(P) Cum previi luxațiile pe durata antrenamentelor?

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 12 Septembrie 2023, 16:21
Data actualizarii: Marti 12 Septembrie 2023, 16:24

Accidentările din timpul antrenamentelor sunt frecvente și se pot manifesta prin întinderi și rupturi musculare, fracturi, tendinită, entorse și luxații sau dislocarea articulațiilor. Dacă uneori acestea sunt simple accidente, alteori sunt cauzate de o executare necorespunzătoare a exercițiilor și pot fi prevenite. Citește în continuare cum te poți antrena în siguranță, pentru a evita rănirea.

Accidentările din timpul antrenamentelor sunt frecvente și se pot manifesta prin întinderi și rupturi musculare, fracturi, tendinită, entorse și luxații sau dislocarea articulațiilor. Dacă uneori acestea sunt simple accidente, alteori sunt cauzate de o executare necorespunzătoare a exercițiilor și pot fi prevenite. Citește în continuare cum te poți antrena în siguranță, pentru a evita rănirea.

Începe cu o rutină de încălzire

Articulațiile și mușchii tăi trebuie pregătiți înainte de antrenamente. De aceea, îți recomandăm să începi cu exerciții de încălzire de 10-15 minute, care diferă în funcție de tipul de activitate sportivă pe care intenționezi să o desfășori.

Exercițiile de încălzire au rolul de a crește fluxul sanguin către mușchi și articulații, pentru a îmbunătăți flexibilitatea acestora și a reduce riscul de luxații și entorse. În cazul în care, spre exemplu, te confrunți cu o luxație a gleznei, va trebui să urmezi un plan de recuperare medicală, ce poate include o orteză pentru gleznă. Aceasta are rolul de a oferi susținere gleznei, pentru a permite vindecarea ei.

Include exerciții de întindere

Exercițiile de întindere contribuie la menținerea flexibilității musculare și articulare din timpul antrenamentelor. Prin urmare, acestea sunt recomandate pentru a preveni luxațiile și alte tipuri de accidente. Asigură-te că începi cu mișcări ușoare și că respiri profund pe durata fiecărei întinderi.

De asemenea, este recomandat ca odată ce ajungi într-o poziție de întindere, să o menții pentru 15-30 de secunde.

Execută o tehnică corectă a exercițiilor fizice

Cele mai multe accidentări din timpul antrenamentelor sunt cauzate de o executare corespunzătoare a exercițiilor. Fie că ești la începutul unei rutine de exerciții fizice, fie că începi un nou tip de antrenament, asigură-te că înveți tehnicile corecte de realizare a lor.

Acordă atenție poziției corpului tău, pentru a menține o postură corectă, cu spatele drept și o aliniere corespunzătoare a spatelui, umerilor și soldurilor. Evită mișcările bruște și ascultă-ți corpul. Dacă resimți durere sau disconfort, corpul tău îți spune că este momentul să te oprești.

Crește treptat intensitatea exercițiilor

Odată ce începi să te antrenezi, poți fi tentat să îți stabilești obiective dificil de îndeplinit, care îți vor suprasolicita organismul și măresc riscul de rănire. Începe cu un nivel potrivit de dificultate pentru condiția ta fizică și adaugă treptat intensitate antrenamentului tău.

Faci exerciții cu greutăți? Atunci ai grijă să crești progresiv greutățile cu câteva kilograme la fiecare două săptămâni, pentru a-i permite corpului tău să se adapteze la efortul fizic pe care îl depune. Totodată, este bine să îți schimbi rutina de antrenament, astfel încât să poți evita suprasolicitarea anumitor grupe musculare.

Nu uita de echipamentul adecvat

Te-ai confruntat vreodată cu o luxație a genunchiului? Fie că ți s-a întâmplat ție sau unei persoane apropiate, știi cât de dificilă poate fi recuperarea. Vei avea nevoie de o orteză pentru genunchi și fizioterapie, astfel încât să ameliorezi simptomele și să accelerezi vindecarea.

Pentru prevenirea luxațiilor și a oricărui alt tip de accidentare, îți recomandăm să alegi echipament de calitate, care să respecte standardele de siguranță. Fiecare sport practicat necesită un anumit tip de echipament, fie că este vorba despre încălțăminte, fie despre protecție. Ai grijă să îl alegi corect și nu ezita să ceri sfatul unui specialist, pentru a face alegerea corectă.

În cazul în care practici un sport cu risc ridicat de accidentare, protejează zonele vulnerabile ale corpului, precum genunchii sau încheieturile.

Urmând aceste recomandări, te asiguri că exercițiile fizice se desfășoară în deplină siguranță, prin reducerea riscului de rănire, astfel încât să îți atingi cu succes obiectivul antrenamentului. 

Articol creat de agentia de marketing Campaigns

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!