Marti noapte marca in Champions League, azi la 8 dimineata era la ora de mate. Povestea fantastica a copilului adoptat de Europa

Breel Embolo FC Basel True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 05 Noiembrie 2014, 17:43
Data actualizarii: Miercuri 05 Noiembrie 2014, 17:49

Are 17 ani si isi traieste cel mai frumos moment al vietii sale.

Nascut in Africa, s-a mutat in Elvetia, unde cea mai puternica echipa din tara l-a crescut sa functioneze intr-un mecanism perfect.

Basel inseamna in Elvetia performanta in fabricarea jucatorilor si investitii in infrastructura. Totul functioneaza ceas sub comanda unei echipe care lucreaza pentru un singur scop. Sa produca fotbal, fotbalisti si rezultate.

Breel Embolo este cel mai tanar rezultat al Academiei lui Basel. Are 17 ani, iar Basel l-a adus la 13 ani de la Old Boys. Pustiul nascut in Camerun a fost adoptat de elvetieni de cand era mic.

A inceput fotbalul la 9 ani, la Nordstern, iar azi noapte a reusit sa marcheze primul sau gol din Champions League, cu Ludogorets.

"Fericire pana la capat", au fost singurele cuvinte ale unui jucator pentru care bucuria golului reusit in fata echipei lui Moti, in Grupele Champions League, s-a oprit la scurt timp dupa meci.

Si asta pentru ca, asa cum si ziaristii elvetieni de la Basler Zeitung au scris, la 8 dimineata pustiul a trebuit sa lase echipamentul de fotbal pentru uniforma scolara. A trebuit sa se duca la ore si sa renunte la statutul de star pentru cel de elev.

Breel Embolo, cotat la 1 milion de euro la numai 17 ani, nu este singurul produs al academiei lui Basel.

Lotul elvetienilor din acest sezon ii are si pe Albrecht (19 ani), Aliji (20 de ani), Gonzalez (20 ani), Ajeti (21 ani) si Schar si Elneny, ambii 22 de ani. Xhaka, unul dintre talentele recunoscute ale lui Basel, are 23 de ani, intr-o lot care reuseste an de an sa se regenereze cu sange proaspat si plin de talent.

In 1999 nu vazuse niciun meci de fotbal, azi are echipa de Liga si vinde in toata Europa

Un proiect care a inceput intamplator a ajuns un mecanism de profit si performanta, dar si un exemplu in Europa. FC Basel este una dintre echipele pentru care Grupele Ligii reprezinta o constanta.

Elvetienii nu au cheltuit niciodata mai mult de 4.7 milioane de euro pe un fotbalist, dar au incasat enorm pe cateva pariuri perfecte.

Pentru ei, si fotbalul merge ca un ceas elvetian. UEFA scrie despre succesul academiei lui Basel, un proiect care a aparut intamplator si a transformat cresterea de fotbalisti intr-o profesie in sine.

In 1999, Gisela Oeri a fost chemata in premiera sa vada un meci de fotbal pe stadion. A fost incantata de ce a vazut si a decis sa se alature conducerii lui Basel.

Trei ani mai tarziu, Oeri era presedintele clubului si anunta ca va investi in scouting si in cresterea de fotbalisti cu tinta de a produce o scoala de fotbal si de fotbalisti.

Proiectul lui FC Basel a explodat in timp. Shaqiri a ajuns la Bayern Munchen pentru aproape 12 milioane de euro, Xhaka s-a dus la Borussia Mönchengladbach pentru 8.5 milioane de euro, Inler are succes la Napoli, in timp ce Ivan Rakitic, un fotbalist pe care Mourinho a vrut sa-l aduca la 16 ani la Chelsea, a ajuns la Barcelona in aceasta vara, dupa ce a mai trecut pe la Schalke si Sevilla.

Basel a produs bani, insa numai dupa ce a investit, iar anul trecut s-a mutat intr-un nou campus in care isi continua aceeasi activitate de a creste jucatori.

Arlind Ajeti, Fabian Frei, Philipp Degen si fratele sau, David, sunt astazi jucatorii crescuti de academia lui Basel care au ajuns la prima echipa.

Proiectul gandit de Gisela Oeri, un presedinte pentru care fotbalul era un fenomen necunoscut in urma cu 15 ani, produce astazi jucatori spectaculosi, milioane de euro si un exemplu real de succes pentru cluburile din tot restul Europei.

ARTICOLE PE SUBIECT
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!