Politica si razboiul ating si fotbalul! Patronii lui Chelsea, Arsenal si Sahtior, pierderi de MILIARDE intr-un singur an:

Rusia Chelsea Roman Abramovich rubla ruseasca Ucraina Stiri
SPORT.RO
Data publicarii: Joi 18 Decembrie 2014, 13:54
Data actualizarii: Joi 18 Decembrie 2014, 14:49

Instabilitatea inregistrata pe plan politic, sanctiunile impuse Rusiei, devalorizarea drastica a rublei si conflictul armat din Ucraina au implicatii grave si in fotbalul mondial. Cluburi cu milioane de fani si vedete de zeci de milioane pot avea de suferit.

Rubla ruseasca a inregistrat marti o depreciere cu peste 20% fata de euro si dolar, iar economia rusa este aproape de o criza fara precedent, in ciuda interventiei Bancii Centrale. Ce legatura are rubla cu fotbalul mare si cu echipe gigant ale Europei poate va intrebati. E simplu, iar raspunsul vine dintr-o simpla enumerare: Roman Abramovich, Alisher Usmanov sau Dmitry Rybolovlev.

Fotbalul (si nu numai) a devenit in ultimii ani o jucarie a unor miliardari rusi sau arabi, acestia investind sume uriase in cluburi cu o mai bogata sau, deopotriva, mai saraca istorie in acest fenomen. Printre acestea se afla si Chelsea, Arsenal sau AS Monaco, echipe detinute de nume a caror rezonanta este una deosebita.

Unele dintre marile forte ale Europei depind de banii acestor afaceristi si stau la dispozitia lor atunci cand vine vorba de infuziile de capital. Iar instabilitatea politica, dar sanctiunile impuse de Uniunea Europeana si de Statele Unite Rusiei in urma conflictului armat din Ucraina nu le dau batai de cap doar lui Abramovich, Rybolovlev sau Usmanov, ci "baga frica" intr-un intreg fenomen.

Potrivit Vanity Fair, doi dintre patronii cu cele mai mari averi din Premier League, Abramovich (Chelsea) si Usmanov (Arsenal) au pierdut nu mai putin de 1.4 miliarde de euro in ultimele 48 de ore (449 milioane - Abramovich si 809 milioane - Usmanov). Acest lucru nu se traduce printr-o criza imediata a cluburilor, insa o continuare a acestei devalorizari a rublei poate provoca un colaps in fotbal.

Si nu este doar cazul celor doua cluburi din Premier League sau a lui AS Monaco, club patronat de Dmitry Rybolovlev. Este si cazul numeroaselor cluburi din fotbalul european sponsorizare de companii ruse dintre cele mai mari, printre care Gazprom. Este, la fel, si cazul cluburilor din prima liga rusa, detinute de miliardari importanti, care isi remunereaza jucatorii cu salarii uriase in euro.

Razboiul afecteaza Sahtiorul

Daca rusii au de suferit de pe seama sanctiunilor impuse, Sahtiorul lui Mircea Lucescu este direct afectat de "cauza sanctiunilor". Adica de razboi!

Bazinul minier Donbass din Ucraina este teatru de razboi de luni de zile, iar afacerile patronului Rinat Ahmetov au avut grav de suferit. Daca Sahtiorul s-a putut reloca pentru moment la Kiev si Lviv, industria din Donetsk si din intregul bazin este blocata. Potrivit Bloomberg, Ahmetov a inregistrat doar in ultimul an pierderi de 3,5 miliarde de dolari, jumatate din banii pierduti de Alisher Usmanov.

Spre deosebire de acestia, Dmitry Rybolovlev pare sa fi avut cel mai putin de pierdut, acesta inregistrat pierderi de "doar" 565 de milioane de euro. Roman Abramovich a pierdut 1,6 miliarde in 2014.

Cel mai rau in 2014 a stat Leonid Mikhelson, un afacerist cu o avere impresionanta, care a pierdut 8,8 miliarde de dolari. Mikhelson este si sponsorul Federatiei Ruse de Fotbal, federatie care isi permite sa-l remunereze cu 8 milioane de euro pe Fabio Capello.

Previziunile pentru urmatorii ani nu arata in acest moment foarte bine, iar o continuare a crizei din est poate insemna si o schimbare a polilor de putere in fotbal, chiar daca in acest moment unele cluburi par intangibile.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!