Virale

Gigi Becali susține că poate produce medicamentul împotriva coronavirusului. De ce se opun autoritățile

Gigi Becali susține că poate fabrica medicamentul pentru tratarea coronavirusului în fabrica sa de la Otopeni și le cere autorităților să-i permită distribuirea acestuia pe piață.

SPORT.RO
Data publicarii: Joi 11 Noiembrie 2021, 19:28
Data actualizarii: Joi 11 Noiembrie 2021, 19:52

Potrivit patronului de la FCSB, oamenii care au nevoie în momentul de față de tratament împotriva COVID-19 sunt obligați să se aprovizioneze de pe piața neagră.

„Avem fabrică de Arbidol la Otopeni, care fabrică pentru Rusia. La clinica mea am luat aprobare să fabric Arbdiol, deci la ora asta eu fabric Arbidol, am aparatură pentru a face 10.000 de pastile pe oră. Ei îți dau aprobare să fabrici, dar strict pentru pacienții mei, nu îți dau voie să îl pui pe piață. (...)

Dacă ei îmi aprobă, iau substanță activă din India pentru Arbidol. În 3-4 zile vine substanța și după fabric pentru toată România, fac cadou. De ce de la mine nu primiți și de la olandezi primiți?”, a spus Gigi Becali, potrivit antena3.ro.

Arbidolul încă nu e acceptat ca tratament împotriva COVID-19

În replică, Robert Ancuceanu, directorul Agenției Naționale a Medicamentului, a susținut că Arbidolul nu se regăsește în protocolul de tratament pentru COVID-19.

„Deocamdată protocolul oficial de COVID din România nu recomandă Arbidolul, este trecut la alte antivirale pentru care nu există suficiente dovezi de eficacitate, așa menționează protocolul în prezent”, a spus acesta potrivit sursei citate mai sus.

Cum poate fi autorizat un medicament pentru a fi pus pe piață

„Conform articolului 6 din directiva 2001/83, niciun medicament nu poate fi pus pe piață fără autorizație acordată de Agenția Europeană a Medicamentului sau Agenția Națională a medicamentului. Trebuie să obțină o autorizație de punere pe piață. Pentru aceasta se depun niște documente prevăzute în direcția 2001/83 și care sunt agreate în toate regiunile mari geopolitice ale lumii. Ele sunt evaluate și se acordă autorizație de punere pe piață. O variantă alternativă mai rapidă în această perioadă este o autorizație de nevoi speciale pentru medicamentele care sunt incluse și recomandate în protocolul de tratament COVID-19. (...)

 

Știm că există niște medicamente pe care domnul Becali vrea să le aducă în România, dar nu avem o bază legală prin care Agenția să emită o autorizație, chiar și de nevoi speciale, pentru că nu este inclus în protocolul de specialitate. Altă variantă ar fi să existe o solicitare a comisiei de specialitate, Comisia de Boli Infecțioase de exemplu, și Ministerul Sănătății ține cont de solicitarea comisiei, de necesarul respectiv și se solicită emiterea unei autorizații de nevoi speciale. Comisia de specialitate este cea care decide dacă medicamentul respectiv este necesar și în ce cantități”, a explicat Robert Ancuceanu.

Modifică setările cookies