UTA, sponsorizat de o Universitate! Vezi povestea clubului infiintat de baronul Neumann!

UTA Arad Liga 2 Seria 1
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 08 Iulie 2009, 15:48
Data actualizarii: Miercuri 08 Iulie 2009, 17:20

Clubul UTA va fi sponsorizat in urmatorul sezon de Universitatea de Vest "Vasile Goldis" cu suma de 500.000 de euro.

Steaua are, Dinamo la fel: U Cluj si-a tras si ea antrenor italian!

Rectorul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" Arad (UVVG), Aurel Ardelean, va semna vineri, un acord in valoare de 500.000 de euro cu presedintele clubului UTA, Giovanni Catanzariti.

Primii bani, 200.000 de euro, vor fi achitati de catre Universitatea aradeana in cursul saptamanii viitoare.

Din acesti bani, UTA va fi obligata sa plateasca datoriile la stat, in valoare de 230.000 de euro. Plata datoriilor catre stat este obligatorie, pentru ca clubul aradean sa poata primi apoi un ajutor de aproximativ 400.000 de euro din partea Consiliului Local si Consiliului Judetean Arad.

Universitatea Vasile Goldis va sustine pe mai departe si gruparea ACU, care a retrogradat in liga atreia, insa cu o suma mai modesta.

Vezi povestea clubului infiintat de baronul Neumann!

Infiintat in 18 aprilie 1945, UTA se leaga de numele unui singur om – baronul Francisc Neumann. Nascut la Arad in anul 1911, baronul Francisc Neuman avea 34 de ani cand a pus bazele clubului UTA.

Dragostea patru fotbal l-a determinat sa-si infiinteze propriul club. Isi dorea o echipa care depaseasca faima formatiilor care i-au marcat copilaria si adolescenta - Chinezul si Ripensia Timisoara. Se spune ca ITA s-a faurit din orgoliul baronului, care isi dorea in orasul lui o echipa mai faimoasa decat cele ale timisorenilor si ca rivalitatea de fapt de acolo provine, dar e mai mult o legenda.

Baronul a incetat din viata in anul 1997, in Statele Unite ale Americii. Stramosii sai provin din fostul Imperiu Austro-Ungar, radacinile familiei Neumann aflandu-se undeva in apropierea Vienei. In timp, familia Neuman s-a stabilit pe meleagurile Aradului, undeva la marginea fostului Imperiu Austro-Ungar. Primii membri cu spirit intreprinzator ai familiei Neumann sunt fratii Moritz si Jakab.

Ei au investit intr-o fabrica de spirt . Afacerea a fost preluata de urmasii lor, Daniel si Adolf Neuman. Ei au avut grija sa dezvolte afacerea cu spirt, alaturi de care au construit o moara si o fabrica de drojdie. Urmasii lui Daniel si Adolf Neumann au fost fratii Eduard si Francisc. De numele lor se leaga, in 1851, fabrica de drojdie din Arad, denumita „Fratii Neumann”. Fabrica avea renume in intregul Imperiu, afacerile fiind raspandite in mai multe tari ale Europei. De altfel, spiritul pentru afaceri si contributia economica adusa Aradului a adus familiei Neumann innobilarea.

La inceputul anilor 1900, familia Neumann ajunsese extrem de bogata, astfel ca a inceput sa investeasca si in alte afaceri. Asa a aparut Intreprinderea Textila Arad, care a devenit in scurt timp cea mai mare din Ardeal. In timpul primului razboi mondial si a crizei din ani 1930, afacerile familiei Neuman nu au fost afectate. Francisc Neumann, tatal celui care a infiintat UTA, a avut trei copii, baieti. Baronul Francisc Neuman era cel mai mic dintre ei. A fost trimis la studii in Anglia, unde a studiat ingineria textila, devenind specialist in aceasta ramura. Stia maghiara si romana, si-a perfectionat germana si a invatat limbile engleza si franceza.

Dupa ce-a revenit din Anglia, unde si-a desavarsit studiile, baronul Neumann a preluat Intreprinderile Textile Arad. In anul 1936, ITA avea peste 2000 de angajati, iar in anul 1938, fabrica era curtata de o societate engleza, care a dorit sa o cumpere, insa familia Neuman a refuzat propunerea. Imediat dupa al doilea razboi mondial, baronul Francisc Neumann a avut ideea de-a infiinta un club de fotbal. In perioada de studentie, din Anglia, a devenit un simpatizant al echipei Arsenal Londra.

In primavara anului 1945, la varsta de 34 de ani, baronul Francisc Neumann a pus bazele clubului de fotbal Intreprinderile Textile Arad (ITA). Clubul s-a nascut in 18 aprilie 1945 si tot atunci s-au pus bazele stadionului. Baronul Neumann a obtinut din partea Primariei Arad un teren aflat in imediata vecinatate a fabricii de textile si a dat startul constructiei. Intr-un an si doua luni lucrarile au fost finalizate, primul strat de gazon fiind adus, la solicitarea baronului, din Anglia.

Baronul Neumann a fost unul dintre cei mai pasionati oameni de fotbal inainte de razboi, sustinand in principal AMEFA (cu care a avut rezultate bune), iar dupa razboi a format in Arad, cu ajutorul unor oameni de sport, echipa ITA. ITA reprezenta Intreprinderea Textila Arad si Fabrica de Spirt si Drojdie, care si ea avea o echipa intr-o liga inferioara si constituia rezervorul de talente al textilistilor. Baronul Neumann si-a dorit o echipa puternica, una care sa domine fotbalul romanesc, motiv pentru care a adunat jucatorii din toate colturile tarii.

A apelat la un impresar, care avea acces la baron in permanenta si a investit cat a fost necesar pentru a-si realiza scopul. Cea mai importanta achizitie a baronului Francisc Neuman si a ITA-ei a fost Iosif Petschovschi, simbolul de acum al clubului din Arad. Petschovschi, nascut in Timisoara, juca pentru echipa din Cluj.

A fost ofertat de baronul Neuman si a acceptat sa joace pentru ITA Arad, dar s-a razgandit la indemnul sotiei sale, care nu dorea sa paraseasca Clujul. Baronul a insistat, i-a asigurat sotiei un loc de munca in fabrica de textile, astfel ca transferul marelui fotbalist s-a produs. Alaturi de Petschovschi la echipa au ajuns Nicolae Dumitrescu III, adus de la Bucuresti, Ioan Reinhardt si Ladislau Bonyhadi.

De mentionat ca toti au fost angajati ai fabricii de textile, unde si munceau efectiv.
Imediat dupa instalarea regimului comunist, baronul Francisc Neumann a inceput sa se confrunte cu probleme, iar la un moment-dat a fost arestat. I s-a confiscat averea si, pentru a nu-si pierde definitiv libertatea, a ales sa fuga din tara, in perioada in care ITA se pregatea sa castige al doilea titlu national.

A ajuns in Ungaria, apoi s-a stabilit pentru o vreme in Austria, langa Viena, dupa care a emigrat in Statele Unite ale Americii. S-a casatorit si a avut doi copii, Andrew Alfred Neuman si Mary Louise. A incetat din viata in anul 1997, la Naples, in statul Florida, la varsta de 85 de ani. A avut mumeroase realizari in Arad, dar ITA ramane "floarea superba de la butoniera unui baron care a facut si scris istorie".

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!