Ana Bogdan, cadoul tenisului românesc în 2022: istoria sezonului care anunță performanțe mari în 2023

Ana Bogdan Ana Bogdan sezon 2022 Tenis WTA Tenis WTA Romania top 50 WTA Tenis
Marcu Czentye
Data publicarii: Sambata 24 Decembrie 2022, 12:22
Data actualizarii: Sambata 24 Decembrie 2022, 12:22

Ana Bogdan este jucătoarea din România cu cel mai important progres înregistrat în 2022, iar sezonul 2023 promite performanțe noi. 

Ana Bogdan a încheiat anul 2021 în afara primei sute de jucătoare din circuitul WTA, iar până la clasarea-record din 2018, când a ajuns număr 59 WTA, părea că e un ocean distanță.

Totul s-a comprimat însă, în a doua parte a anului, prin mult efort susținut și dorința Anei Bogdan de a regăsi plăcerea jocului de tenis. 

Ana Bogdan, din afara top 100 WTA, până pe locul 46 WTA, în 2022

„Numerele nu mai există. În momentul în care am spart din nou acea barieră în Top 100 și tot câștigam, câștigam, era atâta bucurie în joc, că dădeam cu atâta poftă în minge, cum voiam eu, unde voiam eu, cât de tare voiam eu. Jucam liber, simțeam că am libertate de a crea și de a mă exprima pe teren. 

Dar cum am ajuns acolo? Păi, pentru că la fiecare meci în parte, pentru mine era o bucurie să joc. În fiecare meci, nu mă interesa rezultatul, mă interesa să joc cu poftă, să dau în minge 100% și să știu că joc pentru mine, să-mi placă mie ce fac acolo,” și-a explicat Ana Bogdan progresul, în partea finală a sezonului 2022, într-un interviu acordat Treizecizero

Cu 38 de victorii, dintr-un total de 55 de meciuri jucate în 2022, Ana Bogdan (30 de ani, 56 WTA) a ratat de puțin top 50 WTA, dar are motive suficiente pentru a spera la depășirea locului 46 WTA, atins în premieră în octombrie.

Jucătoarea cu înălțime de 1,71 metri dezvoltă un serviciu impunător, dar mai ales un joc puternic din spatele terenului. Atacă fără să se gândească de două ori și are un rever invidiat de multe jucătoare clasate mai sus în ierarhia mondială.

A câștigat două turnee în 2022, inclusiv competiția WTA 125k de la Iași

Ana Bogdan și-a început anul cu un titlu ITF, cucerit la Andrezieux-Boutheon, iar, în mai, a jucat semifinala unui alt turneu ITF, la Paris. 

Meciul de trei seturi și două tiebreak-uri, pierdut cu Victoria Azarenka la Roland Garros a dictat tonul jumătății secunde de sezon, care a schimbat totul.

Ana Bogdan a învins-o pe Dayana Yastremska la Wimbledon, dar a cedat în turul doi în favoarea dublei campioane, Petra Kvitova, înainte să atingă, la sfârșitul lunii iulie, cel mai bun rezultat într-un turneu WTA 250.

Cu favorita Iga Swiatek eliminată devreme, Ana Bogdan nu a ezitat și a jucat finala competiției de calibru WTA 250 de la Varșovia, pierdută în fața ulterioarei câștigătoare a Turneului Campioanelor, Caroline Garcia.

După o săptămână de odihnă, Ana Bogdan avea să câștige primul titlu de calibru WTA 125k, la Iași, într-o săptămână cu cinci victorii semnate în cinci zile consecutive.

Campania de calificare la US Open a eșuat în semifinale pentru sportiva din România, care s-a revanșat însă la întrecerile WTA 250 de la Portoroz și Parma, unde a bifat alte două semifinale.

În Cupa Billie Jean King, când echipa României a avut mai mare nevoie de un lider în teren, Ana Bogdan a adus țării noastre două puncte, în barajul cu Ungaria, câștigat scor 4-0, la Oradea, conturând o confirmare clară a creșterii de formă.

A sosit, în final, vestea colaborării cu Thomas Drouet, fostul antrenor al colegei Jaqueline Cristian, iar un prim turneu oprit în sferturi la Limoges, de o viroză respiratorie, nu poate decât să lase fanii tenisului să spere la o continuare a dorinței de vicorie pe care Ana Bogdan a arăatat-o în 2022, cu precădere în a doua parte a anului.

Ana Bogdan va fi pe tabloul principal al Openului Australian, primul Grand Slam al anului 2023, fixat pentru perioada 16-29 ianuarie.   

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!