Tenismenii și tenismenele din top 20 au făcut front comun și au trimis scrisori prin care cer întâlniri cu organizatorii Australian Open, French Open, Wimbledon și US Open, pentru a negocia mărirea fondului din care sunt premiați sportivii. 

Fondul de premiere la Wimbledon 2024 a fost de 50 de milioane de lire sterline

"Cred că va aduce beneficii tuturor jucătorilor, nu doar celor de top. Îi va ajuta în special pe cei care muncesc din greu în timpul anului și trebuie să fie plătiți din fondurile de Grand Slam și trebuie să supraviețuiască. Încercăm să facem ce putem și apoi să vedem ce vom obține. Dar măcar încercăm", a declarat Zheng Qinwen, campioana olimpică de la Paris și jucătoarea aflată pe poziția a 8-a în clasamentul WTA.

Ca un exemplu, anul trecut, turneul de la Wimbledon a avut încasări totale de 380 de milioane de lire sterline și un profit de 54 de milioane de lire sterline. Aproape 49 de milioane de lire sterline au mers către Lawn Tennis Association (LTA), pentru că All England Lawn Tennis Club (AELTC) a fost de acord să plătescă 90% din surplusul său anual forului național, până în 2053. 

Fondul de premiere a fost de 50 de milioane de lire sterline, iar sportivii care pierd din primul tur au primit 60.000 de lire sterline. LTA a precizat că suma încasată merge către dezvoltarea tenisului britanic, în timp AELTC susține că are cheltuieli pe durata întregului an cu infrastructura și promovarea, pe lângă cei aproximativ 8.000 de angajați sezonieri. 

Cârstea, alături de Djokovic și Kyrgios în procesul intentat de PTPA

Mișcarea vine la puțin mai mult de două săptămâni după ce Professional Tennis Players' Association (PTPA) a lansat o acțiune în justiție împotriva organismelor de conducere ale tenisului mondial, invocând "practici anticoncurențiale și o nerespectare flagrantă a bunăstării jucătorilor".

Procesul grupului de jucători, care a fost co-fondat de starul Novak Djokovic, urmărește încetarea a ceea ce descrie drept "control monopolist" al turneelor de tenis, precum și compensații financiare de la ATP, WTA, Federația Internațională de Tenis (ITF) și Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA).

Novak Djokovic a co-fondat PTPA alături de fostul jucător canadian Vasek Pospisil, în 2020. Organizația a decis să intenteze un proces în martie 2025. Plângerea, care se întinde pe 163 de pagini și a fost depusă în instanța districtuală din New York. Printre cei 11 jucători actuali sau foști profesioniști implicați în proces se numără Vasek Pospisil, Sorana Cîrstea și Nick Kyrgios.

Foto - Getty Images