Vasile Avram, condamnat la 3 ani de inchisoare cu EXECUTARE! A fost la 13 voturi sa fie presedintele FRF

SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 08 Aprilie 2015, 18:42
Data actualizarii: Miercuri 08 Aprilie 2015, 19:47

Vasile Avram a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare.

Omul care a fost la 13 voturi sa fie presedintele FRF, in primul tur al cursei cu Burleanu pentru sefia fotbalului din Romania, Vasile Avram, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Mita in elicopter". Acesta este al doilea sef al arbitrilor din Romania, dupa Gheorghe Constantin, condamnat la inchisoare.

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema a decis, miercuri, in majoritate, desfiintarea totala a deciziei de achitare data de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) in cazul lui Vasile Avram, si a complicilor sai.

Dupa rejudecarea cauzei, magistratii l-au condamnat pe Vasile Avram la trei ani de inchisoare si doi ani pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi pentru luare de mita si la sase luni de inchisoare pentru tentativa la fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura directa cu infractiuni de coruptie. Instanța suprema a stabilit ca acesta sa execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani din care au scazut retinerea si arestarea preventiva de la 24 septembrie 2011 la 21 noimebrie 2011.

Alaturi de Avram a fost condamnat de judecatorii ICCJ si avocatul Adrian Penciu la sase luni de inchisoare pentru tentativa la instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu infractiuni de coruptie, la sase luni de inchisoare pentru favorizarea infractorului comisa in legatura cu infractiuni de coruptie. Instanța a contopit cele doua pedepse si a stabilit suspendarea executarii lor termnenul de incercare in cazul acestuia find de doi ani și jumatate.

Complicele celor doi, Vasile Constantin Chiorean, a fost achitat de magistratii ICCJ pentru fapta de dare de mita si pentru complicitate la luare de mita

Fata de Ioan Sorin terbea judecatorii au stabilit incetarea procesului penal pornit impotriva sa pentru dare de mita si aceeasi decizie a fost luata si fata de Nicolae Iacobescu pentru fapta de dare de mita si pentru complicitate la luare de mita, ca urmare a decesului celor doi.

Pe latura civila, instanta suprema a decis confiscarea de la Avram a sumelor de 19.000 de euro si 6.647 de euro prin obligarea inculpatului la plata catre stat a acestor sume (echivalentul in lei la cursul BNR din ziua platii) si a constatat ca acesta a consemnat la CEC Bank suma de 22.000 de euro la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie

ICCJ a mentinut totodata sechestrul asigurator asupra bunurilor lui Avram pana la concurenta celor doua sume si l-a mai obligat pe acesta la plata a 40.173 de lei (din care 3.000 lei reprezentand cheltuieli judiciare din cursul urmaririi penale, 35.173 lei contravaloare expertiza tehnica judiciara si 2.000 lei cheltuieli judiciare la instanta de fond).

Judecatoarea Simona Cristina Nenita a facut opinie separata fata de colegii sai si a stabilit ca Avram si Penciu sa fie achitati, fiind de acord cu colegii sai in privinta celorlalte dispozitii ale deciziei de miercuri, care este definitiva.

Vasile Avram, omul de afaceri Sorin terbea si ceilalti inculpati din dosarul de coruptie din arbitraj au fost achitati, potrivit deciziei luate in 15 mai 2013 de Curtea de Apel Bucuresti.

Judecatorul a decis la acel moment si ridicarea sechestrelor puse pe bunurile inculpatilor si a altor masuri dispuse in dosar.

Hotararea Curtii de Apel a fost atacata cu apel de procurorii DNA iar dosarul a ajuns la instanta suprema.

In octombrie 2011, Vasile Avram, fost presedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru luare de mita in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura directa cu o infractiune de coruptie, iar omul de afaceri Sorin Ioan terbea, pentru dare de mita in forma continuata.

In acelasi dosar au fost judecati Adrian Penciu, avocat in Baroul Giurgiu, acuzat de instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu o infractiune de coruptie, Vasile Constantin Chiorean, receptioner la un hotel din Tirgu Mures detinut de o societate controlata de terbea, acuzat de complicitate la dare de mita si la luare de mita, precum si Nicolae Iacobescu, acuzat de complicitate la dare de mita si la luare de mita, ambele in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in 21 mai 2011, in conditiile exercitarii atributiilor de serviciu ca supervizor la meciul de fotbal FCM Targu Mures - Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, Vasile Avram a primit de la Sorin terbea suma de 19.000 de euro in scopul delegarii unor arbitri agreati de echipa de fotbal din Tirgu Mures, la jocurile editiei de campionat 2011-2012.

"In aceeasi imprejurare si in acelasi scop, inculpatul Avram Vasile a beneficiat de transport gratuit cu elicopterul pe ruta Bucuresti-Targu Mures si retur, folos oferit de terbea Sorin Ioan. Elicopterul respectiv a fost pilotat de inculpatul Iacobescu Nicolae si inchiriat, in acest scop, de o societate comerciala controlata de inculpatul terbea Sorin Ioan, costul acestui transport fiind de aproximativ 3.000 de euro", notau procurorii, in documentul citat.

Suma de 19.000 de euro i-a fost data lui Vasile Avram prin intermediul lui Nicolae Iacobescu si Vasile Constantin Chiorean, au precizat procurorii.

De asemenea, potrivit procurorilor, in 26 septembrie, in conditiile in care Vasile Avram era cercetat in stare de arest preventiv in acest dosar penal, avocatul acestuia, Adrian Penciu, i-a dat un exemplar fals al unei hotarari din 21 ianuarie 2011 a Biroului Executiv al Comisiei Centrale a Arbitrilor, care a fost semnat de Avram.

"Hotararea prevedea ca delegarea arbitrilor pentru meciurile de fotbal din Liga I sa se realizeze de catre o alta persoana decat Avram Vasile, incepand cu returul sezonului 2010 - 2011. in aceasta modalitate, Penciu Adrian a incercat sa il exonereze de raspunderea penala pe Avram Vasile prin constituirea unor probe care nu sunt veridice", potrivit procurorilor anticoruptie.

Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra sumei de 22.000 de euro apartinand lui Vasile Avram, in vederea confiscarii.

In 25 septembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a lui Avram si terbea, ei fiind eliberati in 21 noiembrie.

Procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala in acest dosar a lui serban Alexandru pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si favorizarea infractorului, ambele in legatura directa cu o infractiune de coruptie, "intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor pentru care s-a inceput urmarirea penala".Omul care a fost la 13 voturi sa fie presedintele FRF, in primul tur al cursei cu Burleanu pentru sefia fotbalului din Romania, Vasile Avram, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare, in dosarul "Mita in elicopter". Acesta este al doilea sef al arbitrilor din Romania, dupa Gheorghe Constantin, condamnat la inchisoare.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!