Copos a cazut in rang, procesul presedintilor se muta la tribunal!

George Copos Rapid Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 15 Ianuarie 2009, 10:28
Data actualizarii: Joi 15 Ianuarie 2009, 12:26
Copos nu vrea sa mai auda de Rapid si se intalneste cu Taher ca sa puna la cale cel mai lung transfer, cel al Rapidului! Pana sa scape de Rapid, Copos trebuie sa scape de "procesul presedintilor".

Farmecul vietii l-a adus pe Copos in pragul depresiei, iar Taher anunta ca il va duce la psihiatru.

Bataile de cap nu mai inceteaza pentru patronul Rapidului: are doua procese penale pe rol, in cazul evaziunilor cu transferurile fotbalistilor si in cazul Loteria.

Cazut in rang, Copos se vede pus pe drumuri in sala "pasilor pierduti" din tribunale. Procesul presedintilor se muta la tribunal!

Padureanu, cel mai batran dintre invinuiti si MM Stoica, cel mai tanar, s-au intalnit pe culoarele tribunalului si au vorbit despre transferul anului in Liga lui Mitica: Radoi la Al Hilal!

"Care transfer, sa-l vedem facut!", au spus cei doi.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prezent in sala a solicitat judecatorilor instantei supreme sa constate necompetenta materiala a instantei de judecare a dosarului, aratand ca, potrivit legilor in vigoare, George Copos nu mai are calitatea de parlamentar. Dosarul fusese trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie data fiind calitatea de senator a lui Gheorghe Copos.

Astfel, procurorul a aratat ca dosarul va trebui judecat dupa competenta materiala si natura infractiunii, si nu dupa calitatea persoanei, iar instanta competenta este, potrivit reprezentantului DNA, Tribunalul Bucuresti.

Avocatii celor opt oameni de fotbal judecati in acest dosar au fost de acord cu cele sustinute de procurorul DNA, solicitand admiterea acestei cereri si trimiterea dosarului la Tribunalul Bucuresti.

Instanta suprema a admis cererea de transferare a dosarului, astfel ca acesta va fi judecat de Tribunalul Bucuresti.

La iesirea din sala de judecata, Mihai Stoica a spus ca nu are ce comenta despre "un meci amanat".

La randul sau, Jean Padureanu a spus ca nu considera ca Gloria Bistrita sau el personal au comis vreo infractiune, dar ca justitia trebuie sa-si faca treaba si sa spuna daca el se face vinovat de infractiunile de care este acuzat.

La inceputul lunii octombrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au trimis in judecata opt persoane, printre care George Copos si Mihai Stoica, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs o paguba de 11,5 milioane de dolari.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie spun ca prin faptele lor, senatorul Gheorghe Copos - fost presedinte si patron al Clubului de fotbal Rapid Bucuresti, Ioan Becali - fost impresar, Victor Becali- impresar, Mihai Stoica - fost director al Clubului de fotbal Otelul Galati, Jean Padureanu - presedinte al Clubului de fotbal Gloria Bistrita, Gheorghe Popescu - fost angajat al firmei "Becali sport", Gheorghe Netoiu - fost actionar la Clubul de fotbal Dinamo, Cristian Borcea - presedinte executiv al Clubului de fotbal Dinamo, ar fi provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste zece milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

In ordine cronologica, transferurile internationale care fac obiectul prezentului dosar sunt urmatoarele: transferul jucatorului de fotbal Dulca Cristian, realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers; transferul fotbalistului Arhire Iulian, de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers din Coreea de Sud, realizat in martie 1999; transferul fotbalistului Contra Cosmin, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves in Spania, realizat in iunie 1999; transferul fotbalistului Ganea Ionel de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB.Stuttgart din iulie 1999; transferul fotbalistului Codrea Paul, de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la F.C. Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia realizat in ianuarie 2001;
transferul jucatorului de fotbal Cernat Florin, din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina; transferul fotbalistului Mara Bogdan din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves din Spania; transferul fotbalistului Mitea Nicolae, realizat in august 2003, de la Dinamo Bucuresti la Ajax Amsterdam, din Olanda; transferul jucatorului de fotbal Sanmartean Lucian, din august 2003, de la Gloria Bistrita la clubul grec Panathinaikos Atena; transferul fotbalistului Bratu Florin, din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, din Turcia; transferul jucatorului de fotbal Alexa Dan, de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004; transferul fotbalistului Mihalcea Adrian, realizat in iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Concret, in cursul lunii ianuarie 1999, in calitate de presedinte al clubului Rapid Bucuresti, George Copos ar fi ascuns contractul real in cazul transferului lui Dulca Cristian, in valoare de 600.000 USD, prezentand in schimb unul fals, avand ca valoare a transferului suma de 120.000 de dolari; in luna septembrie a anului 2003, acelasi inculpat ar fi inregistrat in contabilitate suma de 100.000 de dolari drept valoare a transferului lui Bratu Florin, contractul real fiind de 2.750.000 de dolari.

Totodata, in calitate de presedinte al sectiei de fotbal de la Otelul Galati, inculpatul Stoica Mihai ar fi ascuns contractul de transfer al jucatorului Arhire Iulian, avand valoarea de 700.000 de dolari, suma anuntata de inculpat drept valoare a transferului fiind de 150.000 de dolari. Acelasi inculpat ar fi semnat un contract de tip memorandum prin care a acceptat vanzarea drepturilor de transfer ale lui Cernat Florin catre o firma de tip off-shore din Olanda, fapta care a condus ulterior la prejudicierea clubului Dinamo Bucuresti.

De asemenea, in cazul transferurilor efectuate de clubul Dinamo Bucuresti, in perioada 1999-2005, inculpatii Borcea Cristian, Becali Ioan si Becali Victor ar fi diminuat sumele de transfer ale jucatorilor de fotbal Codrea Paul, Contra Cosmin, Cernat Florin, Mara Bogdan, Mitea Nicolae, Alexa Dan si Mihalcea Dumitru, sume de bani care se cuveneau clubului Dinamo, astfel cum stabilesc legislatia in vigoare si regulamentele sportive.

Diferenta insusita ar fi fost virata unor firme tip SRL din Olanda (Phoenix BV, Intermark International, ambele din Rotterdam, Van Duisboden BV, Pyralis din Amsterdam), care erau detinute de un avocat olandez. Acesta, dupa ce-si retinea un comision de 2 % din fiecare suma de transfer sustrasa, vira banii in conturile firmelor Tierney Int. Ltd., Star Advisors SA si Star Ventures SA, toate cu sediul in Insulele Virgine Britanice, cunoscut paradis fiscal al firmelor off-shore. Ulterior, aceleasi sume de bani erau trimise la diverse banci din Europa (Gibraltar, Luxemburg, Elvetia), iar de aici, din contul personal al inculpatului Becali Ioan, au fost transferati in conturile apartinand inculpatului Becali Victor din Romania. Acesta din urma ar fi efectuat retrageri in numerar din aceste conturi in cuantum de 4,5 milioane euro.

Conform DNA, intre inculpatii Copos Gheorghe, Borcea Cristian, Becali Ioan si Becali Victor, Padureanu Jean, Popescu Gheorghe si Netoiu Gheorghe ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind virati reciproc, in conturile personale, fara justificare (imprumuturi fictive, "transferuri bancare incidentale" - concept inexistent in activitatea bancara).

In calitate de presedinte al clubului Gloria Bistrita, inculpatul Padureanu Jean, la solicitarea inculpatilor Becali Ioan si Becali Victor, ar fi acceptat vanzarea drepturilor de transfer ale jucatorilor Ganea Ionel si Sanmartean Lucian in favoarea firmelor olandeze de tip SRL Phoenix si Intermark. In acest mod, transferul lui Ganea Ionel, in valoare totala de 2.000.000 de dolari a fost diminuat la suma de 600.000 de dolari - suma inregistrata in contabilitatea clubului bistritean, iar transferul lui Sanmartean Lucian, in valoare totala de 600.000 de dolari, a fost inregistrat in fals ca fiind de 300.000 de dolari, inculpatul primind in contul personal suma de 105.000 de dolari de la firma Intermark, explica DNA.

La transferul lui Sanmartean Lucian, arata DNA, ar fi participat si inculpatul Popescu Gheorghe (la acea vreme angajat al firmei Becali Sport). Acesta ar fi virat banii platiti de clubul Panathinaikos Atena in contul firmei Intermark din Olanda. Acelasi inculpat, alaturi de inculpatii Copos Gheorghe si Becali Ioan, ar fi contribuit la falsificarea sumei de transfer in cazul lui Bratu Florin, incasand aproximativ1.600.000 de dolari din valoarea totala de 2.750.000 de dolari a transferului, sub forma de imprumut si in numele firmei Becali Sport.

Inculpatul Netoiu Gheorghe, semnatar al transferului lui Alexa Dan din anul 2004, ar fi solicitat clubului chinez Beijing Guoan virarea sumei de 403.000 de euro din valoarea totala a transferului de 730.000 de euro, in contul firmei olandeze de tip SRL Pyralis. Prin aceasta manevra financiara, inculpatul sus-mentionat impreuna cu inculpatii Borcea Cristian si Becali Ioan au prejudiciat clubul Dinamo, in contul caruia a ajuns ca suma totala de transfer doar 327.000 de euro.

Astfel, arata DNA, prejudiciul total creat de cei opt inculpati este de: 4.113.648 de lei in dauna statului roman (1.485.071,5 de dolari calculat la cursul mediu de schimb pe perioada 1999 - 2005); 598.667 de dolari in dauna Federatiei Romane de Fotbal; 10.969.690 de dolari in dauna cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Otelul Galati si Gloria Bistrita.

Potrivit anchetatorilor, clubul Dinamo Bucuresti a fost pagubit cu 5.924.690 de dolari, prin transferarea jucatorilor Flroin Cernat. Cosmin Contra, Paul Codrea, Bogdan Mara, Dan Alexa, Adrian Mihalcea si Nicolae Mitea.

Clubul Gloria Bistrita a fost pagubit cu 1.695.000 de dolari, prin transferul fotbalistilor Ionel Ganea, Lucian Sanmartean, iar Rapid Bucuresti cu 2.800.000 de dolari prin transferul lui Florin Bratu si al lui Cristian Dulca.

Otelul Galati ar fi fost prejudiciat cu 550.000 de dolari prin transferul lui Iulian Arhire.
Pentru recuperarea prejudiciului, DNA precizeaza ca s-a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor si conturilor inculpatilor si partilor responsabile civilmente - Cluburile SC Dinamo Bucuresti, Gloria Bistrita, Rapid Bucuresti si Otelul Galati.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!