100 de ani de la Miracolul de Craciun! Momentul in care razboiul s-a oprit pentru un meci de fotbal, omagiat acum de UEFA

UEFA Fotbal extern
SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 12 Decembrie 2014, 13:41
Data actualizarii: Vineri 12 Decembrie 2014, 14:06

25 decembrie 1914 este ziua in care fotbalul si-a primit cea mai frumoasa lectie de fair-play.

Emotionant? Nu... emotionant a fost momentul in care l-am vazut pe Hagi dansand pe Rose Bowl Pasadena la golul de 3-1 inscris in poarta vicecampioanei mondiale, Argentina.

Fantastic? Nu... fantastic a fost Bayern-ul lui Heynckes in 2013.

Memorabil? Nu... memorabila a fost finala de Liga din '99, cand Manchester United a intors rezultatul in prelungiri si a reusit sa-i fure trofeul lui Bayern Munchen...

In istoria de 150 de ani, fotbalul a fost martorul unei povesti la care tine enorm. N-a fost actorul principal, ci un observator care s-a mandrit tot timpul ca a luat parte la un miracol. "Miraculos", asta e cuvantul. S-a intamplat pe 25 decembrie 1914, pe frontul Primului Razboi Mondial...

Acum, in 2014, se implinesc 100 de ani de la una dintre cele mai frumoase povesti de Craciun traite de omenire, de la momentul in care razboiul a fost oprit pentru ca soldatii sa poata "incinge" o miuta.

In primul Razboi Mondial, in decembrie 1914, combatantii de pe frontul de Vest au oprit focul pentru o noapte si au sarbatorit impreuna Craciunul. Soldatii germani si cei englezi si-au dat mana si au uitat de ura si gloante, iar mingea de fotbal a devenit arma lor. Pare o fantasmagorie, insa e poveste atestata de nenumaratele scrisori trimise de pe front!

UEFA a decis in acest an sa omagieze acel moment, iar Sir Bobby Charlton, Didier Deschamps sau Paul Breiner, dar si actuali fotbalisti, printre care Rooney, Lloris, Gareth Bale, Schweinsteiger si Philipp Lahm au spus povestea "Miracolului de Craciun".

VIDEO - VEZI AICI FILMULETUL PREZENTAT DE UEFA

"Ne-am strans pentru a marca un moment de fraternitate si prietenie care ne reconfirma ca impartim valori comune. Mi se pare emotionant sa-mi imaginez acei barbaţi tineri gasind un limbaj comun in fotbal, in urma cu 100 de ani.

Astazi, fotbalul a devenit o limba universala, care ne deschide inimile si aduce oamenii aproape, fara sa tina cont de frontiere sau de diferentele culturale", spune Michel Platini in starul filmuletului prezentat de UEFA.

"Erau sute de oameni care alergau dupa minge. Fara porti, fara arbitru, fara goluri, nimic din ce stiti despre fotbalul jucat pe stadioanele noastre. Pur si simplu ne bucuram ca putem sa alergam cu totii dupa o singura minge", este marturia soldatului britanic Clement Baker, din Regimentul Cheshire.
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!