Tenis

După Justine Henin, Ashleigh Barty e al doilea lider WTA care cere să fie retrasă din clasament: Iga Swiatek are nevoie de o singură victorie 

Iga Swiatek e în pole-position pentru a deveni noul număr 1 WTA, în urma retragerii australiencei Ashleigh Barty, care a decis să fie retrasă din clasament. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Joi 24 Martie 2022, 09:25
Data actualizarii: Joi 24 Martie 2022, 09:33

Ashleigh Barty a ales să fie retrasă din clasamentul WTA, începând cu următorul ciclu, care va începe în 4 aprilie 2022, imediat după încheierea competiției WTA 1000 de la Miami

Număr 2 WTA, Iga Swiatek și-a asumat poziția de pole-position în lupta pentru statutul de nou lider al circuitului de elită al tenisului feminin. Jucătoarea din Polonia are nevoie de o singură victorie pe tabloul principal al întrecerii din Florida pentru a urca, la doar 20 de ani, pe locul întâi al clasamentului WTA. 

Retragerea numărului 1 WTA din tenis s-a mai întâmplat o singură dată, în 2008, când Justine Henin a părăsit sportul și a cerut să fie retrasă din ierarhie. 

Iga Swiatek urcă pe locul 1 WTA la 20 de ani dacă va câștiga un singur meci la Miami

Iga Swiatek (20 de ani, 2 WTA) o va înfrunta pe Viktorija Golubic (29 de ani, 42 WTA) în turul secund la Miami, într-o partidă care va avea loc vineri, 25 martie. 

Mare favorită în acest meci nu doar dintr-o perspectivă valorică, ci și din prisma formei de moment - Iga Swiatek câștigând 10 partide la rând în WTA, și nu în orice turnee, ci în competițiile WTA 1000 de la Doha și Indian Wells - sportiva din Polonia are o probabilitate enormă să devină noua ocupantă a poziției unu.

Ce mesaje și-au transmis Iga Swiatek și Ashleigh Barty 

„Nu ar fi nicio persoană mai bună. E incredibilă, joacă un tenis grozav și a adus o energie neînfricată, proaspătă pe terenurile de tenis. Mi-a plăcut să joc împotriva ei și îmi place să mă antrenez și să petrec timp alături de echipa ei. 

A fost printre primele care mi-au trimis un mesaj, după retragere. Cred că Iga merită locul întâi și va putea să rămână ea însăși și să își urmărească în continuare visurile,” a fost reacția retrasei Ashleigh Barty, la auzirea posibilității că Iga Swiatek ar putea să îi preia locul în clasament. 

„Chiar cred că e curajoasă, având în vedere toate așteptările puse asupra umerilor săi. Nu sunt mulți oameni care s-ar opri în acest moment și și-ar pune fericirea pe primul loc. 

Ash e un exemplu nu doar pentru jucătorii de tenis sau alți sportivi, ci pentru fiecare om,” au fost cuvintele transmise de Iga Swiatek, după retragerea sportivei din Australia. 

Modifică setările cookies