Luați aminte de la un club universitar: sportivii vor fi monitorizați 24 de ore din 24. Plus antrenor de baschet de la Maccabi!

Baschet
SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 11 Iunie 2023, 10:40
Data actualizarii: Duminica 11 Iunie 2023, 19:52

Începând cu sezonul următor, Clubul Sportiv Universitar ASE va avea la secția de baschet, pentru jucătorii echipelor U18, U17 și U16, monitorizare 24 din 24 de ore!

Este vorba de niște dispozitive numite Whoop 4.0, care pot fi purtate pe banda de la chilot. Acestea le vor indica specialiștilor de la acest club cât a dormit sportivul, cum s-a refăcut și ce tip de efort a depus în timpul antrenamentelor.  Whoop 4.0 este un tracker de fitness care măsoară și nivelul de stres, ritmul cardiac, temperatura pielii și tensiunea arterială.

Programe bazate științific  pentru progresul sportivilor

Toate datele fculese de la fiecăre sportiv vor fi analizate cu preparatorul fizic, cu nutriționistul, cu antrenorul echipei, iar apoi vor fi create niște programe bazate științific pentru progresul sportivilor. 

„Cred că suntem singurul club de juniori și printre puținele de seniori care fac această monitorizare”, afirmă Adrian Iacobini, directorul CSU ASE și inițiatorul acestui studiu.

CSU ASE dezvoltă și un proiect educațional impreună cu Mastercard. Clubul a strâns cei mai buni jucători de baschet născuți în 2006 și 2007 și urmează să-i strângă și pe cei din 2008. „Planul este să atragem tot ce este mai buni din țară până la terminarea liceului, iar atunci când devin studenți să facem în ASE o selecționată națională a României”, explică Iacobini. 

Prin asocierea cu diverse firme, în afara sponsorului principal, se asigură condiții bune pentru sportivi, adică antrenori, principal și secund, preparator fizic, psiholog sportiv și nutriționist.

Antrenor de la Maccabi Tel Aviv!

Și nu e singura surpriză a acestei grupări universitare. Din sezonul ce vine, de pregătirea acestor grupe de juniori se va ocupa un antrenor de la puternicul club israelian Maccabi Tel Aviv. Îl cheamă Adi Israel și a fost secund la această echipă. De ce a venit un astfel de tehnician în România, la un club universitar, și cum va fi el plătit? Prietena lui a făcut medicina la Timișoara și a rămas aici după studii. 

Noul antrenor avea două job-uri în Israel. Dimineața lucra în IT, iar după amiaza în baschet. Va face la fel și aici. „Nu este foarte scump. Prezintă  costurile similare ale unui antrenor român. Israelul are o școală de baschet foarte bună, care pune accent pe principii precum periodizarea, planul anual, planul pe mezocicluri și microcicluri. Sunt foarte ok”, e convins Iacobini. 

Clubul ASE se confruntă cu unele provocări în ceea ce privește antrenorii echipelor de baschet juniori. Recent, unul dintre tehnicieni a manifestat un comportament inadecvat în timpul meciurilor, implicându-se în incidente caracterizate de amenințări și injurii la adresa antrenorului echipei adverse, care au condus la inițierea a două comisii de etică la Federație. În urma acestor evenimente, antrenorul respectiv a fost demis, iar clubul a luat decizia de a înlocui poziția vacantă cu un alt specialist.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!