Daca se nastea in America ar fi avut film la Hollywood! Prima femeie antrenor de rugby din lume e O ROMANCA: I se spunea 'Doamna de fier'

True Story
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 30 Ianuarie 2013, 06:30
Data actualizarii: Miercuri 30 Ianuarie 2013, 10:04

Curajul ei a deschis un drum pe care nicio femeie nu pasise vreodata. Pasiunea nemarginita pe care a avut-o a nascut generatii intregi de campioni. Este portretul unui mare roman, o femeie care a slefuit caractere, a fabricat eroi si care a trait intr-o lume perfecta, inconjurata de iubire, satisfactii si prieteni adevarati.

 

Mariana Lucescu (1935-1999) 

Rugbyul a fost dintotdeauna un sport pentru barbati. Contactele dure, efortul intens si accidentarile dintre cele mai diversificate au tinut departe de acest sport orice femeie, indiferent cat de puternica era. 
Niciunde in lume nu se auzise de vreo femeie care sa joace la nivel profesionist rugby sau sa inteleaga acest sport. In Bucurestiul anilor ’60 s-a schimbat totul. Radical.

Prima antrenoare de rugby din lume

Mariana Lucescu, pe atunci o tanara antrenoare, cu o ambitie imposibil de masurat a reusit sa-i uimeasca pe toti. 
Desi baschetul fusese prima ei dragoste, fiind deja antrenoare si profesoara la o scoala primara, sportul care avea sa o transforme radical si sa ii completeze viata a fost sa fie rugbyul. Invatase toate secretele de la sotul ei, Dan, arbitru cu experienta in Romania si in strainatate, lucru rar intalnit la acea vreme

Doamna de fier
Dupa ce a trecut examenele de la ICEF (Institutul de Cultura si Educatie Fizica), Mariana Lucescu a obtinut a doua specializare, devenind prima femeie antrenor de rugby din lume. 

Cand intra pe teren era o aparitie care iti provoca un sentiment de emotie dar in acelasi timp si unul de respect. Era inalta si avea o privire taioasa si un timbru vocal care te facea sa iti inghiti cuvintele. Prezenta ei le dadea aripi jucatorilor iar atitudinea inconfundabila pe care o avea le sporea increderea in propriile forte. Dupa ce a ajuns sa fie cunoscuta, toti barbatii din rugby o numeau ‘Doamna de fier’. 

Fara sustinere financiara, Mariana Lucescu a luat la picior fiecare scoala generala si a selectionat copii din comuna Pantelimon. I-a antrenat pe niste maidanuri care nu puteau fi numite terenuri de rugby. 

Lumea rugbyului a ramas perplexa cand a cucerit primul titlul de campion national de juniori (1973), mai ales ca invingea in finala o echipa cu multi campioani, instruita de un maestru harsit in toate cele ale rugbyului (CS Scolarul Bucuresti, antrenor Cornel Munteanu). Au mai urmat inca doua titluri nationale (1975 si 1976), cum si alte locuri fruntase in disputa juniorilor (vicecampioana in 1970, 1974 si 1977)”, scrie Vasile Constantin, unul dintre colegii de generatie si adversar, in cartea Bucurii si Tristeti din Rugbyul Romanesc.

Elevii ei au invatat sa fie gentlemani
Elevii pregatiti de Mariana Lucescu la CSS 2 Bucuresti luptau pana la ultima picatura de energie. Dadeau totul de teren, nu tineau cont de vanatai si nu se gandeau la altceva decat la victorie. In timpul meciurilor ascultau de capitan si se mobilizau exemplar fiind adversari de temut pentru multe echipe puternice.

Invatatura ei depasea bariera terenului de rugby. Mariana Lucescu ii invata pe copii cum sa se comporte in societate. Dupa meciuri organiza o iesire la cofetarie cu echipa, majoritatea fiind formata din copii necajiti. Vorbea la perfectie franceza si italiana, iar elevii invatau impreuna cu ea ce nu puteau invata la scoala.

Succesul ei a stat in generatii intregi de rugbisti care au ajuns sa scrie istorie pentru echipa nationala si echipele de club. 

Dovada muncii ei sta in numele mari si caracterele pe care le-a slefuit. Generatii intregi de rugbysti au invatat meserie cu ea.

Mircea Paraschiv: Cel mai tanar capitan din istoria echipei nationale
A fost unul dintre cei mai buni jucatori de pe teren in egalul 10-10 cu Noua Zeelanda din 1976. 


“Deschidere” a capitanului Mircea Paraschiv in Romania-Franta: 15-0.

In 1987, la prima Cupa Mondiala la care a participat Romania, Paraschiv a jucat si si-a condus echipa din calitate de capitan si antrenor secund.


Paraschiv, cu o deschidere in meciul cu Zimbabwe de la Cupa Mondiala din 1987.

Mircea Paraschiv a evoluat de 62 de ori in echipa nationala, marcand si 24 de puncte, adica sase eseuri. A imbratisat apoi cariera de antrenor, la Dinamo, Farul Constanta si echipa nationala a Romaniei. S-a remarcat si ca tehnician, castigand o serie de titluri nationale si cupe ale Romaniei cu Dinamo. A fost apoi antrenor principal al Romaniei la Cupele mondiale din 1995 si 1999.

Alexandru Dumitru, unul din cei mai mari transformeri romani din toate timpurile
Dupa ce a inceput rugbyul cu Mariana Lucescu, Alexandru Dumitru a continuat la Steaua, unde a strans 12 titluri de campion national. Cu echipa nationala a participat si la prima editie a Cupei Mondiale, in Noua Zeelanda, in 1987. In total a strans 27 de selectii pentru frunza de stejar, fiind prezent in 14 campanii FIRA.

Printre numele mari descoperite de ea se numara: St. Podarascu, Al. Radulescu, Al. Achim, G. Sava, C. Merca, D. Alexandru, T. Tudose, I. Stroie si multi altii.

A renuntat la casnicie pentru rugby si Romania

Mariana Lucescu si-a dedicat toata viata rugbyului si a avut putini prieteni. Cativa dintre profesorii Clubului Sportiv Scolar nr. 2 din Bucuresti, printre cei mai apropiati prieteni ai ei, isi amintesc ca in spatele femeii de fier se ascundea o persoana blanda si onesta. 
O femeie care a renuntat la casnicie pentru a-si urma pasiunea, dar si pentru ca isi iubea tara. Cand sotul ei a primit o sansa sa plece in Franta, Mariana Lucescu a decis sa ramana in Romania, alaturi de copiii pe care ii antrena sau i-a antrenat si care i-au adus atatea satisfactii. 


Mariana Lucescu a demonstrat lumii rugbyului si tehnicienilor nostri ce poate face un antrenor dedicat si perseverent dintr-o grupa de tineri motivati si dornici de afirmare. Va ramane un model de om, nu numai pentru fostii ei copii si juniori, ci si pentru cei ce au cunoscut-o sau auzit de ea”, isi aduce aminte Vasile Constantin.

Ultima dorinta: mingea ovala si tricoul de campioana
A continuat sa antreneze si dupa ce a iesit la pensie si si-a trait ultimii ani singura. In viata privata era o fire retrasa si discreta, care nu cerea ajutorul celor din jur si avea satisfactia lucrului muncit cu propriile maini. Ii ajuta de fiecare data pe cei aflati in impas si nu cerea nimic in schimb. Ii placea sa citeasca carti in limba franceza si asculta muzica veche, fiind o iubitoare de frumos. 

Pe patul de moarte a avut o singura dorinta. Sa fie inmormantata alaturi de mingea de rugby si primul tricou de campioana pe care l-a castigat. 

In anul 2000, la un an dupa moartea sa, Mariana Lucescu a primit titlul de antrenor emerit. Din anul 2001, an de an, sute de copii iau parte la mai multe meciuri de rugby, in Memorialul care ii poarta numele. 

Pionieratul ei in lumea rugbyului a deschis drumul multor femei in cariera de antrenorat, in acest sport al barbatilor.


INFO
-1984 Este infiintata prima liga nationala feminina din rugby, LNRF (Lega Nazionale Rugby Feminile), in Italia.
-1986 Prima liga in Marea Britanie si mai multe cupe organizate anual
-1987 Federatia din Canada voteaza un amendament prin care numeste un vicepresedinte in consiliul director, pe Presedintele Federatiei Feminine de rugby
-1988 Federatia Japoneza de rugby feminin a fost infiintata oficial.
-1988 A fost infiintata Federatia Internationala de Rugby Feminin (WIRB)

Surse: Federatia Romana de Rugby, Vasile Constantin - Bucurii si Tristeti din Rugbyul Romanesc (2009), CSS 2 Bucuresti, wikipedia

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!