Formula 1 Bernie Ecclestone F 1

Afacerea anului: Formula 1, vanduta pentru 8,5 MILIARDE de dolari! Bernie Ecclestone a confrimat tranzactia

Formula 1 va intra intr-o noua era.

SPORT.RO
Data publicarii: Luni 05 Septembrie 2016, 10:11
Data actualizarii: Luni 05 Septembrie 2016, 10:12

Formula 1, cel mai puternic campionat de automobilism din lume, urmeaza sa fie vandut marti, asigura revista germana de specialitate Auto Motor und Sport, care asigura ca noul proprietar va fi grupul american Liberty Media, tranzactia ridicandu-se la 8,5 miliarde dolari.

Publicatia germana afirma ca actualul conducator al destinelor Formulei 1, englezul Bernie Ecclestone, a confirmat acordul cu ocazia Marelui Premiu al Italiei de la Monza, desfasurat duminica, in timp ce acest dosar este deschis mai multe luni.

Chestionat de mai multi ziaristi inaintea startului cursei de la Monza, Ecclestone nu a dorit sa faca niciun comentariu.

Conform Auto Motor und Sport, grupul american Liberty Media, cotat la Bursa din New York, va efectua marti primele doua varsaminte din valoarea totala estimata la 8,5 miliarde dolari, catre actualul actionar majoritar al Formulei 1, fondul CVC Capital. Acesta detine 35,5% din Delta Topco, holdingul financiar care incaseaza veniturile comerciale ale disciplinei regina a sporturilor mecanice. Veniturile acesteia sunt generate si girate de Formula One Management (FOM), societate condusa de Bernie Ecclestone, care detine 5% din drepturile comerciale ale Formulei 1, cu titlu personal, noteaza AFP.

Daca vanzarea se va confirma, nu este clar ce se va intampla cu Ecclestone (85 ani), figura-cheie a Formulei 1, pe care a reusit sa o transforme intr-o afacere planetara. "Voi face ceea ce am facut mereu: eu voi fi cel care va decide rolul pe care il voi juca", a declarat englezul, la Monza, unui ziarist de la Auto Motor und Sport.

CVC Capital Partners, care a investit in Formula 1 in anul 2006, a vandut deja o buna parte din actiune sale, in 2012, catre fondul american Wandell &Read (21%), fondului BlackRock si fondului norvegian Norges. in acel an, valoarea totala a tranzactiilor s-a ridicat la aproximativ 2 miliarde dolari.

Formula 1 este unul dintre cele mai mediatizate sporturi din lume, gratie celor 20 de Mari Premii care se desfasoara intre lunile martie si noiembrie, pe intreaga planeta.

incepand din 2014, insa, acest sport se confrunta cu o criza fara precedent, in special din cauza unei accentuate lipse de interes sportiv si a audientei globale in scadere.

Posibila vanzare a Formulei 1 a mai fost fost evocata si anul trecut, cand presa a afirmat ca proprietarul echipei de fotbal american Miami Dolphins si statul Qatar, prin intermediul fondului sau de investitii QSI, ar fi intentionat ca cumpere cele 35,5 procente detinute de CVC Capital, insa tranzactia nu s-a efectuat.

Liberty Global si un alt mare grup american, Discovery Communications, au tatonat de asemenea terenul in 2014, fara niciun rezultat, conform altor informatii difuzate de mass-media la vremea respectiva. Numele grupului de televiziune prin satelit Sky a fost de asemenea mentionat. 

Sursa: Agerpres

Modifică setările cookies