Promo

(P) Ce fel de striații să alegi pentru cauciucurile ATV?

ATV-ul este unul dintre cele mai populare autovehicule, în rândul pasionaților de senzații tari și circuite off-road. 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 22 Martie 2022, 11:03
Data actualizarii: Marti 22 Martie 2022, 11:07

Cu ajutorul unui ATV, poți trăi experiențe unice, pe drumuri dintre cele mai dificile. A conduce un astfel de vehicul este o activitate pe care merită să o încerci. Este foarte important, totuși, să ții cont de câteva repere care vizează siguranța ta, a pasagerilor, dar și protejarea vehiculului. 

Printre cele mai importante componente ale unui ATV sunt cauciucurile. Acestea trebuie să garanteze o aderență bună la drum. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesar să alegi cauciucuri ATV potrivite. 

Alegerea trebuie să aibă în vedere criterii precum dimensiunile cauciucurilor, greutatea lor și, mai ales, striațiile. Design-ul anvelopei determină capacitatea cauciucurilor de a se adapta la un anumit tip de traseu. Iată ce variante sunt și cum le selectezi pe cele potrivite! 

Cum alegi cele mai bune cauciucuri pentru ATV?

Anvelopele ATV-ului trebuie alese în așa fel încât să fie conforme cu specificul vehiculului. Anvelopele potrivite îți vor permite să manevrezi în mod lejer ATV-ul. De asemenea, cu modelul potrivit, motorul nu va fi suprasolicitat și va face față sarcinii pe care trebuie să o deplaseze. 

Greutatea anvelopelor este foarte importantă, deoarece fiecare pneu va mări sarcina. O sarcină mai mare înseamnă și o presiune ridicată pe umerii motorului și pe alte componente responsabile cu generarea de forță de deplasare. Este necesar să alegi anvelope cu o greutate potrivită pentru puterea motorului. 

Un motor de ATV puternic este cel care are cel puțin 500cc. Acesta face față cu brio anvelopelor grele, însă motoarele mai mici trebuie tratate cu mai multă atenție. Alege să respecți indicațiile producătorului și să cumperi cauciucuri pentru ATV pe măsura puterii motorului.

Și dimensiunile contează. Și acestea trebuie alese tot în funcție de specificul vehiculului pe care îl deții. Alege cauciucuri pentru ATV de dimensiuni standard, așa cum indică producătorul. Acestea vor garanta o manevrabilitate bună și o transmisie eficientă. Abaterea de la dimensiunile standard este de evitat. 

În fine, al treilea criteriu în funcție de care se aleg anvelopele pentru ATV este reprezentat de design-ul anvelopei. Există mai multe tipuri de striații. Striațiile definesc așa-numitul pattern al crampoanelor de pe suprafața pneului. Există cauciucuri all terrain (universale), dar și opțiuni speciale pentru anumite tipuri de trasee.

Dacă ești pasionat de zonele de munte, stâncoase, cu siguranță îți dorești să folosești cauciucuri pentru teren stâncos. Acestea au crampoane de dimensiuni reduse și țepi cauciucați care ies în relief. Aderă foarte bine la suprafața alunecoasă a pietrelor și mențin ATV-ul stabil. 

Există și cauciucuri de ATV pentru teren noroios. Ele au striații mult mai pronunțate și largi, prin care evită împotmolirea vehiculului. Sunt potrivite pentru întrecerile off-road, dar și pentru cei care folosesc ATV-ul în scopuri utilitare, în zone cu bălți și noroaie. 

O altă categorie specială de cauciucuri, în funcție de striațiile de pe suprafața pneului, este reprezentată de anvelopele pentru zăpadă și gheață. Acestea sunt potrivite și pentru zonele noroioase și dispun de o bandă de rulare centrală. Banda facilitează deplasarea lină, în condiții de iarnă. 

Pe GeneralMotor.ro găsești o gamă bogată de cauciucuri ATV, din care poți alege versiunile potrivite pentru vehiculul tău. Selectează versiunea cea mai practică, în funcție de traseele pe care le abordezi. Ține cont și de greutatea și dimensiunea recomandate de producător și bucură-te de curse sigure și senzații unice!

Modifică setările cookies