Horia Colibasanu a ajuns in Nepal si se pregateste de o noua premiera pentru alpinismul din Romania! Vezi ce va incerca sa faca

Tara mea deasupra lumii!
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 31 Martie 2015, 17:48
Data actualizarii: Marti 31 Martie 2015, 17:56

Horia a trimis primele fotografii din Kathmandu, aparand in imagini alaturi de Peter Hamor.

Alpinistul Horia Colibasanu va incerca doua premiere intr-un sezon de ascensiuni – o coborare cu schiurile de pe un munte de 8.000 de metri si o ruta nepracticata pe fata nordica a Muntelui Manaslu

Horia Colibasanu, romanul cu cele mai bune performante la altitudine extrema, va pleca spre Nepal, in Himalaya, cel mai mare lant muntos din lume, la sfarsitul lunii martie, pentru a incerca doua premiere intr-un singur sezon de ascensiuni.

O premiera – atat personala, cat si pentru alpinismul de altitudine din Romania – va fi sa coboare cu schiurile de pe un munte de 8.000 de metri. Este vorba despre Muntele Manaslu (8.163m), considerat unul dintre cei mai periculosi munti de 8.000 de metri din lume, cu o rata de mortalitate de 9,9%.

„In 2015, dupa sase decenii de ascensiuni reusite ale celor mai inalti munti ai lumii, doar stilul in care urci mai poate aduce valoare alpinismului mondial", spune Horia Colibasanu.

 


Despre Muntele Manaslu:

  • În Top 5 cei mai dificili munți de 8.000 de metri din lume
  • Locul 8 în lume , după altitudine (8.163m)
  • Vf. Manaslu a fost atins pentru prima oară în 1956, de o echipă de japonezi. De atunci, a înregistrat peste 660 de tentative reușite și 65 de decese.
  • Are o rată de mortalitate de 10%, dublă față de cea a Muntelui Everest (8.848m), cel mai înalt și faimos munte din lume.
  • Muntele  Manaslu este unic, din cauza expunerii la avalanșe. Din  tabăra de bază până în vârf nu există nicio zonă sigură pentru alpiniști, în cazul în care acestea se produc.
  • În istoria muntelui, peste 32 de oameni au murit măturați de avalanșe pe acest munte – adică jumătate din total decese.
  • Horia Colibășanu a atins Vf. Manaslu, stil pur (fără Sherpași, fără oxigen artificial), pe ruta standard, în premieră românească, în 2006. Partenerul său de coardă a fost Iňaki Ochoa de Olza (1967-2008), decedat într-o expediție pe fața sudică a Muntelui Annapurna (8.091m), în 2008, în care se afla alături de prietenul său, Horia Colibășanu.

(surse informații: Eberhard Jurgalski, presa internațională)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!