GALERIE FOTO Au mai multe titluri decât UTA Arad, FCSB, Rapid, Craiova, Petrolul și Argeș, dar evoluează în Liga 4! 

venus bucuresti Campioana romaniei campioana romaniei la fotbal liga 4 bucuresti venus club fotbal Fotbal intern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 30 Octombrie 2023, 14:30
Data actualizarii: Luni 30 Octombrie 2023, 19:17

O echipă din Liga 4 București se află la egalitate cu CFR Cluj pe locul al treilea al clasamentului all-time al primei divizii din România ca număr de titluri câștigate, după Steaua și Dinamo.

Legendarul club Venus București are mai multe titluri decât FCSB, despre care s-a scris că i-a apropriat stema, fiind declarată campioană în 1920, 1921, 1929, 1932, 1934, 1937, 1939 și 1940. 

Venus, de opt ori campioană a României interbelice!

"Alb-negrii", care aveau stadionul pe locul actualului Parc Știrbei, de lângă Opera Română din București, au opt titluri de campioană a României în palmares, fiind la egalitate cu CFR Cluj pe locul al treilea all-time al Ligii 1, după Steaua și Dinamo. Echipa joacă acum în Liga 4 București, pe Stadionul "Biruința" din cartierul bucureștean Pajura, fiind reînființat în 2014, după ce fusese desființată de comuniști în 1948. 

Motivul a fost că gruparea fusese condusă de cunoscutul avocat Alexandru Elădescu și de puternicul Gabriel "Gavrilă" Marinescu, (general, șef al Poliției București, ministru de Interne, apropiat al lui Carol al II-lea și președinte al Federației de Fotbal). Clubul avea rivalitate puternică cu Rapid, care a fost considerată echipa proletariatului comunist, în prima jumătate a secolului trecut, și Marinescu a cerut odată arestarea mai multor jucători pentru a-i învinge de giuleșteni.

Clubul a fost reînființat de Robert Țicleanu, în 2015

Actualul președinte este economistul Robert Țicleanu, în club activează și nepoata unui fost jucător din anii '20, Anca Postescu-Stancov (nepoata fostului portar Theodor Postescu, care a jucat la Venus în anii '20), iar antrenor este Tiberiu Mălăelea (director adjunct al CSȘ 1 București). 

De-a lungul vremii, pentru această echipă au evoluat jucători importanți precum Lazăr Sfera, Gheorghe Albu, Alfred Eisenbeisser, Silviu Ploieșteanu, Kostas Humis, Traian Iordache, Jean Lăpușneanu, Gheorghe Brandabura, Mircea David sau frații Vâlcov (Colea, Petea, Volodea), iar pe bancă s-au aflat Franz Platko sau Bela Janossy. În ultimul meci de campionat, Venus a fost învinsă de Progresul 2005 (echipa lui Marius Pena, fost campion cu Oțelul Galați), scor 4-1, și se situează deocamdată pe locul 12 în clasamentul municipal. 

"Sunt foarte mândră că sunt implicată la Venus, clubul unde a jucat bunicul meu"

"Clubul a fost reînființat în anul 2014 de Robert Țicleanu și de președintele onorific al clubului, domnul Colea Vâlcov. De atunci încoace, echipa activează în Liga 4. Sigur, au fost și doi ani în care echipa a fost și în Liga 5. Am încercat să adunăm și din rudele foștilor jucători, din păcate am găsit foarte puțini. Încercăm să rezistăm și să facem meciuri cât mai frumoase. Venus funcționează acum în ideea sportului de plăcere, dorim ca jucătorii să se bucure de jocuri și să ducem mai departe faima aceasta foarte mare și frumoasă a vechiului Venus.

Venus a fost printre cele mai mari cluburi din România. El a fost înființat în 1914 de către Mitty Niculescu. Jucătorii aceia de la început au fost foarte entuziaști și au jucat cu resursele proprii. Își cumpărau ghete, nu i-a plătit nimeni, pur și simplu își doreau foarte mult să joace. Apoi, ușor-ușor au mai învățat, au mai căpătat experiență cu niște turnee în țările vecine. Începând cu 1920, Venus a devenit o echipă extrem de puternică. Ea are în palmares opt titluri de campioană a României, câștigate între anii 1920 și 1940. După război, echipa a intrat într-un con de umbră și, din cauza trecutului ei, sub presiunile comuniștilor, în 1948, s-a desființat. Există o echipă Rapid și în Liga 4, dar nu avem o rivalitate, meciurile sunt disputate într-o atmosferă amicală. Nu se întâmplă lucruri... Cred că lumea se bucură de fotbal, la acest nivel. 

Bunicul meu, Theordor Postescu a fost jucător la Venus chiar atunci, în primii ani, a fost prieten cu Mitty Niculescu. A fost portar, a jucat câțiva ani, a fost și în turnee în Turcia, în Ungaria, unde se disputau acele mici competiții internaționale în acele timpuri. Vorbea cu Lazăr Sfera, cu Gheorghe Albu, cu mulți jucători din acea vreme, ei au rămas foarte buni prieteni. Au rămas prieteni, și jucătorii de la Venus, dar și cu jucătorii altor echipe, precum Ripensia sau Rapid. Pentru ei a contat jocul, bucuria foarte mare să joace pe stadion, cu oameni în tribună. Nu puteau să-și imagineze ceva mai frumos de atât. Să-i aclame copiii. Ei nu au câștigat bani din asta, dimpotrivă. Bunicul chiar a fost dat afară de la unul din locurile lui de muncă pentru că a lipsit ca să facă un antrenament și să fie luat într-un turneu. 

Sunt foarte mândră că sunt implicată la Venus, clubul unde a jucat bunicul meu. Nu pot să-mi imaginez ceva mai frumos de atât. Eu am crescut citind cărțile lui Ioan Chirilă, eu știam de Bodola, de Dobay, mai bine decât de jucătorii din prezent. Pe terenul Biruința mă jucam și eu cu bunicul meu. Îmi pare rău că eu nu am forța financiară să susțin mai mult echipa aceasta și să pot să o duc mai sus. Contribuția mea este că vin aici și îl ajut pe Robert Țicleanu cum pot, sunt un simplu membru al clubului. Ajut mai mult cu sufletul. 

Planul de viitor este să creștem jucători. Să evoluăm cât mai bine în Liga 4, vrem să ne îmbunătățim imaginea către fani și să-i atragem un pic mai mult. Vrem să ne dezvoltăm prezența online și pe paginile de social media și dorim să atragem cât mai mulți oameni în jurul echipei, să creăm o comunitate. Deja e un grup frumos, e drăguț după meciuri, când se strâng toți, se îmbrățișează, stau de vorbă. E o atmosferă mai boemă, nu ca în fotbalul profesionist de acum, aduce mai degrabă aminte de vechiul Venus", a declarat Anca Postescu-Stancov pentru Sport.ro.   

"Avem mai multe titluri decât FCSB, dar deocamdată nu avem la fel de mulți fani"

"E o mândrie să antrenez pe Venus. Am venit la echipă în Liga 4 tocmai pentru istoricul ei, pentru titlurile pe care le-a câștigat. Mi-a plăcut ideea pe care mi-a prezentat-o președintele Robert Țicleanu, atunci când ne-am întâlnit, perspectivele pe care le are clubul în viitor, de a ajunge unde a fost acum zeci de ani, când a fost campioana țării. Știam câteva lucruri despre Venus, dar nu știam exact câte titluri a avut și ce mari jucători au evoluat aici. 

Jucătorii de acum sunt amatori, lucrează. Aici e o problemă pentru că majoritatea lucrează sau mai sunt studenți, cu greu ne întâlnim să ne pregătim pentru campionat. Încercăm să reîntinerim echipa, pentru că jucătorii actuali au experiență, dar încep să ajungă la o vârstă. Obiectivul clubului pe termen scurt e să scădem media de vârstă. Ei au diferite meserii, și mici patroni, studenți. Lucrează, vin la meciuri de la serviciu, care e prioritatea lor. Fotbalul e o pasiune. E greu să ne întâlnim pentru pregătire. 

Jucătorii echipei istorice aveau și ei servicii, dar aveau un program mai strict. Aveau condiții mult mai bune pe vremurile acelea, față de condițiile pe care le avem noi acum. Încercăm într-un viitor apropiat să găsim și alți susținători, poate și eventuali sponsori. Vrem să ne dezvoltăm mai bine, pentru că aceste condiții mai bune duc și la rezultate mai bune. Vrem să le oferim jucătorilor o pregătire mai bună și eventual o pregătire centralizată.    

Avem mai multe titluri decât FCSB, dar deocamdată nu avem la fel de mulți fani (zâmbește). Avem și noi suporteri, și avem generația tânără din cartierele din Nordul Bucureștiului. Astăzi am vorbit cu... nu știu dacă pot să spun șeful de galerie, pentru că e un copil de 10-11 ani. Au meci și nu au putut să vină să ne susțină. Jucătorii se montează mai bine când văd cu câtă patimă îi susțin acești copii. Chiar rămânem surprinși uneori, când vedem cum ne susțin, cu ce au la îndemână, cu fulare, cu tobe, cât de împătimiți sunt. Azi nu au putut să vină, pentru că au meciuri în campionatele de juniori. Au aflat între timp cine e Venus, de la părinți și de la bunici, așa că s-a creat o emulație", a precizat antrenorul Tiberiu Mălăelea. 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!