A facut gimnastica artistica, aerobica si a ajuns campioana mondiala la Fitness! Vezi un super interviu cu Diana Oprea!

Adrian Mutu Diana Oprea Facebook Fitness Vanda Hadarean Show
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 18 Februarie 2010, 07:56
Data actualizarii: Miercuri 17 Februarie 2010, 23:02

Medaliata cu aur la Campionatele Mondiale de Fitness din 2006, Diana Oprea, spune ca Mutu nu trebuia sa apeleze la pastille pentru a slabit: “La 30 de ani organismul uman are resurele necesare pentru a slabi”

Click AICI pentru a urmari Sport.ro pe Facebook!

 

Medalia de aur la Campionatele Mondiale de Fitness din 2006 este cea mai buna performanta din cariera? Cum e sa fii campioana mondiala?

Am practicat trei sporturi de performanta. Primul a fost gimnastica artistica, sport care mi-a adus numeroase medalii nationale atat cu echipa cat si pe aparate. A urmat gimnastica aerobica, sub aceleasi culori ale clubului “Cetate” din Deva, unde am cucerit titlul national la proba de trio si numeroase alte medalii. In Fitness am participat la multe campionate Europene si Mondiale insa cel mai important titlu ramane cel cucerit in 2006, de Campioana Mondiala la Fitness in cadrul competitiilor organizate de IFF (International Fitness Federation).

Cum se jurizeaza un astfel de concurs?

In competitiile de fitness acreditate de IFF (international Fitness Federation) sunt trei probe. Prima este cea de rochie de seara care contine un speech de 10 secunde in care trebuie inclus numele participantei, tara care o reprezinta si motto-ul concurentei. La aceasta proba arbitrii jurizeaza eleganta, tinuta, relatia cu publicul si speeach-ul.

Cea de-a doua proba este costumul de baie. Aici arbitrii pun accent pe constructia coporala, musculatura acumulata prin antrenamente si definita printr-un regim alimentar sanatos.

Ultima proba, care este si cea mai spectaculoasa, contine un exercitiu de un minut si jumatate in care concurenta trebuie sa efectueze elemnte acrobatice din gimnastica artistica, sarituri si elemente de forta din gimnastica aerobica, elemente de flexibiliate si o coregrafie ce trebuie bine imbinata cu muzica si costumul. Aceasta este cea mai complexa proba si se arbitreaza pe doua aspecte: parte tehnica ( corectitudinea elementelor ) si parte artistica ( coregrafia, tema exercitiului, costumul si showmanship-ul ).

Cum ai ajuns sa faci fitness?

In anul 2001, eram pe finalul carerei mele in gimnastica aerobica si, la sfatul antrenoarei mele de atunci, Adriana Chiriluic, am inceput sa practic fitness-ul. Era un sport nou in Romania la vremea aceea si m-a atras pentru ca e o combinatie intre sport si frumusete. Antrenoarea mea a considerat ca sunt potrivita pentru acest sport. Ma bucur ca nu am dezamagit-o.

Cat de mult conteaza alimentatia?

In general alimentatia joaca un rol extrem de important fie ca esti sportiv de performanta, fie ca esti o persoana care practica sport de placere. Indiferent ce obiective ai alimentatia si sportul actioneaza si dau rezultate doar impreuna. Niciodata nu vei avea rezultate daca nu ai o alimentative adecvata.

In ceea ce priveste sportul...sunt cateva ponturi pe care poti sai le dai?

Imi place sa spun ca sportul este singurul drog pozitiv. Referitor la sportul de masa, toti avem nevoie. Indiferent de varsta, miscarea trebuie sa faca parte din viata noastra. Pentru a ne mentine sanatosi trebuie sa ne antrenam macar de trei ori pe saptamana. Ce sport sa practicam ramane la alegerea fiecaruia dintre noi. Putem opta pentru antrenament in sala de fitness sau o clasa de aerobic, inot, tenis, schi (in sezon) mers pe bicicleta, jogging. Oricat de ocupati am fi trebuie sa ne alocam macar 30 minute noua insine pentru miscare. Totul trebuie sa devina un stil de viata.

Ca sportiv de performanta trebuie sa ti cont de urmatoarele aspecte : vointa, disciplina maxima, munca, munca si iar munca. In zilele noastre conteaza foarte mult si aspectul financiar, nu este usor sa faci sport de performnata indiferent de ramura aleasa.

Ce mananca un sportiv pentru a se mentine in forma?

Depinde de sportul pe care il practica respectivul sportiv. Nu exista un regim alimentar minune! Dieta unui sportiv se bazeaza pe proteine, legume, fructe, lactate si cereale. Sunt cele 5 grupe de alimente care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica si pe care le poate folosi oricine doreste sa se mentina in forma.

Adrian Mutu tocmai a fost prins ca a luat niste pastile de slabit? E greu sa slabesti cand ai 30 de ani?

La 30 de ani organismul uman are resurele necesare pentru a slabi. De asemenea, vointa intra si ea in joc si prin antrenamente constante si regim alimentar se poate scadea in greutate. Nu este imposibil de atins acest obiectiv. Adrian Mutu are toate conditiile necesare pentru a slabi fara a apela la pastile care ar putea contine substante interzise..

Ce regim alimentar ai recomanda unui fotbalist de talia lui Mutu pentru a nu lua in greutate?

Adrian Mutu are o “armata” de specialisti langa el, specialisti ce ii pot construi un regim alimentar adecvat nevoilor sale. Acesti specialisti detin toate informatiile legate de organismul lui. Pentru a realiza un regim alimentar ai nevoie de multe informatii, nimeni nu poate face un regim alimentar doar uitandu-se la o persona.

Care a fost cel mai greu moment al carierei tale?

Cel mai greu moment al carierei mele a fost cand am renuntat la gimnastica artistica. Imi doream sa perticip la Jocurile Olimpice din 2000 insa nu a fost sa fie, pur si simplu am avut ghinion. Din fericire mi-am revenit repede odata cu inceperea practicarii gimnasticii aerobice. Este un sport care ofera multa libertate prin coregrafiile de exceptie ce trebuie efectuate in competitii la toate probele: individual, cuplu, trio sau ansamblu.

Care este cea mai frumoasa intamplare de la concursuri? Dar cel mai haios moment?

Cel mai frumos moment din competitii a fost atunci cand a cantat imnul Romaniei pentru mine. Era un vis mai vechi devenit realitate in 2006. Niciodata nu e prea tarziu.

Cel mai haios moment l-am avut tot la Campionatul Mondial din 2006, la prima proba, cand rochia mea cu trena, care e din matase naturala, a intrat sub toc si apoi a acoperit varful pantofului. Pentru o fractiune de secunda nu m-am putu misca deoarece riscam sa ma impiedic, daca ma impiedicam cu siguranta rezultatul final nu ar fi fost acelasi. Din fericire nu m-am pierdut cu firea. Mi-am ridicat piciorul in cel mai elegant mod posibil, am desprins rochia cu mana si mi-am continuat defilarea. A fost un moment greu pentru moment insa acum mi-l amintesc ca fiind unul haios.

Este costisitor acest sport? Cam cat trebuie sa cheltui pe luna?

Fitness-ul este un sport scump. Este o investitie majora pentru alimentatie, suplimente, costume, pantofi. La fiecare concurs trebuie sa vi cu ceva nou, unic. Doar costumele, accesorile si incaltamintea pentru un concurs costa in jur de 2500 – 3000 Euro. Alimentatia si suplimentele ajung sa coste lunar in jur de 1000 Euro.

Cate ore te antrenezi pe zi?

Pentru concursuri facem 4 antrenamente / saptamana in sala plus 2 antrenamente/saptamana pentru runda a III-a . Dupa Campionatul European din 2008 am decis sa ma retrag din IFF si sa imi canalizez fortele catre alte directii, directii care, cum era si normal, sunt inrudite cu Fitnessul.

Acum zilnic fac 2-3 ore de antrenament. Acum totul se rezuma la clase de aerobic si antrenamente in sala de fitness. Aceste antrenamente le fac la ONE Fitness, club pe care l-am deschis in anul 2009 din dorinta de a oferi servicii de fitness si aerobic la cel mai inalt nivel.

Ca om, ce te caracterizeaza? Ce te motiveaza cel mai mult?

Ambitia si vointa. Sunt o persoana extrem de ambitioasa, ca orice sportiv de altfel. Intotdeauna cand imi propun ceva nu renunt pana nu imi ating obiectivul. Cel mai mult ma motiveaza dorinta de a ajunge in varf. Iubesc competitiile sportive.

Ce alt sport ti-ar fi placut sa practici?

Patinajul artistic sau dans sportiv. Ambele sunt sporturi elegante care iti confera o atmosfera de poveste. Cred ca daca nu as fi ales sa merg pe ramura gimnasticii cu siguranta optam pentru unul din cele doua. Imi plac sporturile cu mesaj coregrafic.

Iti place fotbalul?

Imi place orice sport chiar si fotbalul, insa consider ca sunt si alte sporturi la care Romania este in top trei, care ar putea fi mediatizate mai mult. De exemplu, gimnastica aerobica. Suntem cei mai buni din lume la acest sport, atat la juniori cat si la seniori, si cred ca merita mai multa atentie.

Care este echipa ta preferata?

Nu am o echipa favorita, dar urmaresc intotdeauna meciurile nationalei Romaniei.

Care este orasul in care te-ai simtit ce mai bine?

Desi m-am nascut in Bucuresti, Deva imi este orasul de suflet. Acolo am petrecut o lunga si frumoasa perioada a vietii mele. Acolo m-am format ca om si ca sportiva.

Ce parere ai despre Vanda Hadarean?

Vanda este o persoana extraordinara din toate punctele de vedere. Ne stim de multa vreme, de la Deva, insa relatia de prietenie s-a sudat mai puternic in urma cu 3 ani cand ne-am intalnit in Malaysia la Campionatul Mondial de Fitness pentru copii. Probabil nu stiti, dar si eu si Vanda antrenam copii pentru concursurile de Fitness. Ca sportiva, o apreciez si o admir din toate punctele de vedere: este eleganta, ambitioasa, o adevarata campioana.

Ai fost vreodata pe podium la o prezentare de moda?

Nu am participat la nici o prezentare de moda ca model, insa fitness-ul mi-a oferit o parte din aceasta experienta, deoarece la primele doua probe noi defilam in rochii de seara si costume de baie. Am colaborat cu diverse evenimente de moda gen Miss & Mister India sau Bucharest Fashion Week unde am realizat diverse show-uri sportive.

Cat se castiga din fitness?

Din competitiile de Fitness nu se castiga nici macar cat costa pregatirea pentru un concurs insa in cazul in care obtii rezultate bune ai sanse sa inchei diverse contracte de imagine sau publicitate cu diverse companii din domeniu.

Care sunt cei mai tari sportivi cu care ai facut poza sau ai avut ocazia sa stai fata in fata?

Sunt foarte multi. Incep cu Nadia Comanci si toate campioanele gimnasticii romanesti continui cu Gabriela Szabo cu care colaborez la cateva proiecte pentru dezvoltarea sportului in randul copiilor, adaug echipa nationala de gimnastica aerobica si lista ar putea continua.

Cate tari ai vizitat pana acum?

Sunt foarte multe. Am calatorit atat in Europa cat si in Asia si Statele Unite. Cel mai mult mi-a placut Malaysia tara pe care am vizitat-o de doua ori pana acum.

Sursa foto: Arhiva personala Diana Oana

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!