Stelistul din spatele unui miracol. Au sfidat comunismul si recesiunea, acum au bagat in criza cel mai puternic fotbal din Europa

Polonia Germania Lukasz Szukala True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 20 Octombrie 2014, 18:36
Data actualizarii: Luni 20 Octombrie 2014, 19:21

Cate miliarde de euro stau in spatele uneia dintre cele mai surprinzatoare victorii vazute in fotbal in 2014.

In timp ce Timisoara, Bucurestiul si alte orase din Romania isi numarau mortii si ranitii in perioada decembrista a anului 1989, Polonia, o alta tara aflata sub regimul comunist, reusea sa iasa cu ajutorul lui Lech Wałęsa si a "revolutiei de catifea", care a pornit caderea blocului Estic din Europa. In Polonia nu a fost nicio victima, nu a curs sange si nu au existat violente.

In 1990, Romania si Polonia erau surorile fostului bloc sovietic. Comunismul picase, iar cele doua tari o luau de la zero. "In 1989, Polonia era in faliment, lovita de inflatie si de trupele sovietice", scriu ziaristii englezi de la The Economist. Astazi, Polonia este considerata "un miracol al Europei", dupa doua decenii de crestere economica si o evitare spectaculoasa a crizei economice din 2008.

Sportul din Polonia a crescut odata cu economia si societatea. Peste 21 de miliarde de euro au investit polonezii in infrastructura din 2006 pana acum, devenind in 2014 tara dupa care Romania isi calculeaza traiectoria in Uniunea Europeana si viziunea bugetara.

Victoria Poloniei in fata Germaniei cu 2-0 din preliminariile Euro 2016, unde stelistul Lukasz Szukala a fost titular, nu este un caz izolat, dar este un moment istoric. Polonia a reusit ca pentru prima data in 18 meciuri, in decurs de 81 de ani, sa invinga Germania la fotbal. Istoria dintre cele doua nu mai trebuie reluata. E cunoscuta. Insa pentru polonezi acest succes reprezinta o victorie a unui sistem impus odata cu investitiile in infrastructura pentru Euro 2012, alaturi de Ucraina, tara astazi rupta de conflictul cu separatistii prorusi.

Ziaristii de la The Economist incearca sa explice victoria Poloniei in fata Germaniei printr-o perspectiva mult mai larga decat cea a fotbalului. "Intr-o perioada in care teama intrarii Germaniei in recesiune creste, iata alte vesti proaste pentru nemti, obisnuiti cu atat de multe victorii in ultimii ani", descriu analistii economici de la The Economist victoria Poloniei.

Dar acest caz nu este izolat. "Triumful Poloniei la fotbal face parte dintr-un tablou al revenirii sportului polonez. Acestia i-au invins pe nemti la baschet, handbal si volei, reusind chiar sa castige Mondialul la volei. Polonia s-a descurcat chiar neasteptat de bine la Olimpiada de iarna, iar un polonez a reusit sa castige chiar un turneu de elita la ciclism" - The Economist.

"Succesul sportiv al Poloniei este un efect al succesului economic si politic din ultimul sfert de secol. Azi, Polonia este una dintre cele mai de succes economii, dupa doua decenii fara recesiune, si membru NATO" - The Economist

Ziaristii englezi mai scriu ca "economia puternica si stabilitatea politica interna aduc beneficii si la nivel international. Donald Tusk, fostul prim-ministru polonez, va ocupa incepand cu luna viitoare functia de presedinte al Consiliului European - cea mai inalta functie din UE".

"Este o noua Era de Aur a Poloniei", descrie situatia Marcin Piatkowski, un economist de la Banca Mondiala, care completeaza: "Victoriile din sport simbolizeaza si succesul remarcabil din toate perspectivele". Anul acesta, prognozele economice arata o crestere a economiei Poloniei cu 3%, in timp ce in cazul Germaniei vorbim de numai 1.4%: "Este greu sa vorbim despre un boom economic in Polonia, dar in comparatie cu Germania nu ne descurcam prea rau", scriu ziaristii polonezi de la Puls Biznesu.

"Polonezi, ceva s-a intamplat", titra si publicatia Gazeta Wyborcza dupa victoria cu Germania, in care Szukala a fost titular. Pentru Lukasz Szukala, transferul de la Petrolul Ploiesti la Steaua a reprezentat si inscrierea sa in "Era de Aur a Poloniei". Odata cu prezenta constanta la Steaua, cu performantele atinse in perioada lui Reghecampf, Szukala a devenit titular la nationala de fotbal a Poloniei, o echipa in care se afla fotbalisti cu salarii de milioane de euro, care reprezinta cluburi uriase ale Europei. 

In 2014, Polonia reprezinta pentru Romania nu numai exemplul succesului social si economic, dar si sportiv. Fotbalul nu se poate rupe de societate, asa cum nici societatea nu se poate rupe definitiv de fotbal, un fenomen care produce anual zeci de miliarde de euro la nivel mondial. Miliarde la care Romania nu are acces momentan.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!