PARADOX MONDIAL. De ce e mai usor cu Brazilia decat cu Rusia sau Norvegia. Cum poate elimina Romania campioana en-titre

Handbal
SPORT.RO
Data publicarii: Sambata 12 Decembrie 2015, 23:30
Data actualizarii: Duminica 13 Decembrie 2015, 09:06

Romania joaca duminica seara (ora 21:30), la Kolding, pentru un loc in sferturile de finala ale Mondialului de handbal feminin. Adversara ii e campioana mondiala en-titre, Brazilia. Insa meciul cu nationala carioca ar putea fi unul mai usor decat cele cu Rusia sau Norvegia. Sport.ro iti explica de ce.

Pana acum, Mondialul Romaniei a fost unul catastrofal. Poate ca termenul ales caracterizeaza mult prea dur jocul echipei nationale, insa Romania nu a aratat de mult timp atat de neputincioasa si, mai ales, atat de impacata cu propria soarta. Ca e vorba despre un moral la pamant sau pur si simplu de lipsa de valoare, meciurile din grupa au fost catastrofale. Nu pot fi zugravite altfel cele 77 de mingi pierdute in cele cinci partide jucate, sau erorile incredibile din meciurile cu Spania sau Rusia, care au transformat situatii pozitive – avans de trei goluri – in esecuri ale caror cauze au fost disecate pe indelete.


4 jucatoare ale Braziliei evolueaza in Romania (Pessoa, Rodrigues si Franca da Silva la CSM Bucuresti, do Nascimento la HCM Baia Mare). Fachinello a plecat de la CSM in decembrie, iar Arenhart de la Baia Mare in iulie. Comparativ, din campionatul intern, selectionerul Morten Soubak a convocat cinci jucatoare


Cert e ca, deocamdata, totul trebuie sters cu buretele. Cat mai repede, pentru ca meciul cu Brazilia vine la o singura zi de la esecul cu Rusia. E vorba, practic, de un nou inceput. De un fresh start in care nimic nu mai conteaza. 60 de minute constant bune si Romania poate fi in sferturile Mondialului, performanta pe care tricolorele nu au mai realizat-o din 2007. Evident, cuvintele de mai sus par, totusi, o dorinta, nu realitatea din teren. Totusi, Brazilia pare, macar pe hartie, o echipa mai usor de invins decat Spania, Norvegia sau Rusia. Asta chiar daca si-a castigat grupa cu Franta, Germania sau Coreea de Sud. Dar chiar asta e prima slabiciune. Victoria a venit fix in ultima secunda, dupa ce Fabiana Diniz a marcat de la centrul terenului in poarta goala, in urma unui gol marcat de Franta cu portarul scos de pe teren, care egalase situatia pe tabela. Practic, trei secunde au despartit Romania de un meci cu Franta. Dar sa vedem ce aduce Brazilia in teren...

Genialul plan al Federatiei braziliene pentru a creste handbalul feminin

Vorbim aici, insa, de campioana mondiala en-titre, o echipa care a socat handbalul mondial in 2013, dupa ce a lasat in urma Olanda, Ungaria, Danemarca si Serbia. O echipa care in 2011, la Mondialul jucat acasa, a terminat pe 5. Asadar, o echipa care se afla intr-o crestere remarcabila, in antiteza cu handbalul feminin romanesc, care nu a urcat mai sus de locul 9 in ultimii patru ani la turneele finale disputate. Vorbim, totodata, de o echipa extrem de experimentata, cu o medie de varsta de 28,06 ani, care a trecut prin extrem de multe impreuna. De fapt, nucleul dur al formatiei e acelasi, cu 10 jucatoare care au castigat Mondialul in 2013, si cu acelasi prim 7 care a socat lumea handbalului in urma cu doi ani.


 

27-19 e scorul cu care Romania a castigat amicalul contra Braziliei desfasurat in mai 2015 la Cluj. A fost debutul lui Tomas Ryde la nationala tricolora, iar cele mai bune marcatoare au fost Nechita (7), Neagu (6) si Chintoan (3)


 

Si de aici vine si primul avantaj pe care il are Brazilia in fata Romaniei. Unitatea de grup este infinit superioara in tabara sud-americana. Jucatoarele se stiu de mult timp, au plecat impreuna din Brazilia sau joaca de multi ani impreuna. Merita amintit aici si planul exceptional al Federatiei braziliene de handbal. Constienti ca jucatoarele nu pot creste in Brazilia, forul carioca a semnat un parteneriat cu Hypo Viena, prin care se angaja sa plateasca salariile jucatoarelor care veneau la echipa austriaca. O situatie win-win, pentru ca Hypo beneficia de jucatoare de calitate precum Ana Paula Rodrigues, Alexandra do Nascimento, Barbara Arenhart sau Fernanda da Silva, in timp ce jucatoarele evoluau in Liga Campionilor si acumulau experienta. Acest lucru a ajutat enorm adversara Romaniei, pentru ca jucatoarele se cunosc foarte bine, fiecare avand incredere in cealalta si incurajand-o in cazul in care greseste.

Cum a invatat un danez samba

Dar nimic nu s-ar fi putut realiza fara ajutorul danezului Morten Soubak (foto sus - bucurandu-se), antrenorul nationalei braziliene. Contactele dintre el si handbalul brazilian s-au realizat inca din 1993, de la prima vizita in America de Sud, insa lipsa infrastructurii nu i-a permis lui Soubak sa antreneze mai mult de sase luni. 12 ani mai tarziu, danezul s-a reintors in Brazilia, iar dupa trei titluri de campion consecutive in campionatul masculin a primit propunerea de a antrena nationala feminina, in 2009. Evident, povestea e deja cunoscuta. Brazilia a crescut incredibil, iar Soubak s-a stabilit in tara carioca, unde s-a casatorit cu o brazilianca, antrenand, insa, intre timp si Hypo, in paralel, in perioada 2013-2014.

Continuitatea la nivelul bancii tehnice se materializeaza si in teren. Soubak stie cand sa schimbe jucatoarele pentru a le oferi momente de respiro. Este o calitate extrem de importanta in conditiile acestui lot pentru ca, evident, banca de rezerve a Braziliei nu e la fel de valoroasa precum titularele de drept. In conditiile unui meci eliminatoriu la un turneu final, acest atu s-ar putea dovedi decisiv, in conditiile in care Tomas Ryde are pe mana nationala Romaniei de mai putin de un an de zile, iar automatismele create ar putea face diferenta in momentele cheie.

 

 

Jéssica Quintino marca golaço contra Alemanha

Em partida equilibrada, Brasil supera Alemanha e embala no Mundial de handebol https://es.pn/1YX04OA

Posted by Mundo ESPN on Tuesday, 8 December 2015


Aparare "beton", atac cu probleme

Ce ne spun, insa, cifrele despre Brazilia? In primul rand, ca din echipele calificate in faza optimilor de finala, echipa lui Soubak are cel mai slab atac, cu doar 118 goluri marcate, 32 mai putine decat Romania, asta in conditiile in care a avut doua meciuri cel putin facile, contra Argentinei si Republicii Democrate Congo. Pe de alta parte, braziliencele stau extraordinar la capitolul defensiva, cu doar 95 de goluri primite, locul 2 intre echipele aflate in fazele eliminatorii ale CM, cu patru mai mult decat Franta. Interesant e ca in niciun meci, Brazilia nu a primit mai mult de 24 de goluri, Franta marcand de 20 de ori in poarta lui Arenhart si Pessoa, in timp ce Germania s-a oprit la 21. Asadar, o defensiva 6-0 extrem de solida, fundatia pe care sud-americancele si-au croit drumul spre victorie la acest turneu final. Ramane de vazut daca Brazilia, o echipa experiementata, va putea sustine un sistem mobil defensiv de 5+1, 4+2 sau chiar 3+3, cel care ne-a pus atatea probleme in meciurile cu Spania si Rusia pret de mai mult de 10 minute. Un alt mare plus al Braziliei e postul de portar, unde atat Pessoa (39%), cat si Arenhart (37%) sunt portari excelenti, cunoscuti deja din Romania.

In atac, lucrurile par destul de clare. Linia de 9 metri, formata din Rodrigues, Amorim si Fachinello duce greul, in timp ce multe goluri vin si din extrema dreapta, de la experimentatele Do Nascimento si Coppi. Alaturi de Amorim, Rodrigues e principalul pericol al Braziliei, fiind un centru mobil, creativ, care poate disloca apararea romana prin schimbarile sale de directie sau prin aruncarile foarte puternice de la sold. Atentie si la contraatacuri, unde Brazilia ataca atipic, prin interii mentionati mai sus, aceste faze soldandu-se cu gol sau cu aruncari de la 7 metri.

Sansa Romaniei: banca Braziliei

Pare ca n-avem nicio sansa, nu? Ei bine, cu un joc in care turnoverurile pot fi evitate sau minimizate, Romania ar putea da lovitura. In primul rand, in meciurile importante, Brazilia „uita” sa joace cu pivotul sau cu extremele. In cinci meciuri, braziliencele nu au marcat decat de 11 ori cu pivotul, indiferent ca acesta s-a numit Piedade, Diniz sau Araujo. Mai mult, un alt minus extrem de important este forma fizica a Eduardei Amorim. Cea mai buna jucatoare din 2014, interul lui Gyor vine dupa o accidentare extrem de grava si nu e inca 100% fit, desi a jucat peste patru ore la acest CM si a facut meciuri foarte bune. Insa in acest tip de meciuri, orice minus conteaza, astfel ca tricolorele ar putea profita de acest lucru.

Dar cea mai mare problema a Braziliei e lipsa solutiilor pe banca de rezerve. Rodrigues, Amorim si Fachinello, cei trei interi titulari, au o medie de 48-49 de minute jucate pe meci, iar oboseala s-ar putea instala serios la acest nivel, mai ales in conditiile in care interul dreapta are 32 de ani, iar Amorim nu e 100% fizic. In contrapartida, cele mai folosite jucatoare de camp ale Romaniei, Neagu si Manea, abia au depasit trei ore. Iar acest lucru s-ar putea observa cel mai bine pe finalul de meci, in conditiile unui scor strans. De unde, insa, riscul lui Soubak? In primul rand, din lipsa solutiilor. Francielle da Rocha, Amanda de Andrade sau Bruna de Paula nu au nici experienta, nici valoarea necesara pentru a ajuta Brazilia sa se detaseze sau sa isi mentina avansul. Cele trei jucatoare evolueaza in Brazilia si doar de Andrade a mai evoluat la un turneu final, fiind campioana mondiala in 2013. In total, de Andrade, da Rocha si de Paula au marcat doar trei goluri din 11 aruncari, desi au aproape trei ore jucate impreuna. In acele momente, Neagu trebuie folosita din plin, pentru ca defensiva Braziliei scade ca valoare si ca medie de inaltime, iar aruncarile puternice au sanse mai mari de a intra in poarta.

In concluzie, Romania are sansele ei la victorie, dovada si cotele pe care casele de pariuri le ofera. Cu o cota de 2.80 la calificarea in sferturi, tricolorelor li se ofera mai multe sanse decat cu Spania, Norvegia sau Rusia. Iar cheia e la nationala noastra. Cu o defensiva mai puternica, un 6-0 menit sa blocheze un atac caruia ii place sa se ingramadeasca in centru si sa nu deschida pe extreme, cu o concentrare superioara, dar si cu un spirit adevarat de echipa, Romania poate sa patrunda in primele 8 din lume.

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!