Se vede Rio. Caderea Zeilor | Sa-i surprindem pe surprinzatori! Au SOCAT Europa in 2004, dar noi vrem cu orice pret la Mondial! Grecia - facil sau dificil?

Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Luni 21 Octombrie 2013, 15:14
Data actualizarii: Luni 21 Octombrie 2013, 15:33

► Esti Fast&Curios? Castiga AICI un plin de benzina pe un an de zile!

Am fost alaturi de echipa nationala in campania de calificare, am urlat de bucurie dupa victoria de la Istanbul si am fost dezamagiti dupa esecurile usturatoare in fata Olandei lui Van Gaal, iar acum iata-ne! Suntem la baraj si jucam cu GRECIA!

Romania isi joaca o sansa mai c-am spune istorica de a merge la un Campionat Mondial, daca am judeca dupa faptul ca s-au implinit 15 ani de la ultimul la care am fost prezenti.

Ce se intampla la meciul cu Grecia? E bine, e rau, e un adversar accesibil sau este unul de care trebuie sa ne temem?

"Cine este Grecia?"

La o prima vedere cel mai facil adversar dintre cele patru posibile, judecand dupa valoarea lotului, dar si dupa "numele" fotbalistilor, Grecia are o caracteristica definitorie - este, probabil, cea mai dificil 'de citit' echipa.

Grecia are o echipa nationala relativ noua, care s-a nascut la turneul final al Europeanului din 2004, pe care l-a si castigat, dand peste cap toate calculele facute de specialisti, bookmakeri sau fani.

Cu doar doua prezente la turneele finale ale unor Campionate Mondiale sau Europene pana in 2004 (Euro 1980 si CM 1994), Grecia s-a transformat complet dupa "momentul Lisabona", iar de atunci este o prezenta constanta in top 20 FIFA.

De ce vrem sa picam cu ei

Marea majoritate a fanilor echipei nationale au cazut la 'invoiala' - "Grecia e mai facila decat Portugalia lui Ronaldo sau Croatia lui Modric si Mandzukic".

Ei bine, asta nu poate fi contestat. Grecii au schimbat 'Generatia de Aur' care a castigat EURO si se afla si ei intr-un moment 'de cautare'.

Mai mult, spre deosebire de portughezi sau croati, pe greci avem avantajul ca ii cunoastem. Cu Grecia ne-am intalnit si in 2011, intr-un amical in care cele doua echipe s-au 'pregatit' pentru campania de calificare la Mondial.

Romania a castigat cu 3-1 meciul din 2011, printre marcatori regasindu-se si doi dintre componentii actuali ai echipei - Torje si Tanase, dar si Alex Chipciu, cel care ar putea reveni in circuitul nationalei dupa o perioada mai lunga in care a fost accidentat.

Fernando Santos, selectionerul echipei, a abordat meciul de atunci cu un lot asemanator celui pe care l-a folosit si la ultimele partide din preliminarii, un lot din care nu lipsesc Sokratis Papastathopoulos, Karagounis, Samaras, Mitroglou sau Salpingidis.

De ce nu doream sa picam cu ei

Am stabilit ca "momentul Lisabona" reprezinta o caracteristica importanta a grecilor - sunt surprinzatori, stiu sa gestioneze meciurile decisive si stiu foarte bine sa se motiveze.

Grecia este insa si una dintre nationalele care au acumulat cele mai multe puncte in preliminarii, 25 la numar, acestia ratand 'la mustata' calificarea directa (avand golaverajul mai slab decat Bosnia).

De asemenea, Grecia are una dintre cele mai bune aparari din calificari, primind doar 4 goluri in cele 10 meciuri disputate in grupe, de 3 ori mai putine decat Romania. Singura echipa care ii depaseste pe eleni in acest clasament este Spania lui Del Bosque, a carei aparare a fost invinsa de doar 3 ori.

Un alt motiv important de ingrijorare ar putea fi legat si de atmosfera creata de suporteri, ultrasii greci fiind recunoscuti ca fiind unii dintre cei mai 'tari' din Europa.

De cine sa ne temem

Chiar daca nu au fotbalisti cotati la zeci de milioane, vezi Portugalia, Croatia sau Ucraina, grecii au si ei vedetele lor.

Titular in Liga Campionilor, acolo unde a inscris in poarta unor echipe imense ale Europei, precum Arsenal, Konstantinos Mitroglou pare principala amenintare pentru poarta noastra.

Atacantul de 25 de ani al lui Olympiakos a explodat in ultimele doua sezoane, iar cota sa a ajuns la 5 milioane. Cu toate acestea, sefii lui Oly nici nu se gandesc sa-l vanda doar pentru atatia bani.

Alti doi oameni extrem de importanti in echipa lui Fernando Santos sunt veteranii Karagounis si Katsouranis (capitanul echipei). In varsta de 36, respectiv 34 de ani, acestia sunt 'supravietuitorii' EURO 2004, iar experienta lor in meciurile decisive poate cantari mult.

11-le Greciei la ultimele doua partide

Fernando Santos a abordat ultimele doua meciuri din campania de calificare, meciuri decisive pentru obtinerea 'biletului' spre Rio cu doua defensive diferite.

Daca in meciul cu Slovacia, adversar mai dificil, a decis sa ii trimita pe Papastathopoulos, Manolas sau Torosidis titulari, cu Lichtenstein si-a permis sa mizeze pe 'batranii' Vyntra si Katsouranis.

vs Slovacia: Kamezis - Torosidis, Manolas, Papastathopoulos, Holebas - Tziolis, Maniatis - Christodoulopoulos, Samaras, Salpingidis, Mitroglou

vs Lichtenstein: Kamezis - Vyntra, Katsouranis, Siovas, Holebas - Tziolis, Karagounis, Kone - Samaras, Mitroglou, Salpingidis

Istoric intalniri

Romania si Grecia s-au intalnit de-a lungul timpului de 31 de ori. Romania a castigat 17 meciuri, in timp ce elenii au inregistrat doar 8 succese. 6 meciuri s-au incheiat la egalitate!

3 lucruri de care avem nevoie in fata Greciei

Sa nu jucam meciul decisiv in deplasare, la Atena, acolo unde grecii vor avea parte nu doar de suportul catorva zeci de mii fani

Sa ne 'revitalizam' atacul. Romania nu a reusit sa-si indeplineasca obiectivul cu Andorra si Estonia, sa inscrie de 8 ori cu andoranii 'ospatari' si 5 impotriva estonienilor. Piti trebuie sa lucreze la psihicul atacantilor sai, care trebuie sa fructifice fiecare ocazie pe care o au, apararea Greciei facand destul de putine greseli intr-un meci.

Sa ne amintim ca in 2011 au fost doar 'parteneri de sparring' pentru noi :)

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!