PERICOLUL din energizante! Englezii vor sa le interzica si spun ca ii pot afecta pe sportivi si copii! Ce contin bauturile pe care stelistii le consuma inaintea meciurilor:

Autor: Sport.ro
Luni 20 Ianuarie 2014, 20:58

	PERICOLUL din energizante! Englezii vor sa le interzica si spun ca ii pot afecta pe sportivi si copii! Ce contin bauturile pe care stelistii le consuma inaintea meciurilor:

Englezii lanseaza un avertisment serios in ceea ce priveste consumul bauturilor energizante.

Bauturile energizante contin doze foarte mari de zahar si de cafeina. Acest lucru nu este un secret pentru nimeni. Sunt insa multi care nu constientizeaza pericolul la care se expun, spune un consilier al Guvernului Britanic - John Vincent.

Acesta spune ca bauturile de acest tip ii pot afecta cel mai grav pe tineri, care se pot simti rau din cauza lor si pot avea ameteli serioase.

Daily Mail, publicatie care l-a intervievat pe John Vincent, noteaza: "Bauturile energizante pot fi echivalentul drogurilor, iar acestea ar trebui interzise in scoli", scriu englezii, citandu-l pe consilierul guvernamental.

Bauturile cu efect energizant contin o combinatie de zahar si cafeina in cantitati foarte mari, care ii pot face pe copii sa devina hiperactivi si greu de controlat.

De altfel, producatorii refuza sa vanda aceste bauturi tinerilor care nu au implinit inca varsta de 16 ani, insa o lege in acest sens nu exista concret.

Astfel, o singura doza de bautura energizanta (500 ml) contine echivalentul a 13 lingurite de zahar, dar si 160 mg de cafeina, echivalentul a 4 doze de Coca Cola sau Pepsi.

John Vincent, consilier pe probleme de sanatate, spune ca incearca sa schimbe alimentatia tinerilor in scoli.

"Cantitatile de zahar si cafeina din aceste bauturi permite practic consumul de droguri in scoli. Nu vrem acest lucru si nu credem ca este un lucru bun pentru viata tinerilor.

Aceste bauturi au un efect periculos asupra abilitati de concentrare si pot avea si alte efecte secunde", spune Vincent.

Mai mult, englezii de la Daily Mail argumenteaza ca numeroase cazuri legate de consumul de bauturi energizante au fost consemnate in scoli, multi tineri avand nevoie de ingrijiri medicale dupa ce au lesinat sau au cazut pur si simplu din picioare.

Populare si printre sportivi
Bauturile cu efect energizant sunt foarte populare si pentru sportivi, iar un exemplu autohton este cel al fotbalistilor campioanei Romaniei, Steaua Bucuresti.

Unii fotbalisti ai Stelei obisnuiesc sa consume acest tip de bauturi inaintea partidelor, pentru un "boost" de energie si pentru a putea face fata mai bine efortului. Acestea nu sunt considerate ca fiind substante dopante si nu sunt interzise, insa unii specialisti lanseaza un avertisment asupra efectelor secundare pe care sportivii le pot suferi. Specialistii spun ca dozele crescute de zahar si cafeina pot provoca probleme ale inimii, mai ales la un efort sustinut.

SURSA: DAILY MAIL

FULLSCREEN
Galerie Foto
  • /
O nouă tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește luni în țară. Câte doze primim
BRAT

Modifică setările cookies