Wimbledon 2018 | Cum o ajuta Cahill pe Halep sa-si invinga cea mai mare problema! "Asta sta la baza oricarui obiectiv"

Darren Cahill Halep Wimbledon Simona Halep Simona Halep Wimbledon 2018 Wimbledon 2018 Tenis Wimbledon 2018 | Cum o ajuta Cahill pe Halep sa-si invinga cea mai mare problema! "Asta sta la baza oricarui obiectiv"
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 05 Iulie 2018, 11:56
Data actualizarii: Joi 05 Iulie 2018, 12:01
Simona Halep a castigat turneul de la Roland Garros si a scapat de principalele adversare la Wimbledon.

Simona Halep a avut cu siguranta o senzatie de deja-vu in finala din acest an de la Roland Garros contra americancei Sloane Stephens, cand era condusa cu set si 0-2 in setul secund, privind neputincioasa, pentru moment, la o alta infrangere extrem de dureroasa.

In 2014 avea sa piarda finala de la Open-ul francez in fata Mariei Sharapova dupa 3 seturi stranse si extrem de disputate. In 2017 a pierdut finala Roland Garros in fata Jelenei Ostapenko dupa ce a avut set si avans 3-0 in setul secund. Din postura de principala favorita la Australian Open, Simona Halep a pierdut cea de-a treia finala de Grand Slam din cariera in fata danezei Caroline Wozniacki intr-un meci maraton.

Avand in vedere istoricul rezultatelor obtinute in finalele majore, ar fi fost greu de anticipat ce se va intampla in cea de-a 4-a sa finala de Grand Slam, insa mentalul ei a oferit o lectie tuturor celor care s-au indoit ca romanca poate atinge o performanta notabila. In fine, dupa ce a pierdut primul set, Simona l-a castigat pe al doilea cu 6-4, iar in decisiv a urmat o desfasurare de forte, 6-1 pentru a cuceri primul sau titlu de Grand Slam din cariera.

Rezultatele anterioare au avut un impact asupra finalei de anul acesta de la Roland Garros. Romanca a recunoscut ca a avut un sentiment de deja-vu pe care in final l-a indepartat. “Am simtit ca nu mai pot respira”, a spus ea. “Nu am vrut sa repet ce s-a intamplat anul trecut. Sunt recunoscatoare ca s-a intamplat aici, la Paris, in orasul meu preferat”.

In 2015, Halep a inceput sa se consulte cu Darren Cahill, care i-a antrenat de-a lungul timpului pe Lleyton Hewitt si Andre Agassi. In 2016, australianul a devenit antrenorul ei cu norma intreaga, insa rezultatele nu au aparut imediat. In 2017, lucrurile au degenerat la Miami, in timpul meciului dintre Simona Halep si Johanna Konta. Darren Cahill a venit pentru o sesiune de on-court coaching, iar romanca a reactionat neobisnuit. Dupa acel meci, australianul s-a indepartat de eleva lui, echipa fiind la un pas de a se destrama.

Intr-un interviu, cateva luni mai tarziu, Cahill a spus: "A fost greu, dar a fost nevoie de asta. As fi gresit daca as fi batut-o pe umar si i-as fi spus sa stea fara griji, ca totul va fi bine” .

Nikhil Sharma, fondatorul unei Asociatii de management sportiv, spune ca puterea mentala dicteaza cat de departe ajungi in viata. "Abilitatea psihica este la baza oricarui obiectiv, apoi vin abilitatile tehnice si abilitatile practice care includ planificarea unei sarcini, dar la cel mai inalt nivel este capacitatea mentala. Te ajuta sa analizezi diferite situatii si sa planifici cum iesi dintr-o situatie imposibila”, afirma el. 

“In anumite momente, suntem impotmoliti de-a dreptul in lucruri in care, chiar daca ai resurse sa scapi, tot nu ai rezultatele asteptate. In acele momente, doar tenacitatea mentala te poate scapa”, concluzioneaza Sharma.

Halep l-a impresionat pe Cahill si a facut o alegere castigatoare alegandu-l pentru a-I fi antrenor. Lectiile pe care australianul i le-a predat romancei au fost esentiale in timpul meciului cu Stephens.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!