LPF, acuzatii grave: "Oameni cu interese meschine vor sa opreasca schimbarea sistemului competitional!" Comunicatul dat azi

LPF Liga I Superliga
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 29 Octombrie 2014, 18:49
Data actualizarii: Miercuri 29 Octombrie 2014, 19:07

Liga Profesionista de Fotbal a dat, astazi, un comunicat de presa in care lanseaza o serie de acuzatii grave, potrivit carora "inalti functionari, atat din FRF, cat si din LPF, dar si antrenori, fac presiuni ca sistemul competitional sa nu fie modificat".

Conducerea Ligii Profesionist de Fotbal a dat, astazi, un comunicat pe site-ul oficial, in caz acuza implicarea unor "inalt functionari al FRF si LPF, dar si a unor antrenori", in polemica legata de modificarea sistemului competitional al Ligii I.

Sefii LPF, in frunte cu Gino Iorgulescu, acuza faptul ca mai multi oameni din fotbalul romanesc au incercat sa faca presiuni pentru schimbarea deciziei de a modifica sistemul Ligii I si retrogradarea a 6 echipe la finalul acestui sezon.

"Fotbalul romanesc nu se mai poate intoarce la mediocritate, indiferent de aceste interese meschine, specifice celor incapabili sa produca performante si, implicit, progres", sunt cuvintele adresate de conducerea LPF.

Comunicatul integral emis de Liga Profesionista de Fotbal

"Conducerea Ligii Profesioniste de Fotbal si-a facut un crez inca din momentul in care s-a hotarat sa candideze la alegerile din noiembrie trecut, din schimbarea in bine a Campionatului National Liga I.

Realitatile fotbalului profesionist au impus si impun in continuare, in opinia noastra, transformarea in primul rand a sistemului competitional, dintr-unul invechit si cu rare momente cu miza adevarata, intr-unul mult mai disputat, ale carui date sa determine o mai mare atractivitate in randul suporterilor.

Pentru iubitorii fotbalului romanesc am gandit intreaga strategie de schimbare, pentru ca ei sunt destinatarii spectacolului si principalii beneficiari ai lui.

Aflam insa cu multa surprindere ca nu toti oamenii implicati in fotbalul profesionist au inteles de ce sunt necesare aceste schimbari. Am primit semnale ca unii incearca sa agite lumea fotbalului impotriva tocmai acestor idei de schimbare a sistemului si a mentalitatii la care noi tinem atat de mult! In plus, fosti inalti functionari, atat din FRF, cat si din LPF, s-au grabit sa consilieze cluburi din Liga I in acest scop, tocmai pentru a demonstra ca fotbalul romanesc era mai bun pe vremea cand il conduceau ei. Precizam ca nu ne referim la fostii presedinti ai celor doua foruri, Mircea Sandu, respectiv, Dumitru Dragomir. Nu, domnilor, nu era mai bine inainte!

Concret, decizia retrogadarii a sase echipe la sfarsitul acestei editii de campionat este atacata cu argumente lipsite de onestitate si, din pacate, de logica.

Reamintim ca vremurile in care un conducator cerea ca nimeni sa nu mai retrogradeze, cum suna propunerea domnului Romeo Pascu in urma cu aproape doua decenii, s-au dus. In prezent, fotbalul romanesc are alte prioritati, punand inainte de orice miza competitiei ca factor de departajare si de creare a spectacolului sportiv.

Antrenori, care nu au fost capabili sa obtina performante indiferent de clubul la care au activat, au inceput sa se pronunte public impotriva deciziei pe care chiar conducatorii lor au votat-o in Adunarea Generala a LPF. Pentru ei e mai usor sa se pastreze un sistem dominat de mediocritate, decat sa dovedeasca, prin jocul echipei lor, ca sunt in stare sa faca spectacol si sa adune puncte. Prin aceasta se arunca o lumina urata chiar asupra conducatorilor care le-au acordat credit sportiv!

Se forteaza in aceste zile revenirea la vechiul sistem competitional, dovedindu-se astfel ca nu s-a inteles in unele cluburi, e drept, foarte putine, ca o competitie in care sunt angrenate mai multe echipe in lupta pentru evitarea retrogradarii da nastere unor meciuri cu miza mai mare si, implicit, interes crescut din partea publicului. Aceasta fortare este inainte de toate lipsita de fundament legal. Regulamentar, nu se mai putea schimba un sistem competitional in chiar timpul desfasurarii acestuia, mai mult orice schimbare trebuie comunicata cu cel putin un an inaintea producerii ei.


Aceasta a fost si gandirea partenerului media al LPF, Intel Sky Broadcast, care a cerut sa se stipuleze in contractul prin care a achizitionat drepturile tv pentru o perioada de cinci ani desfasurarea unei competitii in sistem play-off/play-out cu mai putine echipe in Liga I, respectiv reducerea numarului acestora de la 18 la 14.

Referitor la aceasta reducere a numarului de echipe, reamintim o evidenta clara: cluburile care vor ramane in Liga I vor primi mai multi bani de la partenerul media si sponsorii LPF, acoperindu-si din aceste sume mai bine bugetul anual.

Cu atat mai regretabila este atitudinea unor cluburi din partea de jos a clasamentului, cu cat in beneficiul lor s-a modificat grila drepturilor tv, sacrificandu-se in favoarea lor partenerele de competitie mai valoroase din punct de vedere sportiv. Intrebam si noi: unde este respectul fata de cluburile care au renuntat la sume substantiale tocmai in favoarea celor care acum ar vrea revenirea la vechiul sistem? Raspundem tot noi: e o totala lipsa de respect fata de partenerii de competitie!

Cu atat mai surprinzatoare e atitudinea celor care dupa ce au petrecut ani buni la nivelul superior de decizie al FRF sau LPF, luand contact nemijlocit si cu realitatile fotbalului european, incearca acum sa intoarca spatele viitorului si progresului prin atitudini subterane, specifice si ele, din pacate, unor timpuri pe care le credeam apuse.

Presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal din Romania nu poate, in aceste conditii, sa mearga in fata Comitetului Executiv al FRF cu o propunere de revenire la vechiul sistem competitional pentru ca s-ar decredibiliza in fata acestui for si al oamenilor care i-au acordat increderea.

Pozitia presedintelui este in aceste conditii una corecta, acesta asumandu-si chiar riscul de a fi demis de catre cei care l-au ales. Presedintele LPF nu poate accepta astfel de compromisuri.

Fotbalul romanesc nu se mai poate intoarce la mediocritate, indiferent de aceste interese meschine, specifice celor incapabili sa produca performante si, implicit, progres", se arata in comunicatul LPF.

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!