EROI.RO | Povestea omului care l-a infruntat pe Ceausescu cu pusca in mana! Ioan Toman vrea medalie olimpica la 57 de ani

Ioan Toman are 57 de ani si un vis la care nu vrea sa renunte. O medalie olimpica la Rio ar incununa un sfert de veac in care a tras cu aceeasi pusca.

I se spune "Nemuritorul". Ioan Toman a luat pusca in mana la 17 ani si nu vrea s-o mai lase niciodata. Acum trage sa ajunga la Olimpiada de la Rio, unde va concura cu sportivi care i-ar putea fi copii si chiar nepoti.

"Pai Rio e la anul, deci o sa am 57 de ani, e o varsta cam inaintata in sportul de performanta. Colegii imi spun tataie", se amuza Toman.

"Nu ma deranjeaza... de ce sa ma deranjeze? Asta e valoarea tragatorilor din Romania."

La noi in tara nu prea are rival. Putini se apuca de tir, desi e sportul care a adus prima medalie olimpica de aur a Romaniei - Iosif Sarbu in 1952 la Helsinki.

"Talere" se numeste proba la care e specialist Ioan Toman. Trage dupa discuri cu diametrul de 12 centimetri care zboara cu 100 de kilometri pe ora. Totul e in aer liber.

"E neplacut pentru mine sa stau in soare, prefer sa stau in frig. Frigul te tine treaz, soarele te moleseste."

Ioan Toman nu se gandeste la retragere si nici oamenii din jur nu ii recomanda asta.

"Fiecare isi da seama cand sa puna stop. Atata timp cat ai viteza de reactie, un ochi bun, indemanare, nu cred ca ar conta varsta", spune Lucia Mihalache, colega lui Ioan Toman.

Pasiunea pentru acest sport o are de mic. Tatal sau a fost padurar si l-a invatat sa traga cu pusca. Din 1977 e permanent in lotul national. A participat la patru olimpiade si s-a mai calificat la doua, in '84 si '88, dar Ceausescu nu l-a lasat sa mearga. Cel mai aproape de medalie a fost in 1992, la Barcelona, cand a terminat pe locul 4.

Doar medalia olimpica ii lipseste din palmares. La mondiale a luat kilograme de medalii.

"Daca mi-as pune pe un cantar toate medaliile pe care le-am cucerit de-al lungul carierei, cred ca s-ar aduna intre 5 si 7 kilograme."

Un lucru interesant este faptul ca Ioan Toman trage cu aceeasi pusca de 25 de ani, chiar daca recent a primit doua arme de la Comitetul Olimpic in semn de apreciere.

"Le-am donat unor juniori, eu cu aceasta arma trag din 1991. E arma mea, e arma mea de suflet, e arma cu care am obtinut performante, cu care am luat medalii."

Reporter: Violeta Colgiu
Operator: Iulian Nedelcu
Editor: Bogdan Hofbauer

Citeste si:Ioan Toman
VIDEO PROTVPLUS.RO

Comisia Europeană nu a reînnoit comanda pentru vaccinul produs de AstraZeneca
BRAT
Modifică setările cookies