(P) Când necesită ruptura de menisc operație sau tratament conservator?

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 09 Martie 2023, 15:35
Data actualizarii: Joi 09 Martie 2023, 15:35

Ruptura de menisc este printre cele mai frecvente afecțiuni ale genunchiului, aceasta poate fi tratată chirurgical sau conservator.


Ruptura de menisc este printre cele mai des întâlnite afecțiuni ale genunchiului în rândul pacienților mei. Deși majoritatea pacienților se gândesc că aceasta necesită o intervenție chirurgicală pentru a fi tratată, sunt cazuri în care un tratament conservator poate readuce la starea inițială genunchiul.

Ce reprezintă meniscul în anatomia genunchiului și ce simptome sugerează o ruptura de menisc?

Meniscul este un cartilaj care se află în genunchi între femur și tibie. Meniscul acționează ca un amortizor în genunchi și oferă și o anumită stabilitate. Când meniscul nu funcționează corespunzător sau ați suferit o ruptura de menisc, mai mult șoc este transferat oaselor din genunchi. Acest lucru duce la o uzură crescută și, în cele din urmă, la osteoartrita, afectând mobilitatea pacienților.

În cazul în care suspectați că suferiți de o ruptura de menisc, o vizită la medicul chirurg ortoped este cea mai bună metodă pentru a diagnostica clar și de a găsi un tratament potrivit.

Ruptura de menisc se manifestă prin:
● Dureri pe partea laterală a genunchiului (fie medial/intern sau lateral/exterior);
● Poate exista un sentiment asociat de blocare;
● Durerea poate apărea brusc cu o anumită mișcare, dar la persoanele în vârstă, durerea apare de obicei lent în timp;
● Poate fi prezentă o anumită umflare a genunchiului;
● Durerea este agravată de mișcările de răsucire și de ghemuire.

Cum este provocată o ruptura de menisc?

Meniscul este de obicei rănit atunci când cineva are un genunchi îndoit (flexat), prezentând umflătură și rigiditate. Adesea, mișcarea care duce la o ruptura de menisc nu este diferită, pot fi mișcări pe care le faceți pe parcursul unei zile, cum ar fi ridicarea de pe scaun și pivotarea.

În cazul tinerilor este foarte rar să întâmpine o ruptura de menisc atunci când aveți mai puțin de 30 de ani, deoarece meniscul este sănătos și puternic. Pe măsură ce înaintați în vârstă, rupturile meniscale devin din ce în ce mai frecvente în timp ce meniscul se uzează și se erodează în timp.

Din acest motiv, persoanele în vârstă nu observă un moment anume în care meniscul prezintă leziune, deoarece de obicei se produce încet. În schimb, persoanele mai tinere raportează adesea un incident specific în care și-au rănit genunchiul, deoarece forța necesară pentru a rupe un menisc tânăr și puternic este mult mai mare. La persoanele în vârstă, ruptura de menisc este acum considerată ca parte a osteoartritei (artroza).

Pentru persoanele tinere, o ruptura de menisc poate avea loc atunci când se depune efort fizic, la sporturi, de exemplu, când există o mișcare bruscă de schimbare a direcției.

Tratament chirurgical sau conservator pentru o ruptura de menisc?

Singura ruptura de menisc ce necesită intervenție chirurgicală este cea care nu se poate vindeca singură sau ce produce durere persistentă în ciuda îngrijirii non-operatorii de bună calitate. În general, dacă aveți peste 30 de ani, meniscul are potențialul de vindecare redus și este mai puțin probabil să se vindece singur, deoarece aportul de sânge la menisc începe să scadă.

Tratamentul chirurgical pe care îl recomand în cazul unei rupturi de menisc, în funcție de gravitate și gradul de deteriorare al meniscului este:
● Sutura de menisc (curățarea zonei de ruptură de țesut cicatricial și poziționarea meniscului rupt la locul inițial. Se fixează cu diferite ancore sau suturi).
● Meniscectomie parțială (Se execută două incizii mici pe fiecare parte a tendonului patelar. Meniscul rupt este ajustat cu grija pentru a îndepărta orice fragment care s-ar putea prinde în articulație și ar putea provoca leziuni. Aceasta intervenție presupune păstrarea meniscului într-o proporție cât mai mare cu putință).
● Meniscectomie totală a segmentului afectat (Presupune îndepărtarea chirurgicală a întregului menisc).
● Transplantul de menisc artificial (Înlocuirea meniscului cu unul artificial).

Majoritatea pacienților nu vor avea nevoie de intervenție chirurgicală pentru ruptura de menisc dacă aceasta este de dimensiuni mici sau în cazul unui genunchi ce își păstrează stabilitatea și mobilitatea. În această situație, recomand tratamentul conservator: repaus, gheață, compresie (fașă elastică), elevare (ridicarea membrului inferior afectat), antiinflamatoare și antialgice, urmate de fiziokinetoterapie.


Pentru început, în cazul în care suspectați că suferiți de o ruptura de menisc, tratamentul conservator este recomandat, iar dacă durerea persistă, o vizită la un medic chirurg ortoped este alegerea ideală pentru a găsi diagnosticul complet și a vă recomanda metode de tratament chirurgical.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!