(P) Legendarul jocheu Frankie Dettori se retrage în 2023

Promo
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 25 Ianuarie 2023, 14:31
Data actualizarii: Miercuri 25 Ianuarie 2023, 14:33

Finalul sezonului 2023 de călărie va reprezenta și finalul carierei legendarului jocheu italian Frankie Dettori. 

 

Acesta le-a comunicat deja decizia tuturor suporterilor, așadar iubitorii curselor de cai vor avea un motiv în plus de a urmări sezonul din acest an.

Născut pe data de 15 decembrie 1970, Frankie Dettori este, fără doar și poate unul, din cele mai mari nume din istoria curselor de cai. Jocheul italian originar din Milano (Italia) este pregătit să facă pasul în spate la vârsta de 52 de ani. Acesta a anunțat faptul că se va retrage la finalul sezonului 2023.

Prima experiență cu călăritul a avut-o la vârsta de 12 ani, după cum relatează el însuși. În anul 1990, Dettori a devenit primul adolescent – după legendarul Lester Piggott – care a reușit să câștige 100 de curse într-un singur sezon. Prima sa mare victorie a avut loc la vârsta de 16 ani, în Torino. Acest lucru se întâmpla în luna noiembrie a anului 1986.

De-a lungul unei cariere fenomenale, jocheul italian a reușit să doboare record după record, câștigând Ascot Gold Cup, Prix de l`Arc de Triomphe sau Breeders Cup. De asemenea, a reușit să se impună la Cupa Mondială din Dubai în 3 rânduri – 2000, 2003 & 2006.

Sezonul din 2023, ultimul din cariera lui Frankie Dettori

Marea deschidere a noului sezon va avea loc la începutul lunii aprilie. Mai exact pe 1 și 2 aprilie 2023, la Doncaster. Această localitate din Marea Britanie este considerată ”casa spirituală” a curselor de cai, istoricul datând din anii 60. Fanii își pot achiziționa bilete în mai multe zone, după cum urmează:

·        Zona primară – acolo unde cursele pot fi experimentate de aproape, atmosferă fiind cu adevărat una specială

·        Zona locală – experiența este presărată cu diferite standuri de mâncare stradală (celebrele ”Street Food”) și diferite persoane de pe mapamond

·        Interiorul zonei – această zonă oferă acces la inelul principal și la zona destinată exclusiv pariurilor

Frankie Dettori este gata să le ofere oamenilor ce l-au apreciat de-a lungul carierei o ultimă reprezentație de top în 2023, după cum el însuși declară – ”Am vorbit cu tatăl meu, el s-a oprit la 51 de ani. De altfel decizia a fost luată împreună cu soția și copiii mei, cu care am petrecut mult prea puțin timp în ultimii 35 de ani. Este o decizie dificilă, deoarece inima mea își dorește să continui. Trebuie însă să gândesc cu creierul, deoarece sunt foarte aproape de vârsta de 53 de ani. Am decis să îmi închei cariera într-o notă de zile mari!”

Cariera jocheului italian a fost și subiect de film

Cinematografia a imortalizat și ea cariera și viața acestui sportiv legendar, iar de-a lungul timpului au apărut mai multe ecranizări ce îl au în prim plan pe Frankie Dettori. Două dintre cele mai importante sunt:

·        A Question of Sport

·        Dettori

Primul este un celebru show de televiziune din Marea Britanie, început în 1970. De-a lungul celor 51 de sezoane mai mulți sportivi importanți de mapamond s-au aflat în atenția publicului. A fost și cazul italianului Frankie Dettori, între 2002 și 2004.

De asemenea, în 2021 a apărut un documentar ce îi poartă numele jocheului italian, intitulat simplu și concis – Dettori. Această ecranizare le oferă oamenilor o imagine de ansamblu asupra carierei și vieții personale a lui Frankie. Documentarul a fost privit cu ochi buni de către critici, fiind cotat cu nota 8.1 / 10 pe celebra platformă dedicată filmelor, serialelor și documentarelor – IMDB.

Frankie Dettori, subiectul unei trilogii de succes la sloturi online

Numele sportivului din ”cizmă” a fost asociat cu foarte multe domenii de-a lungul carierei sale. Poate părea surprinzător, însă au fost lansate nu mai puțin de 3 jocuri de păcănele centrate pe Frankie Dettori. Playtech – una din cele mai cunoscute companii ce se ocupă cu dezvoltarea de conținut pentru cazinouri – a decis să pună bazele unei trilogii dedicată lui Dettori. Aceste sloturi cu șeptari prezintă evident o tematică inspirată din lumea curselor de cai, cu simboluri precum potcoave, cupe sau cască protectoare. Jocheul italian nu putea lipsi, fiind un simbol valoros în toate cele 3 sloturi: Frankie Dettori Sporting Legends, Frankie Dettori's: Magic Seven, Frankie Dettori's Magic Seven Jackpot.

Încheiem acest material cu următoarea mențiune: călăria reprezintă o activitate extrem de populară în multe zone ale lumii, primele atestări în legătură cu această activitate datând încă din antichitate.

888casino este parte din 888 Romania Limited, operator economic care deține licența Clasa I ONJN L1160654W000324, valabilă în perioada 1 septembrie 2016 – 31 august 2026.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!