"Eu nu am am acceptat sa fiu invinsa, ci mereu invingatoare" Povestea celei mai surprinzatoare campioane din Romania! Ce a reusit sa faca

"Fiind sportiv paduri cutreieram". Asa zice despre ea Simona Cretan. E campioana Romaniei intr-un sport de care putina lume stie: radio-orientare. Alearga pe traseele din padure ca sa gaseasca mai multe tinte cu ajutorul undelor radio.

"Folosim toate metodele de orientare: harta, busola! Predomina 90% cunostintele de orientare. Probele se desfasoara doar in padure. Intalnim si ursi. Vechea denumire a acestui sport este vanatoare de vulpi. Vulpile le intalnim foarte des in padure pentru ca noi, cei care practicam acest sport, ne numim vulpisti, iar emitatoarele pe care trebuie sa le gasim le spunem vulpi. Daca ma intalnescu cu un urs ii pun casca si ii spun: du-ma si pe mine la vulpe!", spune Simona Cretan, campioana balcanica la radio-orientare,

Animalele salbatice nu sunt singura primejdie. Terenul accidentat le da mereu batai de cap.
 
"Ne impiedicam si pe strada daramite in padure! Se intampla pentru ca padurea nu este plata si ne putem impiedica si de crengi pentru ca ne concentram ori la harta ori la receptor. Chiar in weekend am avut un concurs national la Targoviste si am cazut! Am un semn de buna purtare mascat. Am avut cateva accidente, o operatie de menisc. Apoi cu tendonul de suprasolicitare a trebuit sa fac pauza, dar am trecut peste toate"
 
Face acest sport de 35 de ani. Are medalii si de pe vremea lui Ceausescu. Nu pe toate, unele au ramas pe la cluburi si s-au pierdut. La fel ca si numarul trofeelor.
 
"Ca numar exact pot sa aflu cautand in anuarele sportive. Oricum sunt foarte multe peste 30 de titluri, acum 3-4 in plus nu mai conteaza. Intr-adevar cu multe eforturi si sacrificii. Noi praticam nu de dragul banilor pentru ca nu sunt, ci de dragul sportului. Ma mandresc cu aceste medalii. Eu nu am am acceptat sa fiu invinsa, ci mereu invingatoare."

Nu vrea ca acest sport sa moara. A devenit si antrenoare. Ii pregateste pe copii, pe care ii duce si la dansuri. Simona e si cantareata de muzica populara.
 
"Colegii mei din tara si chiar si din Europa cand alergam in padure nu ma intrebau altceva, imi spuneau din alergare: good voice, o voce foarte buna! Din alergare imi spuneau good voice si imi aratau asa: ok!"
 
Copiii de la dansuri se uita la ea ca la un monument.
 
"Marea majoritate practica ambele activitati si se vede dupa ei ca sunt veseli si le place. Dansul fara chiuituri si veselie nu se poate"
 
"Sunt cateva decenii de cand o cunosc duce mai departe ce strabunii nostri au cladit. Dansatorul este in sine un atlet deosebit. Orice clipa de miscare pe care o fac copii inseamna un mare bine.",
spune Alin Vancea, Inspector scolar ISJ Dolj.
 
Fiica ei o urmeaza in tot ce face.
 
"Vreau sa o depasesc", spune Iulia Cretan, fiica Simonei.

VIDEO PROTVPLUS.RO

Criză politică. PNL nu renunță la Cîțu ca premier: ”Nici nu se pune în discuţie”
BRAT
Modifică setările cookies