Simona Halep Simona Halep dopaj Simona Halep dopata Simona Halep test pozitiv anti-doping Simona Halep US Open 2022 Tenis

Pompiliu Popescu înlătură dubiile în cazul Simonei Halep: „Folosirea substanței înseamnă furt, nu e nicio greșeală!”

Pompiliu Popescu a fost medicul echipei naționale de fotbal a României timp de 27 de ani. 

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 19:55
Data actualizarii: Vineri 21 Octombrie 2022, 19:58

Fostul medic al echipei naționale de fotbal a României, Pompiliu Popescu declară că nu poate fi vorba despre o greșeală, în cazul de dopaj al Simonei Halep.

Testată pozitiv la Roxadustat, jucătoarea de tenis din România poate să fi fost victima unei imixtiuni a antrenorului, declară Pompiliu Popescu, întrucât niciun doctor nu ar recomanda administrarea acestui medicament, punctează medicul naționalei. 

„Folosirea substanței Roxadustat face ca sportivul să fure în competiție. Nu poate fi o greșeală.”

„Roxadustat este o substanță eritrostimulatoare. Stimulează în corp formarea de globule roșii. Se administrează în cazuri grave de anemii după dialize, chimioterapie anticancer, hipoplazii medulare etc. Sporește transportul de oxigen din sânge spre țesuturi, crește metabolismul etc. Face parte din clasa EPO, adică stimulante ale eritropoietinei. Transportă oxigenul spre creier și mușchi, dă randament maxim în efort. 

Folosirea ei face ca sportivul să fure în competiție. Nu poate fi o greșeală. Această substanță nu poate fi ingerată accidental, poate fi doar administrată. E pentru situații grave, nu poți să iei acest medicament pentru orice. Nu există medic care să prescrie de bună voie așa ceva, dar antrenori da!

„Greșeala e exclusă! Simona poate invoca imixtiunea antrenorului.”

Se poate să fi fost o greșeală a staff-ului. Se practică în mai multe sporturi și la mai multe nivele ca antrenori să recurgă la astfel de metode pentru a crește performanțele jucătorului și a-și mări reputația lor. 

La banii care se fac la acest nivel - nu e ca la Foresta Fălticeni -, nu se poate greși! Greșeala e exclusă! Simona poate invoca imixtiunea antrenorului, unul care a vrut să-i crească performanța prin furt. Niciun medic din lume nu ar putea prescrie un asemenea medicament unei sportive”, a declarat Pompiliu Popescu pentru Gazeta. 

Modifică setările cookies