(P) Păreri Pefoc despre cum trebuie montate în perfectă siguranță soba sau șemineul tău

(P) Păreri Pefoc despre cum trebuie montate în perfectă siguranță soba sau șemineul tău

Pentru acest articol am ales să apelăm la sfaturile prietenilor de la Pefoc, profesioniști de avengură autohtonă în materie de încălzire alternativă, cu sediul central la Sibiu, care să ne explice care sunt pașii potriviți pentru montajul unui șemineu în condiții optime de siguranță, eficiență și confort. De la aceștia am aflat că, indiferent dacă te-ai decis să-ți achiziționezi o soba pe lemne sau un șemineu tradițional, în ambele cazuri, montajul implică extrem de  multă responsabilitate, pentru că există riscul ca o instalare improprie să cauzeze o sumedenie de probleme, pornind de la nefuncționalități și până la probleme care pot pune serios în pericol, siguranța căminului tău sau chiar viață familiei tale.

Așadar, vom puncta cele mai importante noțiuni ce trebuie respectate cu strictețe astfel încât șemineul tău să se poată bucura de o experiență ideală de funcționare, recomandând cu cea mai mare responsabilitate tuturor celor care doresc construcția unui semineu pefoc, să apeleze la ajutorul specializat al unei echipe de profesioniști experimentați. 

1. Alegerea materialelor

În cele mai întâlnite cazuri mulți dintre noi consideră că cel mai important element în construcția unui șemineu este reprezentat de focar. Nimic mai fals! În primul rand ar trebui să acordăm o atenție semnificativă tuturor materialelor care vor fi folosite la construcția acestuia. Prin urmare, specialiștii din domeniu recunosc că au de-a face cu tot felul de situații complicate în care clienți dezamăgiți, au o părere confuză despre semineele lor, din cauza că se regăsesc exact în această situație - deși dețin în casa lor un șemineu foarte aspectos, acesta nu funcționează la parametri așteptați tocmai din cauza defecțiunilor apărute în timp.

2. Pregătirea locului de montaj

Specialiștii Pefoc recomandă ca, înainte de a ne apuca de etapa de construcție propriu-zisă a șemineului trebuie trasat locul unde acesta va fi montat, ținând cont de dimensiunile focarului, modelul dorit, grosimea de materiale necesare izolatoare și a parametrilor tehnici. În cazul în care coșul de fum este unul construit, se va pregăti gaura de racordare la o înălțime de minim 1,5 m de la nivelul pardoselii, în caz contrar putând fi întâmpinate dificultăți la racordarea focarului. La stabilirea înălțimii găurii de racordare se vor lua în calcul următoarele: înălțimea la care dorim să amplasăm focarul, gabaritul și înălțimea camerei de ardere, existența unui recuperator (unde e cazul), unghiul de racordare și tubulatura sau cotul la 45 sau 90 de grade. Înainte de a trece la următoarea etapa de construcție a șemineului, trebuie curățat bine locul de amplasare, iar pereții se vor da cu amorsa.

3. Amplasarea focarului pe poziție

Focarul trebuie amplasat la o distanță de minim 10 cm de orice obstacol, pentru a se evita, astfel, supraîncălzirea acestuia și o bună circulație a aerului de convecție. Cu ajutorul șuruburilor de nivel de pe picioare (sau a suportului, după caz), se va fixa focarul în poziție dreaptă. Înălțimea de montaj recomandată a focarului față de sol este de 30 – 40 cm, asigurându-se o bună circulație a aerului pe suprafața inferioară a focarului pentru a evita probleme legate de supraîncălzire ce pot apărea în timp.

4. Racordarea focarului la coșul de fum

După ce focarul a fost așezat pe poziție conform schițelor șemineului de amplasare, va urma racordarea la coșul de fum - una dintre cele mai importante etape - ce implică o mare responsabilitate. Este important ca burlanele (tuburile) să fie de foarte bună calitate, acestea trebuind să asigure o bună etanșeitate pentru a nu exista scăpări de gaze și o durabilitate mare în timp, deoarece nimeni nu dorește ca după o perioadă de 2 sau 3 ani să strice întreaga construcție a șemineului doar pentru a înlocui un tub de evacuare.

5. Construcția structurii de rezistență a șemineului

Pentru a construi masca de șemineu a unui focar închis vei mai avea nevoie și de o structură pentru incintă. Zidirea soclului până la partea inferioară a focarului poate fi executată tot din plăci izolatoare, fiind mult mai ușor sau din alte materiale dure, precum cărămidă plină, deoarece în partea inferioară a soclului nu avem temperaturi înalte. De la nivelul focarului în sus, se vor folosi doar materiale izolatoare sau refractare special concepute în acest scop. Recomandăm lipirea plăcilor izolatoare doar cu adeziv flexibil special destinat pentru construcția semineelor și umplerea tuturor rosturilor rămase între plăci după lipire.

6. Finalizarea și finisajul șemineului

Deși suntem la final, nu trebuie grăbit acest proces fiind nevoie de atenție sporită, pentru că e momentul din construcție în care, chiar și meșterii experimentați pot greși. Deci mare atenție la dimensionarea grilelor! Se va lua în considerare doar dimensiunea interioară de evacuare, nu dimensiunea totală a grilei, adică doar partea pe unde aerul va fi evacuat. Acest lucru înseamnă că se va calcula dimensiunea totală minus aproximativ 2-3 cm.

Acestea sunt doar câteva sfaturi despre montajul unui șemineu care, spre deosebire de instalarea facilă a unui incalzitor terasa spre exemplu, reprezintă un proces mult mai complex de a cărui reușită depinde în foarte mare măsură și de experiența celui care efectuează instalarea. Ține cont cu maximă strictețe de aceste sfaturi sau apelează la ajutorul unei echipe specializate, în stare să-ți monteze în condiții ideale și în perfectă siguranță, un șemineu de care te vei putea bucura alături de familia ta, mulți ani de acum înainte.  

VIDEO PROTVPLUS.RO

România are mai multe doze de vaccin decât doritori. Guvernul ia în calcul vânzarea lor către alte state
BRAT
Modifică setările cookies