Gheorghe Hagi Echipa Nationala MIhai Stoichita Nationala

Mihai Stoichiță îi răspunde lui Hagi: „Ce proiect să faci? La națională vii de trei ori anul viitor”

Directorul tehnic al Federației a dezvăluit planul de alegere al noului selecționer. 

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 18 Noiembrie 2021, 20:02
Data actualizarii: Joi 18 Noiembrie 2021, 20:07

După ultimul meci cu Liechtenstein, 2-0, din Grupa J de calificare la Campionatul Mondial din 2022, Mirel Rădoi a anunțat că nu va mai continua la cârma naționalei. Iar primele propuneri din partea oamenilor de fotbal au fost Gică Hagi și Dan Petrescu. 

Însă, Mihai Stoichiță nu îi împărtășește ideea lui Gică Hagi, aceea că echipa națională are nevoie de un proiect care să se axeze pe tineri, pentru ca în viitor să bifeze constant calificări la turneele finale, așa cum s-a întâmplat în perioada 1980-1990 cu „Generația de Aur”. 

Dacă cerem rezultate imediate, ce sens are să vorbim despre proiecte? E adevărat că Gică și-a făcut un proiect foarte frumos, care ține la o Academie, unde lucrezi zi de zi. La națională vii de trei ori anul viitor: în martie, în iunie și prin toamnă. Ce proiect să faci? Singurul proiect e să câștigi cât mai multe meciuri.

Gică are dreptate, dar proiectul ține de cluburi, după părerea mea. Iar proiectul echipei naționale depinde de proiectele cluburilor și Academiilor. El a construit o structură învingătoare la Constanța, dar ar trebui ca și celelalte cluburi să gândească la fel. Oricum, naționala de acum e formată dintr-un grup de jucători pe care greu îl mai schimbi în următori cinci-șase ani. Poate mai apar unul-doi oameni de pe la U21 sau U20”, a declarat Mihai Stoichiță pentru playsport

De asemenea, directorul tehnic a dezvăluit care este tactica pentru a alege noul selecționer. Dacă Mirel Rădoi nu va dori să continue, oficialii FRF vor aborda antrenorii liberi de contract. 

La negocieri, dacă va pica varianta Rădoi, vor fi abordați în primul rând antrenorii liberi de contract. Dacă ajungem, de exemplu, la Petrescu, va trebui să-l întrebăm mai întâi pe Nelu Varga dacă ne dă voie să-l abordăm pe Dan.

La Hagi e însă o situație mai specială. Discutăm cu patronul Hagi ca să ne permită să tratăm cu antrenorul Hagi. Glumesc! Dar la Gică e, desigur, o postură mai aparte, fiindcă el este acolo și proprietar. Niciodată nu va putea fi în același timp și patron la Farul, și selecționer. Dar am mai tot avut dialogul ăsta, inclusiv în urmă cu trei-patru ani. Iar el a fost foarte clar atunci: 'Sunt patron, am anumite interese, nu pot intra în conflict cu naționala'. Dacă se va pune problema să vină la lot, va trebui să cedeze clubul soției sau altei persoane pentru a se degreva de acest statut vizavi de Farul. Asta ține însă numai de Gică și de planurile lui”, a precizat directoruel tehnic al Federației Române de Fotbal.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!