Horia Colibasanu va incerca doua premiere intr-un sezon de ascensiuni! Vezi ce vrea sa faca alpinistul roman

Tara mea deasupra lumii!
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 12 Martie 2015, 15:50
Data actualizarii: Joi 12 Martie 2015, 16:01

Expeditia #ManasluNorth va debuta la finalul lunii martie si se va incheia la finalul lunii mai, odata cu inchiderea sezonului de ascensiuni de primavara din Himalaya.

Horia Colibasanu, romanul cu cele mai bune performante la altitudine extrema, va pleca spre Nepal, in Himalaya, cel mai mare lant muntos din lume, la sfarsitul lunii martie, pentru a incerca doua premiere intr-un singur sezon de ascensiuni.

O premiera – atat personala, cat si pentru alpinismul de altitudine din Romania – va fi sa coboare cu schiurile de pe un munte de 8.000 de metri. Este vorba despre Muntele Manaslu (8.163m), considerat unul dintre cei mai periculosi munti de 8.000 de metri din lume, cu o rata de mortalitate de 9,9%.

Ascensiunea Muntelui Manaslu, pe ruta standard, se va face in stil sportiv – fara oxigen artificial si fara Sherpasi de altitudine – stilul in care Colibasanu urca de obicei. El se va aclimatiza, astfel, pentru cel de-al doilea proiect al sau in acest sezon himalayan: incercarea de a urca Muntele Manaslu pe fata nordica, pe o ruta nepracticata, alaturi de slovacul Peter Hámor.

Echipa romano-slovaca incearca o continuare a proiectului din 2014, de a urca pe un munte de 8.000 de metri pe o alta ruta decat cea clasica. Planul din 2014, pe Mt. Everest - Nord (8.848m), a fost oprit din cauza conditiilor de la fata locului. Acumularea de gheata albastra, casanta, precum si vantul extrem de puternic, care a suflat si cu 100km/h, au facut imposibila ascensiunea la 8.000m fara oxigen imbuteliat.

„Ne aflam la sase decenii distanta de primele ascensiuni reusite ale celor mai inalti munti ai lumii. in 2015, doar stilul in care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial”, a declarat Horia Colibasanu. „Am ajuns la jumatatea cursei, cu 7 varfuri de 8.000 de metri atinse, din 14 cate exista. Anul acesta am avut de ales intre a urca un nou varf de 8.000m – pentru a-mi continua proiectul, care ar avea miza nationala – si a incerca un proiect mult mai dificil, cu sanse mai mici de reusita, dar cu valoare la nivel mondial. L-am ales pe cel de-al doilea, avand un partener extrem de valoros in Peter Hámor, dar si o experienta de zece ani la altitudine extrema.”

Horia Colibasanu a urcat cu succes Muntele Manaslu in 2006, avandu-l atunci ca partener de coarda pe spaniolul Iňaki Ochoa.

 

Partenerii de expeditie sunt: Timisoreana, Allianz Asigurari, Primaria Slatina. Sponsori tehnici si sustinatori: Kathrein, Deltatel, Vitas, CS Alternative, Scarpa, S75, Federatia Romana de Alpinism si Escalada (FRAE), Sport Guru, Dynafit, Salewa. Parteneri media: Sport.ro, ProSport, Esquire.

Colibasanu este alpinist pur, el catarandu-se in stil sportiv – fara oxigen artificial (in butelii) si fara Sherpasi de altitudine (experti bastinasi care echipeaza rutele, ghideaza clienti, cara echipamentul si preiau riscurile). El este romanul cu cele mai multe varfuri de 8.000 de metri atinse – sapte – , printre care se numara K2 (8.611m), Annapurna (8.091) si Dhaulagiri (8.167m), aflate in Top 5 varfuri de 8.000 de metri mortale din lume.

Horia Colibasanu, cel mai mare alpinist roman

 

Horia Colibasanu, 38 de ani, este medic stomatolog si traieste in Timisoara. El a escaladat primul munte de 8.000m – K2 (Pakistan/China) – la 27 de ani, in 2004, fara oxigen suplimentar si fara ajutorul Sherpasilor. Cunoscut ca “Muntele Ucigas”, K2 (8.611m) este al doilea cel mai inalt varf al planetei, dupa Everest, si este inclus in topul celor mai periculoase cinci varfuri din lume. Performanta lui Horia Colibasanu pe K2, considerata cea mai buna performanta individuala din alpinismul romanesc, a ramas neegalata in Romania.
Reusitele sale la peste 8.000 de metri au continuat cu alte premiere nationale – cinci pana in prezent –  printre care Dhaulagiri (2007) si Annapurna (2010) din Himalaya nepaleza, munti inclusi, ca si K2, in Top 5 varfuri mortale din lume. in total, Horia Colibasanu a atins sapte varfuri de peste 8.000m, in stil pur, sportiv – fara oxigen suplimentar si fara Sherpasi. Astfel, Horia Colibasanu este considerat alpinistul roman cu cele mai bune performante la altitudine extrema.

El este si singurul roman care a primit distinctia “Spirit of Mountaineering”  (Piolets d'Or, 2009), din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. Distinctia a venit ca urmare a unui gest considerat eroic, petrecut intr-o expeditie din 2008, pe Annapurna, cand a avut loc cea mai ampla operatiune de salvare din istoria Himalayei. Actiunea a devenit subiectul unui film documentar, “Pura Vida / The Ridge”, premiat la Festivalul de Film San Sebastian.
 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!