Cinci concluzii dupa Franta-Romania 2-1: Stanciu si Pintilii, cei mai buni jucatori, Rat, marea dezamagire. Cum ne putem califica

Franta Romania Nationala
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 11 Iunie 2016, 00:20
Data actualizarii: Sambata 11 Iunie 2016, 00:49

Franta-Romania 2-1 in meciul de debut de la UEFA Euro 2016. Care sunt cele cinci concluzii care se pot trage dupa acest meci?

Cu cateva ore inainte de startul meciului dintre Franta si Romania, colega Ortansa Cazacu, aflata la Paris, gasea pe Champs Elysees un batran, care incerca sa “sperie” Romania cu mascota Frantei, un cocos galic. Batranul francez pronostica o victorie cu 2-1 a Frantei, cu golul decisiv marcat in ultimul minut regulamentar de joc. Probabil ca nimeni nu a luat in seama un pronostic al unui fan excentric. Doar ca realitatea paralela din viziunea francezului s-a mutat mult prea brutal in realitate. „Desole”-ul spus de francez la finalul mini-interviului nu a rasunat, parca, niciodata la fel de dur in urechile romanilor.

Pentru ca, da, am pierdut meciul de deschidere de la Euro, scor 2-1, insa Romania nu a aratat nici pe departe ca o echipa deja batuta, o echipa blazata, care n-ar avea ce cauta la un turneu final. Intre esecul de pe Stade de France si un punct nu a stat decat o executie perfecta a lui Dmitri Payet, de departe cel mai bun jucator al Frantei, si aproximativ patru minute. Insa ce concluzii putem trage din meciul din aceasta seara?

Pintilii, omul-cheie de la mijloc

Probabil ca traiectoria lui Mihai Pintilii, cu echipe precum Al Hilal si Hapoel Tel Aviv bifate inainte de o reintoarcere neasteptata la Steaua, nu a fost una pe placul microbistului roman. Insa Pintilii, alaturi de Hoban, au reprezentat unul dintre principalele motive pentru care Romania s-a tinut atat de bine in seara aceasta. Tactica lui Iordanescu nu a fost nici pe departe 4-3-3-ul prezentat de UEFA, asa cum si Florin Gardos a remarcat in studioul PRO TV dinaintea partidei, ci un 4-2-3-1, in care nici Pintilii, nici Hoban nu s-au avantat prea mult in ofensiva.

Daca N’Golo Kante a fost revelatia Frantei la meciul din aceasta seara, Pintilii a fost cea a Romaniei. Atitudinea conteaza enorm intr-un astfel de meci, iar cea a Romaniei nu a fost nici pe departe una de supunere. Iar locul de unde pleaca o astfel de atitudine este mijlocul terenului.

Ori Pintilii a fost cel care s-a zbatut in permanenta pentru orice balon. Iar egalul ar fi fost meritat si pentru ca nationala noastra, una atat de criticata inainte de Euro, a rezistat la mijloc in fata unui juggernaut precum cel al Frantei. Fara doar si poate, Franta are cel mai puternic mijloc de la acest Euro, cu Pogba, Matuidi si Kante, recuperatori senzationali, dar si jucatori cu „creier”, in special primiin doi, mijlocasi box-to-box, capabili sa apara atat la creatie, cat si la finalizare. Totodata, Pintilii a fost si unul dintre principalele motoare ale pressing-ului facut de Romania in primele 30 de minute, unul extrem de avansat, care a contribuit decisiv la rezultatul bun din prima repriza.

Chiriches, ezitant, Rat, depasit de adversari

Problema a fost, insa, din nou defensiva Romaniei. Chiar daca cifrele sale au fost foarte bune, Vlad Chiriches, capitanul nationalei, a dat des o senzatie de nesiguranta in defensiva, alternand momentele foarte bune cu cele in care parea ca isi uita sarcinile. E, probabil, si motivul pentru care Mauricio Pochettino l-a indepartat de la Tottenham, iar Maurizio Sarri nu il titularizeaza meci de meci la Napoli. Insa principala veriga slaba a parut Razvan Rat.

Fostul capitan al nationalei, care s-a daruit exemplar, terminand meciul cu arcada sparta, a avut, totusi, momente critice, momente in care a fost depasit fara niciun fel de emotie de Payet, Sagna sau Coman. Astfel, se dovedeste inca o data ca evolutia fabuloasa din preliminarii, cu cele mai bune cifre din cele 53 de echipe participante, doar doua goluri primite, a fost o simpla intamplare, problemele fiind numeroase.

Singurul punct sigur din defensiva a parut Cristian Sapunaru, mult peste ceea ce a aratat Alexandru Matel in amicalul cu Ucraina, desi Sapunaru nu a evoluat pe postul respectiv la Pandurii, penduland intre pozitia de fundas central si cea de mijlocas defensiv.

Nu poti rata ocazii din 5 metri intr-un meci cu plan defensiv

Intr-un meci precum cel cu Franta, orice ocazie conteaza. Enorm! Spuneam, cu doua zile inainte de meci, la „Ora Exacta in Sport”, pe sport.ro, ca daca Romania trece cu bine de primele 20 de minute ale partidei, sunt sanse foarte mari ca rezultatul sa fie unul pozitiv sau, macar, infrangerea sa nu fie una foarte dura, in fata uneia dintre marile favorite la acest Euro.

Insa cum ar fi aratat, oare, tabela daca Stancu marca in minutul 2, cu acea ocazie incredibila, cand a tras in Lloris din doar cinci metri? Romania s-a achitat bine de sarcini, nu a aratat deloc tematoare, avand 56% din posesie dupa primele 20 de minute. Evident, cifrele s-au intors pe parcurs, Franta terminand cu 59% posesie, in timp ce adversarii au avut cu 405 pase completate, fata de cele 185 ale Romaniei.

Insa ceea ce doare dupa aceasta partida si ceea ce ar trebui sa inteleaga jucatorii Romaniei e ca orice faza de gol trebuie tratata cu maximum de concentrare si trebuie convertita in gol. 5-2 a fost raportul suturilor pe poarta, asadar o eficienta mai mare a Romaniei, insa in conditiile unor ocazii imense, in momente cheie, cum a fost cea a lui Stancu din minutul 2.

Cum arata sansele de calificare in optimi?

Am fost doar la patru minute de a ne aduce foarte, foarte aproape calificarea in faza urmatoare a competitiei. Cu trei egaluri, o echipa de la acest Euro are 87% sanse de calificare in optimile de finala. In aceste conditii, putem pastra acest procentaj doar in cazul in care o eventuala victorie cu Albania va anula deficitul de golaveraj provenit din esecul cu Franta si un alt esec cu Elvetia.

Sunt sanse mici ca Romania sa se califice cu doar doua puncte – un egal cu Elvetia si unul cu Albania – astfel ca meciul de pe 19 iunie, de la Lyon, devine decisiv, matematic, sansele scazand la cel mult 16%! Ramane, insa, de vazut daca Iordanescu va miza pe Alibec, mult mai inspirat decat Andone in aceasta seara. 

Pare un verdict „din topor”, dar cifrele conteaza, iar atacantul Astrei a contribuit la faza penalty-ului obtinut de Stanciu, una dintre fazele care vor ramane in istorie la acest Euro pentru Romania. Asta desi Andone a alergat enorm, incercand sa tina ocupata defensiva adversa, insa atunci cand a avut mingea a parut ca nu stie ce sa faca cu ea, fiind mult, mult prea izolat. Evident, un mare plus si pentru mijlocasul Stelei, care a coborat mult in anumite momente, dar a avut o pasa geniala pentru Stancu in debutul reprizei secunde si prezenta de spirit pentru a-l pacali pe Evra intr-un moment important, un jucator cu o experienta uriasa, la Manchester United sau Juventus.

Avem nevoie de un portar sigur. Si de mai putine momente magice din partea adversarilor

Si, evident, cateva vorbe si despre Ciprian Tatarusanu. Goalkeeper-ul Fiorentinei a fost o piesa de baza a echipei Viola in acest sezon, insa a aratat momente de flashback de la Steaua la golul lui Giroud. Chiar daca se poate vorbi despre un fault al lui Giroud, ramane problema iesirii pe centrare a lui Tatarusanu, una pe care portarul roman a etalat-o de multe ori la Steaua inainte de transferul in Italia.

Insa Tatarusanu nu poate fi considerat vinovat la golul magnific reusit de Dmitri Payet. Francezul de la West Ham, care a fost unul dintre cei mai buni pasatori din ultimii cinci ani, atat in Ligue 1, cat si in Premier League, a fost instrumental in victoria Frantei, cu opt ocazii create, dublu fata de intreaga echipa franceza, fiind si cel mai bun dribleur al meciului. Evident, sutul reusit de Payet nu a fost decat cireasa de pe tort, traiectoria balonului fiind una fabuloasa, greu de replicat de cei mai buni fotbalisti din lume.

Autor: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!