Cand ratezi la un pas, dar nu meriti sa mergi mai departe! Romania 2016, departe de echipa CM 2015. Ce ne-am face fara Neagu?

Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 15 August 2016, 00:34
Data actualizarii: Luni 15 August 2016, 03:23

Echipa de handbal feminin a Romaniei a dezamagit la Rio, pierzand trei din cele cinci meciuri jucate la Jocurile Olimpice. Ultimul esec a venit duminica, 27-28, contra Norvegiei

Daca la fotbal, ultimele meciuri ale grupei se desfasoara simultan, la handbal, in cadrul unui turneu final major, acest lucru e imposibil. Asadar, concluziile dupa primele cinci meciuri jucate de nationala Romaniei la Jocurile Olimpice sunt premature, intrucat deznodamantul nu se cunoaste inca. Sperantele echipei lui Ryde atarnau de un fir de par, ca Angola sa reuseasca o victorie neasteptata in fata Spaniei, cota pentru un astfel de rezultat fiind 8! Nu s-a intamplat.

44 din cele 108 goluri marcate de Romania au fost opera Cristinei Neagu, adica 40,7%

Totul s-a naruit dupa o repriza secunda mediocra in fata Norvegiei, in care Romania nu a avut aparare, nu a avut sustinere pentru Neagu, nu a avut extreme si interi in forma si, in general, si-a aratat slabiciunile pe care le are. Totusi, tricolorele erau in sferturi daca invingeau Angola. Iar esecul din primul meci, pe cat de stupid, pe atat de neasteptat, a fost cel care a declansat dominoul.

Cand Neagu nu e, nimic nu e

Sa incepem, cum se cuvine, cu lucrurile bune. In ciuda ineptiilor pe care un antrenor cu palmares, precum Radu Voina, le imprastie de cate ori are ocazia, Cristina Neagu este motivul pentru care Romania are o echipa de handbal competitiva. Practic, Voina a spus ca Neagu nu merita convocata pentru Rio, din cauza unei accidentari, care i-a permis sa efectueze doar un numar redus de antrenamente in ultima luna. Ei bine, daca actuala Neagu a terminat grupa cu 44 de goluri marcate in cinci meciuri, din cele 108 inscrise de Romania, cum ar fi aratat echipa lui Ryde cu o Neagu la 100% din potential?

Evident, procentajul Cristinei, de 56% pe tot turneul, nu e unul stelar. Insa merita luate in considerare si pasele decisive reusite si, mai ales, importanta pe care defensivele adverse i-o ofera, eliberand, oarecum, celelalte jucatoare de presiune. Evident, Neagu n-a fost la 100% din potential in defensiva, gresind suficiente mingi si in atac, dar aruncarile sale puternice pot oricand face diferenta. Substituiti aportul Cristinei cu oricare inter stanga convocabil, iar potentialul nationalei scade teribil.

"Tradate" de aparare

Regula nescrisa a handbalului spune ca pentru un rezultat in orice competitie majora, apararea e un factor cheie. Multumita apararii, Romania a castigat bronzul la Mondialul de anul trecut, cum multumita apararii Romania a castigat si meciurile cu Spania si Muntenegru, cand am primit 21 de goluri. De data aceasta, insa, contra Norvegiei, „tricolorele” au somat. Poate ca a fost vorba de teama sau poate de un meci pregatit insuficient de bine. Dar inca din primele minute, Norvegia si-a aratat coltii, prin atacuri in viteza, suficient de bine calibrate incat sa destabilizeze defensiva noastra. Fentele, viteza si inteligenta in joc a lui Oftedal si Mork au insemnat, practic, de fiecare data o faza periculoasa, in timp ce Loke a fost imposibil de blocat de Perianu sau Szucs.

119
goluri a primit Romania, una dintre defensivele puternice de la Rio. Meciurile bune au fost alternate, insa, cu prestatii dezamagitoare

De fapt, axul central a fost principala vulnerabilitate a Romaniei, ambele aparatoare mentionate mai sus incasand cate doua eliminari, dupa ce au scapat-o pe Loke sau cate un inter advers. Masive, dar mult prea greoaie, cele doua jucatoare au fost depasite facil de adversare, dovada si procentajul de 75%, 8 goluri din 12 aruncari, marcat din zona de 6 metri a apararii noastre. Adaugand aici si o repliere intarziata, cu 6 goluri din 9 contraatacuri, e clar deja ca dorinta de a castiga a fost mai mare decat realitatea din teren. Cu doar 10 interventii, Paula si Ionica Munteanu si-au facut treaba, scotand in momente grele ale meciului, insa lipsa unei defensive cu adevarat puternice si-a pus amprenta in rezultatul final.
 

Catastrofa pe extreme, interii au lipsit la apel

Jocurile Olimpice sunt turneul final in care ai cea mai mica marja de eroare! Din doua motive: prezenta a 12 echipe inseamna ca orice esec poate sa te trimita acasa, fata de CM unde poti pierde un meci sau la Euro unde poti pierde doua in grupa, dar mai ales prin inflexibilitatea care exista la nivelul lotului. Fiecare echipa are dreptul de a inscrie doar 14 jucatoare, asta traducandu-se, automat, in obligativitatea ca toate jucatoarele sa fie in forma simultan. Ori asta nu a existat la nationala noastra.

Capitanul echipei, Valentina Ardean Elisei, a fost unul dintre cele mai mari minusuri la acest turneu final, unul dintre ultimele pentru extrema stanga. A fost, totodata, poate cel mai slab turneu pentru Alice, care nu s-a regasit, incheind turneul final cu doar sase goluri din 14 aruncari in cinci meciuri, un singur gol in partida cu Norvegia! Nici Mica Bradeanu nu s-a regasit la Rio, terminand cu 3 goluri din 11 aruncari,  in timp ce Eliza Buceschi a avut un procentaj slab, de 41%, cu doar sapte goluri marcate in cinci partide. Ori cand astfel de jucatoare cedeaza, problema e majora, toata responsabilitatea cazand pe umerii Cristinei Neagu. Nici pe extrema dreapta nu am stat mai bine, Chiper (14/27) fiind mai tot timpul predispusa catre ratari, neavand, totodata, o rezerva de meserie, Vizitiu (2/8) fiind inter dreapta intreaga cariera.

Ryde, dezamagitor pe banca

La final, un gand si despre Tomas Ryde, suedezul atat de iubit de o parte a suporterilor si a presei. Cu siguranta, daca Ryde era roman, ar fi fost desfiintat pentru jocul nationalei. E incredibil cum suedezul nu a luat niciun timeout in repriza secunda a meciului cu Angola, cand Romania a mers din rau in mai rau si a pierdut rusinos cu africancele. Totodata, Ryde a parut de multe ori lipsit de idei, dovada si ultimul minut din meciul cu Norvegia, cand trebuia sa ceara aparare avansata instantaneu, apoi sa ceara timeout pe final, cand atacul Romaniei, cu 25 de secunde ramase, se transformase deja in pozitional din faza a doua!
 

Doua-trei, pase, all-in, iar daca era gol, aparare avansata. Asa, Romania a murit frumos, cu mingea in brate, dar cu 0 puncte din meciul cu Norvegia. Pentru multe jucatoare – Paula, Alice, Ionica, Mica sau chiar si Oana Manea – a fost ultima editie a Jocurilor Olimpice si, posibil, una dintre ultimele sanse la medalie. Ramane de vazut ce va urma in viitorul apropiat. Deocamdata, Ryde trebuie sa aiba o discutie cu Alexandru Dedu: "Am contract, trebuie sa vedem ce le convine si ce nu. Nu e doar despre nationala mare, ci si despre cele mici, trebuie sa aducem jucatoare noi tot timpul. Suntem calificati la Europeanul din Suedia, trebuie sa vedem ce se va intampla", a spus selectionerul nationalei Romaniei.

Romania - Norvegia 27-28 (13-14)

Romania: Ungureanu 7 interventii, Munteanu 2 interventii - Neagu 11/19, Geiger 4/6, Chiper 3/6, Chintoan 3/3, Manea 2/2, Buceschi 2/3, Hotea 1/1, Elisei 1/1, Vizitiu 0/1.

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!