Promo

(P) 5 Acțiuni care ar putea beneficia de Cupa Mondială de Fotbal

Am alcătuit o listă de companii cu lichiditate și ușor de achiziționat, care ar putea afișa și beneficia de o creștere exponențială în contextul Cupei Mondiale FIFA 2022.

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 23 Noiembrie 2022, 18:14
Data actualizarii: Miercuri 23 Noiembrie 2022, 18:14

La fiecare patru ani există anumite acțiuni care pot profita de pe urma Campionatului Mondial de fotbal, dar există și acțiuni regionale și acțiuni din turism/locuri de agrement care înregistrează creșteri în timpul turneelor finale. 

Am evidențiat acțiunile cheie și oportunități de investitii la bursă în special în contextul Cupei Mondiale din Qatar.

Cinci acțiuni de urmărit în timpul Cupei Mondiale

Aceste companii cu lichiditate și ușor de achiziționat, care ar putea afișa și beneficia de o creștere exponențială în contextul Cupei Mondiale FIFA 2022.

  • Visa (NYSE: V)
  • Adidas Group (XETRA: ADS)
  • The Coca-Cola Company (NYSE: IKO)
  • McDonald’s Corporation (NYSE: MCD)
  • iShares MSCI Qatar ETF (NASDAQ: QAT)

Visa Inc. (V)

Visa a avut acces exclusiv la peste 40 de evenimente FIFA, inclusiv la FIFA World Cup Russia™ 2018™, FIFA Women’s World Cup France 2019™ și viitoarea FIFA World Cup Qatar 2022™. Acțiunile Visa au crescut cu aproape 20% în timpul Cupei Mondiale din 2018, în urma parteneriatului cu FIFA.

Acțiunile Visa se află pe un trend ascendent în urma rezultatelor peste așteptări pentru perioada fiscală T4-2022, susținute de dinamica robustă a plăților de consum și de o revenire solidă de 36% a volumelor transfrontaliere.

Veniturile au crescut cu 18,9% față de anul trecut, la 7,8 miliarde de dolari, depășind estimările consensuale cu 250 de milioane de dolari. Între timp, totalul tranzacțiilor procesate a crescut cu 12%, la o valoare totală de 50,9 miliarde de euro.

Compania a anunțat o creștere cu 20% a dividendelor trimestriale, până la 0,45 dolari pe acțiune, recompensându-și acționarii cu un nou program de răscumpărare de acțiuni în valoare de 12 miliarde de dolari


V Weekly Chart I Sursa: CAPEX.com

Având în vedere redresarea transfrontalieră, inflația și creșterea seculară a plăților, companiile procesatoare de plăți precum Visa și Mastercard (NYSE:MA) ar putea continua să raporteze o creștere solidă în lunile următoare.

De menționat faptul că ambele acțiuni se tranzacționează cu discount față de media istorică a raportului P/E pe cinci ani. Visa se tranzacționează în prezent la un P/E de 25x, ceea ce reflectă o reducere de 28% față de media de 35,36 pe cinci ani. Între timp, raportul P/E al Mastercard este de 31x, ceea ce reprezintă un discount de 25% față de media pe cinci ani de 41x.

Evaluarea redusă ar putea reprezenta o oportunitate de cumpărare pentru Visa și chiar pentru Mastercard, având în vedere fundamentele puternice de creștere pentru ambele companii.

Adidas Group (ADS)

ADS s-a despărțit recent de Kanye West în urma unor comentarii controversate ale vedetei. Lovitura provocată de această despărțire s-a adăugat la presiunea inflaționistă și cea de retail la care este deja supusă compania. Cu o scădere de peste 60% față de maximele de la sfârșitul anului 2021, ADS a avut dificultăți în a-și găsi un punct de sprijin în actuala criză.

Deși se află în incapacitatea de a reveni la nivelul maxim al veniturilor de dinaintea pandemiei, investitorii au devenit nerăbdători vizavi de această acțiune.

Evoluția recentă ar putea oferi o oportunitate pentru investitorii dispuși să-și asume o șansă de redresare, iar Cupa Mondială ar putea fi această oportunitate.

Pe parcursul anului 2018, acțiunile au urcat cu peste 10%, creșterea vânzărilor în contextul Cupei Mondiale din 2018 dublând veniturile trimestriale înregistrate față de cele anterioare.

Indicele german de referință, DAX, a scăzut cu 19% în același an calendaristic, 2018, ceea ce sugerează că a existat un beneficiu material, mult peste așteptările pieței, ca urmare a parteneriatului cu FIFA.


ADS Weekly Chart I Sursa: CAPEX.com

ADS se tranzacționează în prezent la un raport P/E modest de 16,4, cu venituri de top la sfârșitul lunii iunie 2022 cu 6% (22% anualizat) mai mari de la un trimestru la altul.

Există posibilitatea ca vânzările recente să fie exagerate, iar oportunitatea de a obține un profit sănătos la Cupa Mondială în condițiile unui interes revigorat pentru produsele sportive associate, ar putea reprezenta o oportunitate de profit pentru investitorul dispus să își asume șansa de redresare a acestei acțiuni.

Coca-Cola (KO)

KO este cea mai mare companie de băuturi nealcoolice din lume. Într-o țară gazdă care dezaprobă în mare măsură băuturile alcoolice, KO va găsi un partener dispus să stocheze și să comercializeze produsele sale la această Cupă Mondială.

Având în vedere meciurile și că multe dintre localurile de alimentație publică și de divertisment din întreaga țară oferă numai băuturi nealcoolice, KO va beneficia cu siguranță de valul de vizitatori din Qatar.

Asta va reprezenta doar un mic procent din vânzările pe care KO speră să le obțină din acest parteneriat. Audiența Cupei Mondiale este enormă, concurând cu Jocurile Olimpice pentru titlul de cel mai urmărit eveniment sportiv din istorie. Cupa Mondială din 2018 a fost urmărită de aproape 3,6 miliarde de telespectatori. Toate așteptările sunt ca această cifră să fie depășită în 2022.

KO cheltuiește în jur de 4 miliarde de dolari pe an pentru publicitate, iar alte 400 de milioane de dolari au fost puse deoparte doar pentru campania publicitară de la Cupa Mondială.

În 2010, Coca-Cola a înregistrat o creștere de 5% a vânzărilor în urma acestui eveniment. Acest lucru se traduce printr-o creștere a vânzărilor de 550 de milioane de dolari numai în contextul Cupei Mondiale. Elementele imateriale ale prezenței au o durată suplimentară în mintea consumatorului și vor oferi profituri suplimentare.

La urma urmei, având în vedere o audiență de 3,6 miliarde de personae, sau mai mult, cheltuielile de publicitate pentru acest eveniment, în valoare de 400 de milioane de dolari, echivalează cu doar 11 cenți per potențial client.


KO Weekly Chart I Sursa: CAPEX.com

KO este renumita companie îndrăgită de Berkshire Hathaway a lui Warren Buffet, iar aprecierea solidă în timp a acestei acțiuni poate fi atribuită parteneriatelor sale publicitare inteligente, acoperirii globale, marjelor stabile și dividendului, care în prezent are un randament de 3%.

Pe măsură ce audiența pentru Cupa Mondială continuă să crească, KO va rămâne în mintea consumatorilor ca prima companie de băuturi nealcoolice și ar putea oferi o bază stabilă pentru portofoliul oricărui investitor.

McDonald's (MCD)

MCD este o companie cu magazine și francize în aproape toate colțurile lumii. Cu o platformă atât de mare pentru produsele sale, Cupa Mondială, cu cei peste 3,6 miliarde de telespectatori, oferă ocazia perfectă de a-și menține produsele proaspete în mintea clienților și de a-și îmbunătăți reputația.

MCD este un sponsor fidel al Cupei Mondiale, deși, în mod normal, nu vede o creștere directă a vânzărilor în urma acestui parteneriat. Cupa Mondială reprezintă mai mult o oportunitate de promovare globală a mărcii și este considerată o modalitate rentabilă de a ajunge la cât mai mulți clienți.

Strategia este bine dovedită - MCD a depășit estimările privind vânzările comparabile și profitul în ultimul său raport trimestrial. Acțiunile au crescut cu 3,5% la aflarea veștii și sunt aproape de maximele anului, pe o piață care a pierdut aproximativ 20%.

Cu un randament solid al dividendelor de 2,3%, corelat cu o creștere a veniturilor de 20% pentru anul calendaristic 2021, MCD oferă randamente sigure și consistente, ca și KO, an de an.


MCD Weekly Chart I Sursa: CAPEX.com

Cu mai multe locații MCD în Qatar, traficul pietonal din perioada Campionatului Mondial va oferi un impuls binevenit pentru deținătorii locali de francize, dar acționarii sunt cei care vor beneficia cel mai mult de mesajele internaționale oferite de asocierea de imagine cu acest eveniment global.

iShares MSCI Qatar ETF (QAT)

Așteptările sunt ca Bursa din Qatar să aibă performanțe superioare altor burse din regiune. Se așteaptă ca perspectivele pozitive ale investitorilor să se reflecte printr-un trend ascendent al prețurilor acțiunilor. Investițiile în infrastructură și milioanele de turiști care se așteaptă să viziteze Qatar pentru FIFA 2022 vor impulsiona multe sectoare și industrii. Turneul atrage oportunități unice pentru companiile aeriene și aeroporturi.

S&P a declarat recent că se așteaptă ca industria ospitalității, sectorul imobiliar rezidențial, comerțul cu amănuntul și sectorul telecomunicațiilor din Qatar să obțină beneficii tangibile de pe urma Cupei Mondiale.

iShares MSCI Qatar ETF (NASDAQ: QAT), un ETF (Fond Tranzacționat la Bursă) în valoare de 100 de milioane de dolari, care se concentrează pe 32 de acțiuni obscure din Qatar, s-a bucurat de o perioadă destul de solidă în 2022. Într-un moment în care acțiunile globale de pe întreg globul sunt prăbușite, acest ETF neanunțat și-a văzut liniștit de treabă, oferind randamente superioare; reține, chiar dacă S&P 500 și indicele MSCI ACWI Ex USA au scăzut cu două cifre în acest an, QAT a crescut cu un impresionant procent de 16%.

QAT iShares MSCI Qatar ETF, ca ETF de țară, are un randament al dividendelor de 3,79% și reprezintă o expunere cu costuri reduse la o decizie de alocare a activelor foarte bine diversificată și cu o expunere long la Qatar ca țară, ca decizie de alocare a activelor.  

Cum să cumperi acțiuni 

1. Deschide un cont – Alege un broker de acțiuni reglementat și autorizat la nivel global care oferă investiții fără comisioane;  

2. Alege companiile favorite – Celebrul investitor Warren Buffett a spus: „Cumpărați o companie pentru că doriți să o dețineți, nu pentru că doriți ca acțiunile să crească”. 

3. Deschide poziția – Majoritatea oamenilor aleg să investească într-unul din cele două moduri principale: cu o sumă forfetară mare deodată, sau cu sume mici, în timp.

Concluzie

Fiind unul dintre cele mai importante și mai urmărite evenimente sportive din lume, Cupa Mondială este ocazia perfectă pentru companii de a-și transmite mesajul către o audiență globală.

Prin magia piețelor de capital, oportunitatea de a participa este, la rândul său, oferită și investitorului la bursă, iar cu ceva cunoștințe poți profita de acțiunile care beneficiază de pe urma Campionatul Mondial de fotbal.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest document sunt pregătite de CAPEX.com și nu au intentia de a constitui consultanță pentru investiții. Informațiile din acest document sunt furnizate drept o comunicare generală de marketing cu scop informativ și, ca atare, nu au fost pregătite în conformitate cu cerințele legale concepute pentru a promova independența cercetării în domeniul investițiilor și nu sunt supuse niciunei interdicții de abordare înainte de diseminarea cercetărilor legate de investiții.

Utilizatorii/cititorii nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe informațiile prezentate aici și ar trebui să facă propriile lor cercetări/analize, prin citirea cercetărilor de bază. Conținutul acestui document este generic și nu ia în considerare circumstanțele personale ale fiecărui individ, experiența de investiții sau situația financiară actuală

Modifică setările cookies