupunctură funcționează?

O terapie alternativă

Deși nu este văzută ca un tratament clasic medical, acupunctura începe sa fie acceptat de oameni din toate mediile. Tocmai de aceea, medici precum cei de la Acupunctură București, au început să fie interesați și să studieze principiile ei. Au descoperit că pot să aibă rezultate remarcabile într-un număr mare de afecțiuni: migrenele, durerile aparatului musculo-scheletic, insomnia, obezitatea, fumatul, unele probleme ale sarcinii…sunt afecțiuni care își pot găsi alinarea la acest cabinet. Desigur, rezultatul nu este garantat pentru depinde de foarte mulți factori. Tratamentul trebuie urmat întocmai și nu este suficientă o singură ședință. Medicul de la Acupunctură București va ști exact câte ședințe sunt necesare. Mai este necesar ca, înainte de a apela la acupunctură să știi exact ce afecțiune ai și să faci niște analize. Unele boli pot ascunde afecțiuni grave și acupunctură poate să nu fie ceea ce îți trebuie. Cât despre efecte adverse, în afară de un mic disconfort și sângerări deficitare locale, urmate de mici tumefieri, nu există alte probleme. 

Care sunt originile acupuncturii?

Este mai mult decât niște ace înfipte pe anumite părți ale corpului….acupunctura este o întreagă filozofie. La https://www.acupuncturabucuresti.ro/, acest cabinet din București autorizat, această practică străveche este practicată de medici, nu vraci. Este vorba despre Dr. Corneliu Moldovan, care are specialitate în Oncologie și competență în acupunctură și terapie laser, dar și de D-na Dr. Radu Monica-Oana, medic specialist în medicină de familie și competențe în acupunctură și homeopatie. Atunci cum să nu ai încredere să mergi? Mai mult, acestă practică, sum spuneam, a fost folosită de mii de ani în China. Împărații Chinei apelau al acupuncturisti pentru a se vindeca de diverse afecțiuni. I se atribuia pe atunci o valență magică și era adesea practicată într-un ritual prin care un spirit rău era eliberat din corp în momentul în care subiectul sângera. Acest “spirit” rău a căpătat denumirea de Qi. Qi-ul este energia care se regăsește peste tot. Dacă vrei să înțelegi mai bine, în cazul în care ești fan Star Wars, putem compară Qi-ul cu Forța. Să revenim la lucruri mai serioase. În acupunctură, acele sunt folosite pentru a stimula anumite puncte, regăsite pe suprafața unor meridiane. La început erau undeva la 365 de puncte, câte unul pentru fiecare zi a anului. Stimularea punctelor de acupunctură nu poate doar să elibereze excesul de Qi, ci și să corecteze deficiența acestuia, menținând astfel armonia între principiile metafizice opuse Yin și Yang. În ultimele două milenii acupunctura nu a adus lucruri noi, ci doar mai multe puncte de acupunctură, care acum sunt peste două mii. 

Europa primește cu scepticism acupunctura

În secolul al XVII-lea filosofia și practica acupuncturii au intrat și pe meleaguri europene. A fost ba iubită, ba hulită, dar mereu controversată. Thomas Sydenham (Hipocrate al englezilor), era unul din sceptici, deși câțiva medici și chirurgi francezi proeminenți, adică Dujardin, Berlioz, Cloquet, au susținut acupunctura în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. În Traite de Therapeutique, medicii Trousseau și Pidoux l-au acuzat pe doctorul Louis Berlioz (tatăl marelui compozitor Hector Berlioz) că a reînviat o doctrină absurdă din uitarea meritată. Ce nu trebuie să negăm este faptul că în orice practică au existat controverse între specialiști, iar medicina a fost în frunte. Chiar și azi, dacă mergi la zece medici, vei avea zece diagnosticari diferite. În mod ironic, în timp ce europenii cochetau cu acele din ce în ce mai mult, chinezii au interzis acupunctura, ultima interdicție fiind emisă de guvernul Kuomintang în 1929.  Mao a fost cel care i-a redat acupuncturii stralucirea de odinioara și i-a ridicat chiar și un monument.

O practică normală în ziua de azi

Nu trebuie să te temi de acupunctură…poți rezolva cu ajutorul ei mai multe probleme decât crezi! Pe site-ul acupuncturabucuresti.ro po ți face rezervare medicii pe care ți i-am amintit mai sus.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!