EROI.RO | Povestea lui Ramiro Nicolau, omul pasare din Romania care a sfidat moartea de 10.000 de ori: "N-ai timp sa gandesti ca ti-e frica!"

Ramiro Nicolau e parasutistul cu cele mai multe salturi din Romania.

SPORT.RO
Data publicarii: Duminica 31 Mai 2015, 18:30
Data actualizarii: Duminica 31 Mai 2015, 18:33

Are aproape 10.000, dar nu se retrage nici la 58 de ani. Parasutismul n-a fost primul sau sport. L-a incercat ca pe o distractie, dupa ce s-a accidentat la kaiak-canoe.
 
"Primul meu salt... pana sa ma sui acolo eram super entuziasmat si cand am ajus sus si turnul ala are vreo 80 de m si vedeam tot Bucurestiul... oare cine m-a pus pe mine sa ma urc aici?"

EROI.RO | VEDETI AICI POVESTILE FABULOASE ALE CELOR MAI TARI CAMPIONI DIN ROMANIA

"Instructorii aveau un sistem foarte interesant: luau cate o fata mai bine pregatita de perfomanta si o puneau in fata sa sara, va dati seama ca oricat de frica ti-ar fi fost, ceva din tine iti spunea sa sari si tu", spune Ramiro Nicolau

"Mi-am luat inima in dinti, am declansat parasuta, a fost cea mai tare senzatie pe care am simtit-o vreodata. M-am simtit ca un extraterestru, ca o pasare nici n-am cuvinte" - Ramiro Nicolau

Ca sa sara cat mai des a mers si in armata tot la parasutism.
 
"Era singura modalitate de a face sport la adevarata valoare. Bineinteles ca nu puteam sa facem numai sport, trebuia sa facem si activitati militare. Am pregatit peste 300-400 de oameni care au sarit cu parasuta. Erau parasutistii care erau cooptati in trupele speciale"

"Ei trebuiau sa asigure anumite misiuni de lupta unde era necesara patrunderea cu parasuta, cu parasuta aripa poti sa te duci la 10000 m sa sari, sa aterizezi unde vrei tu, pe orice timp, pe ploaie, furtuna noaptea, ziua, oricand", mai povesteste "Omul-pasare"

EROI.RO | VEDETI AICI POVESTILE FABULOASE ALE CELOR MAI TARI CAMPIONI DIN ROMANIA
 
Si fiul sau face parasutism.


 
"E cea mai importanta persoana din viata mea si pot spune ca, da, e eroul meu. Toata lumea cauta pe cineva ca un model, sa-l urmeze. Eu n-am avut nevoie sa caut, a fost tot timpul langa mine. Nu m-a tratat niciodata ca pe copilul lui, ci ca pe prietenul lui, din cauza asta am reusit sa ma maturizez mai repede", spune Alex Nicolau, fiul acestuia.
 
Elevul si-a depasit maestrul si a ajuns campion mondial la juniori.

"Parasutism egal frica egal siguranta. Frica este cea care ne tine in viata. Daca n-am avea frica, daca am fi inconstienti, nu ne-am mai salva" - Alex Nicolau

"Nu este un sport extrem. Cel putin mai sigur decat mersul cu masina pe strada", mai povesteste fiul lui Ramiro.
 
"Specialistii spun ca parasutismul este foarte foarte sigur dar nu e total, nu e suta la suta, e sigur 99.999999%. De ce? Pentru ca exista situatii cand sari si tu practic sari cu o carpa, cu o bucata de material care se deschide, nu se deschide, de regula se deschide, dar cateodata se deschide mai prost"
, spune Ramiro Nicolau.

EROI.RO | VEDETI AICI POVESTILE FABULOASE ALE CELOR MAI TARI CAMPIONI DIN ROMANIA

Reporter: Parasutismul este mai sigur decat Formula 1?
Ramiro Nicolau: Eu sunt convins ca da, noi avem atatea posibilitati sa redresam, sa rezolvam un incident.

"Trebuie sa fii calm, n-ai cum sa nu fii calm. Totul se masoara in fractiuni de secunde.  N-ai timp sa gandesti ca ti-e frica" - Ramiro Nicolau
Modifică setările cookies