Tenis

VIDEO „E înfricoșător, părinții mei sunt la Odesa, trebuie să stea în subteran.” Dayana Yastremska speră să își poată revedea familia

Tatăl Dayanei Yastremksa a rugat-o să aibă grijă de sora sa mai mică, Ivanna și i-a comunicat că deține acum întreaga responsabilitate de a-și construi viitorul, în contextul incertitudinii cauzate de război. 

Marcu Czentye
Data publicarii: Joi 17 Martie 2022, 17:16
Data actualizarii: Joi 17 Martie 2022, 17:16

Dayana Yastremska și-a părăsit țara natală, la scurt timp după izbucnirea războiului început de invazia armatei rusești pe teritoriul Ucrainei, în data de 24 februarie 2022

Sportiva din Odesa în vârstă de 21 de ani (103 WTA) s-a deplasat alături de sora sa, Ivanna (15 ani), prin România, către Franța, unde au participat la turneul WTA 250 de la Lyon

Dayana Yastremska: „E dureros să treci granița și să te uiți în urmă, văzându-ți părinții de partea opusă a râului.”

Sora mai mare a familiei Yastremska a jucat finală în competiția din Hexagon, după care a făcut deplasarea în SUA, unde a cedat în primul tur al competiției WTA 1000 de la Indian Wells.

Povestind despre plecarea de acasă pentru Tennis Channel, Dayana Yastremska a dezvăluit că se teme pentru siguranța părinților săi, rămași acasă, la Odesa

„Părinții mei sunt acasă, la Odesa. E foarte greu, e înfricoșător. Trebuie să stea fie în parcare, fie în subteran. Nu petrec prea mult timp în apartament, care e situat la etajul 12. 

Încerc să mențin legătura cu ei. Nu vorbim prea mult, dar atunci când au internet și nu se află în parcare, vorbim. Sper că mi-au urmărit meciul,” a declarat Dayana Yastremska. 

„Părinții mei trebuie să stea fie în parcare, fie în subteran.”

„Ne-am trezit foarte devreme, din cauza bombardamentelor și a rachetelor. Am alergat în bucătărie și am întrebat: 'ce se întâmplă?'

Tatăl meu mi-a spus că războiul a început. Nu am putut să cred asta. E un coșmar? E pe bune? 

Au închis zona aeriană, nu am putut să plecăm cu avionul. Am vrut să plecăm cu mașina, dar au închis drumuri și anumite vămi. Era și foarte periculos să pleci cu mașina, pentru că bombardau peste tot. 

Când am mers, în prima dimineață, cu sora mea până la magazin, am auzit o bombă explodând, iar sunetul a fost nebunesc. A fost foarte înfricoșător. 

În seara zilei de 24 februarie, tatăl meu a luat decizia ca mama mea, sora mea și cu mine să plecăm cu mașina ca să trecem granița în România. A fost mare coada la vamă și am trecut granița pe jos. În ultimul minut, mama s-a decis să stea alături de tata, iar eu am plecat din țară doar cu sora mea. 

E un gând dificil, să te gândești când ai putea să-i vezi următoarea dată pe părinții tăi. Tatăl meu mi-a spus: 'Dayana, acum ai responsabilitatea surorii tale mai tinere. Ai responsabilitatea de a-ți construi viitorul, pentru că nu știi cum va decurge războiul. Trebuie să rămâneți apropiate, să vă susțineți.'

„Ucrainenii sunt eroi. Le mulțumesc!”

Poate că a glumit când a spus cuvintele astea, dar acum înțeleg ce mi-a spus, că războiul meu personal a început. E dureros să treci granița și să te uiți în urmă, văzându-ți părinții de partea opusă a râului. 

Am ajuns la București, am dormit câteva ore la hotel, după care am zburat înspre Lyon. Turneul de acolo a fost foarte dificil, dar am primit multe mesaje de susținere. Nu mă așteptam. 

Nu am jucat doar pentru mine, ci am jucat pentru țara mea, ca să arăt că lupt sub steagul Ucrainei.

Ucrainenii sunt eroi. Le mulțumesc, pentru că prin ce trec ei și în spatele poveștii lor se află oameni care își doresc pacea,” a adăugat sportiva din Ucraina, fost număr 21 WTA. 

Modifică setările cookies