UCRYNA. Noaptea in care lumea a plans, stadionul a fost transformat in cimitir, iar sportul a murit pe Maidan. GALERIE FOTO cutremuratoare

Dinamo Kiev Kiev Mircea Lucescu Ucraina Violente in Kiev True Story Preotul cu un scut in mana si o cruce in cealalta, una dintre imaginile simbol din Kiev
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 21 Februarie 2014, 06:50
Data actualizarii: Vineri 21 Februarie 2014, 13:16

E dificil sa numeri mortii. Orice e peste zero e mult. Ranitii sunt ingrijiti pe mese de operatie improvizate intr-un salon al unui hotel din zona. Un preot cara un scut in spate si o cruce in cealalta mana. Se aud focuri de arme peste tot, gazele lacrimogene iti distrug plamanii si ochii, iar flacarile uriase fac din noapte zi.

Kiev a devenit dintr-un oras al protestelor continue in ultimele luni o capitala a mortii in ultimele 48 de ore, unde legea permite focul necontrolat de arma. La fiecare update de stire se schimba numarul mortilor si al ranitilor. Agentiile de presa publica fotografii la foc automat si parca ne-am dori ca ele sa fie editate la Hollywood. Azi e ziua in care ne-am dori ca primul pas pe Luna sa fie un fals in Photoshop, iar macelul din Kiev sa fie o perfectionare a falsului. O gluma proasta. Dar macar o gluma. Nu e asa.

Citeste si: Imagini si informatii actualizate in timp real despre violentele din Kiev

  • Protestatarii din Kiev trec pe langa statuia legendarului Valeriy Lobanovskiy, aproape imposibil de recunoscut

Cei care intreaba ce cauta acest articol pe un site de sport, sa se intrebe intai ce cauta armata, armele de foc si sutele de morti in centrul unei capitale europene.

Piata Maidan din Kiev, epicentrul celei mai mari varsari de sange din istoria post sovietica a Ucrainei, se afla la 17 minute de mers pe jos, adica aproximativ 1.5 kilometri distanta, de stadionul Dinamo Kiev. Arena care trebuia sa gazduiasca joi seara un meci din Europa League a devenit un cimitir al cauciucurilor arse si sacilor, toate depozitate sa blocheze intrarea. Prin zona sunt asezate fotografii ale celor morti acolo, alaturi de care vedem din loc in loc o lumanare aprinsa. Alti oameni vin si aprind alte lumanari.

Bucati de piatra si metal au fost smulse din stadion si folosite pentru a ridica baricade in oras impotriva regimului.

Intr-un mod ironic, sportul este parte din comunitate, iar acum i-a dat comunitatii ceea ce avea nevoie. Kievul nu are nevoie de fotbal azi, iar echipa a fost alungata sa joace in Cipru meciul cu Valencia din Europa League, in timp ce Federatia Ucraineana de Gimnastica a anuntat ca va anula turneul International de Gimnastica, la care urmau sa participle 14 natiuni.

Atmosfera din Kiev este greu de descris. Cand lucrurile pareau pasnice, in urma cu aproximativ o luna, Alina Matis, corespondentul Gandul, relata, dupa ce a fost acolo, ca “sunt tot felul de oameni pe maidan. De toate varstele. copii cu rangi, batrani cu icoane, femei cu ceai si paine cu gem, motociclisti cu saxofon si carti, pusti costumati in personaje din Ice Age cu care faci poza in fata baricadei. La capatul strazii Grusevski, in tocaria unei cafenele in stil de Dorobanti, toata lumea face poza unei gauri proaspete de glont. Au incercuit cu markerul gaura si au desenat indicatoare, sa nu o rateze nimeni.” Iar acela era varful violentelor de pana atunci in Kiev. Intre timp, oamenii pica pe capete.

Asa cum The Economist scrie, “Kievul este una dintre putinele capitale ale Europei unde UE este sinonim cu guvernarea buna si ideea de dreptate legislativa. (…) Violentele din Kiev au distras atentia asupra Jocurilor Olimpice de la Soci, care ar fi trebuit sa reprezinte un carnaval de doua saptamani al "Putinismului". (…) Daca in Kiev izbucneste un razboi civil, asa cum multi se tem in acest moment, securitatea Europeana va fi testata la maximum.”

Frica domina nu numai orasul, ci intreaga zona si comunitate europeana. Departe de Kiev, la Donetsk, un oras mai degraba rusofil, Mircea Lucescu se pregateste in neliniste de meciurile sale. Inaintea debutului in 2014 in Europa League, antrenorul roman se gandeste la Kiev (nu la adversara din campionat), chiar daca Donetsk este “cuminte”, fara ganduri de revolutie.

“Vedeti si starea mea de spirit… nu e deloc asa cum ar trebui sa fie in preajma unui meci festiv de a juca in Europa. Gandurile mele sunt totusi spre Kiev si ce se intampla acolo si nu inteleg nimic din tot ce se intampla. Nu pot decat sa-mi para foarte rau pentru vietile omenesti pierdute. Important in toata asta e ca oamenii care au responsabilitati sa se gandeasca foarte bine. Noi incercam sa ne facem datoria, suntem sportivi profesionisti.”, declara Lucescu inaintea meciului din Europa League.

Un alt roman plecat de la Kiev “la timp”, asa cum lasa de inteles, tine din cand in cand legatura cu fostii sai colegi din capitala Ucrainei. Ionut Mazilu este liber de contract acum, insa perioada petrecuta la Arsenal Kiev il face sa nu para indiferent in fata dezastrului:

“Am plecat bine de acolo. Am un prieten din Kiev, dar nu prea sta prin oras. Mai mult vine cand are treaba si pleaca apoi. Din cate am vorbit cu un prieten ucrainean, in centru acolo ar fi nebunie, in rest este liniste, dar nu prea sta prin oras in aceasta perioada.", declara Ionut Mazilu pentru www.sport.ro in urma cu cateva saptamani, cand situatia nu era nici pe departe cum e acum.

Sportul trebuie sa isi aleaga acum alte cuvinte. Vocabularul clasic a fost trezit la realitate. “Razboiul” nu mai este pe teren, intr-un derby, intre orgolii, ci e pe Maidan (Maidan = piata. Cuvant care nu exista in rusa, ci in ucraineana, preluat din dialectul arabic). Iar in fruntea lui se afla un nume urias al sportului. La 42 de ani, Vitali Klitschko lupta, asa cum scrie NBC, “in lupta vietii sale” ca lider al opozitiei si unul dintre cei mai determinati contestatari ai presedintelui Yanukovici.

CIFRELE UNUI "RAZBOI CIVIL"

- Joi, aproximativ 100 de persoane ar fi murit, iar 500 au fost ranite in violentele din Kiev, conform CNN. Autoritatile confirma insa 21 de morti;
- Conform BBC, joi au fost trimise catre Kiev 40 de vagoane de tren pline cu militari;
- Bilantul de miercuri al victimelor a fost de 25 de morti si 241 de raniti. AFP vorbeste insa despre 53 de morti;
- Dupa ce presedintele Yanukovici a anuntat ca este de acord cu alegerile anticipate in 2014, Vitali Klitschko a declarat in urma discutiilor "ca nu s-a ajuns la niciun rezultat";
- Toate informatiile despre violentele sangeroase din Kiev le puteti urmari actualizate in timp real pe www.stirileprotv.ro.

Vedeti in galeria foto de mai jos cum arata acum imprejurimile stadionului lui Dinamo Kiev, in timpul protestelor sangeroase.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!