Promo

(P) Banii obținuți din sport se întorc în imobiliare: Mai mulţi foşti sau actuali sportivi investesc în afaceri imobiliare

Mai mulţi foşti sau actuali sportivi au ales să-și investească banii tot în România, în sectorul imobiliar, cumpărând hoteluri sau ansambluri rezidenţiale de lux, dar nu numai. 

SPORT.RO
Data publicarii: Marti 22 Martie 2022, 10:36
Data actualizarii: Marti 22 Martie 2022, 10:38

Experţii în domeniu spun că investiţiile de acest fel sunt uşor de înţeles şi pot genera randamente ridicate.

Afacerile imobiliare încă sunt printre cele mai profitabile business-uri de pe piaţă, iar Bucureştiul continuă să fie una dintre cele mai atractive zone pentru investiții. Clădirile cu potențial își găsesc repede cumpărător chiar și în această perioadă și au doar de câștigat cei care și-au făcut un obicei din a cerceta periodic anunțurile imobiliare. Din vreme în vreme, apar adevărate ”nestemate”, din care, cu puțin talent, noroc și mai multă știință, se pot face averi.

Mai mult sau mai puțin așa au stat lucrurile și în cazul unora dintre sportivii de la noi, care au ales să-și plaseze lichiditățile în imobile de tot felul.

Cosmin Olăriu, de exemplu, antrenorul echipei chineze de fotbal Jiangsu Suning, împreună cu o parteneră a sa de afaceri, deţin, din 2016, compania Izolatorul SA, cu 50% din acţiuni fiecare. Ei intenționau să demoloze clădirile firmei, din spatele mall-ului Veranda (Obor), pentru a construi pe acele terenuri un asamblu rezidenţial.

Olăriu declara pentru Mediafax că o investiţie reprezintă o oportunitate, însă, ca în orice afacere, nu există siguranţă în totalitate.

“O investiţie depinde de situaţie, de conjunctură, de ceea ce se întâmplă în acel moment. Când investeşti, apare o oportunitate, dar nu există vreo afacere în care ai siguranţă 100%”, spunea el.

Ciprian Marica, fostul atacant al naţionalei de fotbal şi principalul finanţator al echipei de fotbal Farul Constanţa a demarat, împreună cu un partener de afaceri, consolidarea blocului „Volga“ de la intersecţia Căii Dorobanţilor cu bulevardul Iancu de Hunedoara, dar şi a clădirii de birouri de lângă acesta, unde are sediul Fundaţia Ciprian Marica şi compania de construcţii Hidroconstrucţia.

„Clădirea unde în prezent sunt birourile Hidroconstrucţia şi ale Fundaţiei Ciprian Marica va fi modernizată. În ceea ce priveşte clădirea de pe colţ, în prezent aceasta a fost securizată pentru a nu-i pune în pericol pe trecători, având în vedere că este o clădire veche.

Vrem să realizăm un proiect unitar acolo, care să includă birouri şi un hotel în clădirea de pe colţ. Momentan analizăm mai multe soluţii“, declara Ciprian Marica, pentru Ziarul Financiar, în urmă cu ceva vreme.

Conform datelor din piaţă de la vremea respectivă, clădirea de birouri urma să fie modernizată şi închiriată ulterior, la parterul acesteia fiind gândite spaţii comerciale.

O altă figură reprezentativă pentru sportul naţional, Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, se înscrie şi el în marea ligă a imobiliarelor, cu un ansamblu rezidenţial de lux în zona Pipera.

Și Ion Țiriac face parte din acest grup exclusivist al foștilor sau actualilor sportivi care au ales să investească în imobiliare. Complexul rezidenţial de lux “Stejarii”, al omului de afaceri Ion Ţiriac, este un proiect care oferă în portofoliul său 285 apartamente de lux de închiait în nordul Bucureştiului, în zona Pădurii Băneasa, şi a ajuns la o investiţie de 200 milioane de euro.

La început, Ţiriac a comercializat o mică parte din locuinţele de lux încă din timpul construcţiei, printre primii cumpărători numărându-se şi fotbalistul Cristian Chivu, însă după finalizarea lucrărilor complexului şi-a orientat afacerea exclusiv către închiriere. Chiriile practicate la complexul Stejarii porneau de la 1.000 de euro/lună pentru un apartament cu două camere şi ajungeau la 6.000 - 7.000 de euro pentru penthouse-uri.

Însă poate cel mai faimos exemplu este cel al lui Gheorghe Hagi. Poate cel mai valoros fotbalist al României, Hagi este proprietarul hotelului Iaki, denumit astfel după cei doi copii ai săi, Ianis și Kira, cumpărat în 1999.

După ce a investit masiv în el, transformându-l într-o unitate de patru stele, Hagi a reușit să-l aducă pe profit. Într-un domeniu în care se raportează pierderi, prin ascunderea contabilă a profitului, firma care administrează hotelul a raportat, din 1999 până în 2016, un profit de aproape 8 milioane de lei, peste 3 milioane lei numai în anul 2016, scrie România Liberă. Iar cifra de afaceri a crescut constant.

De ce investesc sportivii în imobiliare

Cristian Moga, şeful departmentului de cercetare al firmei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, explica la un moment dat pentru Mediafax că sportivii îşi deschid portofelele pentru a investi în imobiliare pentru că acestea sunt afaceri profitabile, care pot aduce un randament generos.

“Principalele motive pentru care foşti sau actuali sportivi aleg să îşi direcţioneze o parte din lichidităţi în plasamente imobiliare sunt legate de faptul că acestea reprezintă o investiţie palpabilă, care poate genera un randament ridicat, semnificativ peste nivelul dobânzilor bancare, putând oferi totodată şi un beneficiu mai greu de cuantificat, care ţine de asocierea imaginii cu proprietăţi de referinţă pentru comunitatea din care aceştia fac parte.

Spre deosebire de bursă sau fonduri mutuale, mecanismele pieţei imobiliare sunt destul de uşor de înţeles, fie că vorbim de achiziţia unor apartamente în vederea închirierii sau de dezvoltarea unui bloc pentru vânzare.

Totuşi, de la un anumit nivel, şi investiţiile imobiliare necesită un nivel ridicat de expertiză, astfel că marile proiecte sunt, de cele mai multe ori, realizate de companii specializate”, mai spunea specialistul.

Modifică setările cookies