Romania, tara care reuneste forta de munca de pe trei continente. De unde importa angajati

Advertoriale
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 29 August 2019, 14:40
Data actualizarii: Joi 29 August 2019, 14:43

Din cauza deficitului de angajati, care se acutizeaza de la un an la altul, Romania s-a tranformat din exportator in importator de forta de munca.

Cu un somaj la minime istorice si un exod masiv de muncitori peste hotare, România s-a văzut în situatia de a apela tot mai mult la fortă de muncă din străinătate.

Asa se face că, în prezent, pe piata locală a muncii, găsim angajati din China, Vietnam, Pakistan, Siria, Iran, ba chiar si din Etiopia.

Recent, Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern pentru suplimentarea numărului de permise de muncă pentru străinii din afara UE cu încă 10.000, numărul total urmând să ajungă la 30.000. Decizia vine ca urmare a solicitărilor primite de autorităti de la angajatorii care nu mai găsesc muncitori pe piata locală.

Potrivit Inspectoratul General pentru Imigrări, comparativ cu anul 2018, în acest an se observă o crestere cu 165% a numărului de avize de muncă/detasare eliberate.

De asemenea, potrivit datelor oferite de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului, peste 64.000 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind dificil de ocupat.

În aceste conditii, sustine Ministerul Muncii în nota de fundamentare a actului normativ, această suplimentare cu 10.000 de lucrători străini în 2019 va contribui la asigurarea forţa de muncă solicitată în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar si la prevenirea situaţiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.

Pe santiere se vorbeste chineza si vietnameza, iar pe litoral, araba si dialecte africane

Potrivit statisticilor, angajatorii au adus în România câteva zeci de mii de străini din tări non-UE în ultimii ani, care au joburi sezoniere în special în constructii, servicii, HoReCa, retail si industria usoară.

“Deficitul de angajati în sectoarele cele mai predispuse la importul de lucrători este vizibil si în dinamica de pe OLX Locuri de muncă, unde numărul de anunturi de angajare în aceste categorii a crescut de la an la an mult mai puternic decât numărul de candidati. În acelasi timp, angajatii români arată în continuare un interes crescut pentru locurile de muncă din străinătate, acestea fiind atractive printr-un potential de câstig salarial mult ridicat fată de cele din România. Observăm astfel o schimbare în dinamica import-export de personal, în special în categoriile mentionate. România pierde fortă de muncă în fata altor tări din Europa, în timp ce angajatorii locali investesc sume semnificative în recrutare pentru a atrage lucrători străini. O potentială solutie ar putea fi ridicarea ofertei salariale pentru categoriile cu un deficit puternic de angajati, pentru a încerca o aliniere din punct de vedere efort - beneficii în comparatie cu locurile de muncă din străinătate”, explică Paul Neagoe, Business Manager OLX.

Dacă în anii anteriori, a fost “moda” chinezilor care veneau cu miile pe santierele românesti, în prezent, “noul val” îl reprezintă vietnamezii, indienii, pakistanezii, nigerienii sau chiar etiopienii. Acestora li se adaugă imigranti vorbitori de limba arabă din tările din Golf sau refugiati iranieni, care lucrează în general în hoteluri si restaurante, în sezonul estival.

Pentru facilitarea accesului străinilor pe piata locală a muncii, Guvernul a schimbat legislatia privind conditiile în care străinii pot lucra în România si a încheiat acorduri pentru importul de fortă de muncă din alte tări, cum ar fi cele cu Vietnam si Pakistan.

Iar muncitorii câstigă si de trei-patru ori mai mult fată de tările de origine, chiar dacă sunt plătiti cu salariul minim pe economie. De exemplu, venitul mediu în Vietnam este de circa 150 de dolari pe lună (127 euro), acesta variind în functie de domeniul de activitate.

În România, companiile care angajează cetăteni străini trebuie să le ofere cel putin salariul minim pe economie, care în prezent este de 442 euro, pentru studii medii si, respectiv 500 euro, pentru angajatii din constructii.

De asemenea, angajatorul este obligat să le ofere cazare si de cele mai multe ori le plăteste si biletul de avion din tara de origine până în România. Pentru fiecare lucrător străin, angajatorul plăteste în jur de 1.200 de lei pe acte, între 300 si 600 de euro biletul de avion si un commision firmei de recrutare care intermediază angajările.

Si desi este o metodă costisitoare, pentru multi angajatori este singura modalitatea prin care pot ocupa joburile vacante si prin care îsi pot devolta afacerea.


Sursa: Pro TV

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!