Tarile clasate pe locurile 1-12 si detinatoarea trofeului merg direct in grupele UCL incepand cu 2009!

SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 01 Decembrie 2007, 15:06
Data actualizarii: Sambata 01 Decembrie 2007, 15:06
SE DESFIINTEAZA INTERTOTO !
Comitetul Executiv al UEFA a analizat, vineri, proiectul de reforma a Ligii Campionilor prezentat de Michel Platini, respingand propunerea care prevedea ca cele 16 castigatoare ale Cupelor in cele mai bine clasate tari la nivel european sa se infrunte intr-o faza preliminara, informeaza AFP.
Totusi, membrii Comitetului Executiv, printre care se numara si presedintele FRF, Mircea Sandu, au acceptat ideea unei deschideri "mai democratice" in cadrul Ligii Campionilor.
In ciuda faptului ca membrii Comitetului Executiv au respins proiectul de "reechilibrare" a LC dorit de Platini, presedintele UEFA s-a declarat multumit de solutiile gasite. "Sunt fericit ca s-a ajuns la aceasta solutie, este un bun compromis. Vom aduce sase noi campioane. Vom aduce bucurie multor oameni", a declarat Platini.

Formatul si caile de acces in Liga Campionilor pentru sezoanele 2009-2012 decise in urma sedintei Comitetului Executiv al UEFA:
- Formatul ramane la fel ca in prezent: faza grupelor cu 32 de echipe, repartizate in opt grupe de cate 4, fiecare echipa urmand sa dispute 6 meciuri, in sistem tur-retur. Castigatoarele si echipele de pe locurile secunde din fiecare grupa se vor califica intr-o faza eliminatorie, in timp ce formatiile clasate pe locul 3 in fiecare grupa vor merge in Cupa UEFA. Echipele de pe locul 4 sunt eliminate din cupele europene.
- Accesul direct in Liga Campionilor: va fi asigurat pentru 22 de echipe - cu 6 mai multe decat in sistemul actual - din tarile clasate pe locurile 1-12 in ierarhia UEFA, inclusiv detinatoarea trofeului.
- Tururi preliminare, doua cai: una rezervata cluburilor campioane si una cluburilor bine clasate:
- pentru cluburile campioane: 40 de campioane ale tarilor clasate pe locurile 13-52 in ierarhia UEFA, cu exceptia Liechtenstein-ului, vor disputa o faza preliminara in trei tururi, la finalul careia cinci echipe se vor califica in faza grupelor Ligii Campionilor. (In proiectul lui Platini exista aceasta propunere, insa Platini dorea sa ofere unui numar de 6 echipe sansa de a ajunge in faza grupelor)
- pentru cluburile bine clasate: 15 echipe se vor confrunta intr-o faza preliminara, in doua tururi, fiind incluse si echipele clasate pe locurile 2, 3 si 4 in functie de tarile clasate pe locurile 1-15 in ierarhia UEFA. Vor putea fi castigate cinci locuri in grupe. (Aceasta masura este noua si inlocuieste complet propunerea privind revalorizarea castigatoarelor de cupe nationale, introdusa de Platini).

Comitetul Executiv al UEFA a stabilit si noua formula a Cupei UEFA pentru 2009-2012, una dintre principalele decizii fiind suprimarea fazei preliminare a Cupei UEFA Intertoto:
- o faza de grupe cu 48 de echipe, repartizate in 12 grupe de 4, fiecare disputand cate 6 meciuri, tur-retur
- primele 2 din fiecare grupa se califica pentru faza eliminarilor directe la care se adauga cele 8 cluburi clasate pe locurile 3 in grupele Ligii Campionilor
- aceasta faza eliminatorie directa cuprinde deci 32 de echipe care disputa 4 tururi, 16-imi, optimi, sferturi, semifinale, inainte de finala.
- Meciurile se vor disputa joi seara si miercurile cand nu va avea loc Liga Campionilor. Finala se va disputa miercuri.
Totodata s-a decis ca UEFA Intertoto sa dispara.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!