(P) Ce trebuie să știi despre reglementările ONJN la jocuri de noroc

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 04 Noiembrie 2022, 17:50
Data actualizarii: Vineri 04 Noiembrie 2022, 17:50

Începând încă din anul 2015, piața jocurilor de noroc online din România este reglementată și controlată de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Această instituție a Statului a început să impună anumite reglementări clare ce îi privesc atât pe organizatorii de jocuri de noroc, cât și pe românii dornici să se distreze în cadrul platformelor online.

În aceste condiții este important ca orice român pasionat de jocurile de noroc să cunoască regulile pe care trebuie să le respecte atunci când se distrează pe internet. Citind acest articol vei afla cele mai importante detalii despre regulile ONJN aplicate jocurilor de noroc pe internet.

Românii trebuie să aleagă numai site-urile de jocuri cu licență

Cea mai importantă regulă implementată de către ONJN vizează licențele de funcționare pentru organizatorii de jocuri. Astfel, începând cu anul 2015, toți operatorii care doresc să se adreseze clienților români prin servicii de gambling online trebuie să aplice pentru o licență ONJN și să aștepte obținerea acesteia pentru a intra pe piață.

De asemenea și românii care vor să se distreze pe internet la jocuri de noroc trebuie să aibă în vedere anumite aspecte privind licențele de funcționare. Mai exact, aceștia sunt obligați să aleagă doar case de pariuri și cazinouri online licențiate. În caz contrar, cei care se înregistrează și pariază pe site-uri fără licență riscă să fie amendați cu sume între 5.000 lei și 10.000 lei.

Poți să afli foarte ușor dacă o anumită platformă este acceptată de către ONJN și dacă funcționează legal. Primul pas este să verifici pe site-ul de jocuri numărul licenței, data obținerii și data de valabilitate a acesteia. Apoi, pentru o verificare suplimentară poți consulta pe site-ul oficial al ONJN lista cu operatorii acceptați și să vezi dacă și site-ul care te interesează pe tine se regăsește în acea listă.

Distrându-te numai pe platformele licențiate beneficiezi de o siguranță deplină, atât în ceea ce privește informațiile tale personale, cât și datele bancare și banii depozitați în cont. În plus ești sigur de faptul că participi la jocuri de noroc corecte, care îți oferă șanse reale de câștig.

Obligativitatea verificării contului

O altă reglementare a ONJN ce îi privește pe românii pasionați de gambling online este reprezentată de verificarea contului de joc. Mai exact, toți cei care se înregistrează pe site-uri de jocuri licențiate sunt obligați să își verifice contul în termen de 30 zile de la prima depunere sau 6 luni de la înregistrare. Dacă nu îți verifici contul, atunci acesta va fi blocat, iar dacă aveai bani depozitați în cadrul lui aceștia vor fi transferați către bugetul de Stat.

Verificarea contului de joc presupune parcurgerea a 3 etape, fiecare cu un scop precis. Iată mai jos despre ce este vorba:

Verificarea identității – aceasta este necesară pentru ca operatorul de jocuri să se asigure că ești o persoană majoră, că ești titularul real al contului și că informațiile introduse la înregistrare sunt corecte. Pentru a-ți dovedi identitatea poți să apelezi la o poză cu buletinul, pașaportul sau permisul tău de conducere

Verificarea metodei de plată – pe site-urile licențiate de jocuri de noroc trebuie să depui doar prin metode de plată care îți aparțin, deci odată ce ți-ai încărcat contul cu bani va trebui să dovedești că metoda folosită la depunere este pe numele tău. Dacă ai depus cu cardul va fi necesară o poză față/verso cu acesta (acoperă codul de securitate și lasă vizibile doar primele 6 și ultimele 4 cifre din numărul cardului). Dacă ai depus cu un portofel electronic (Skrill, Neteller, Paysafecard) va trebui să trimiți un print screen din cadrul contului tău

 Verificarea adresei – doar rezidenții români au voie să participe la jocuri de noroc online pe platformele licențiate ONJN, deci operatorul îți poate solicita o dovadă a adresei, pentru a se convinge că locuiești în țară. Pentru asta poți apela la o factură de utilități emisă pe numele tău, un extras de cont bancar în care să apară numele și adresa sau o scrisoare cu o instituție a Statului, cum ar fi Poliția, Primăria sau ANAF-ul

Odată ce vei parcurge acești pași de verificare vei avea un cont validat și te vei putea bucura în liniște de toate avantajele lui. 

Taxe și impozite pentru jucători

A treia chestiune importantă și bine de știut de către toți românii care vor să se distreze la jocuri de noroc online este legată de taxe și impozite. În momentul de față jucătorii români sunt scutiți de declararea câștigurilor obținute la jocuri de noroc online și de plata impozitelor, de acest lucru ocupându-se în totalitate organizatorii de jocuri.

Mai exact, în cadrul platformelor de gambling online licențiate la ONJN ți se vor opri două taxe:

Taxă la depunere – la fiecare încărcare cu bani a contului de joc ți se va opri o taxă de 2% din suma depozitată, cunoscută sub denumirea de “taxă de viciu”. Există însă unele platforme de jocuri de noroc online care își scutesc clienții de plata acestei taxe, care practic este suportată din propriile fonduri

Taxă la retragere – la fiecare retragere solicitată din cont îți va fi calculat impozitul pe câștig, care va fi oprit la sursă, adică direct de către platforma de jocuri. Există 3 praguri de impozitare, în funcție de valoarea retragerii efectuate, însă cel care este cel mai important este primul prag. Este vorba despre un impozit de 3% care se aplică tuturor retragerilor de până la 10.000 lei

Concluzionând, ți-am prezentat cele mai importante aspecte legale pe care orice român pasionat de jocuri de noroc online trebuie să le cunoască. Toate aceste reguli impuse de către ONJN au permis industriei de gambling online din România să se dezvolte într-un ritm fantastic, astfel că românii se pot bucura acum de siguranță deplină în mediul online și de cele mai bune produse și servicii oferite de casele de pariuri și cazinourile de pe internet.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!