Vesti bune de pe Everest! Horia a trecut la pasul urmator al expeditiei! A urcat la 6200 de metri, AMR 2648m pana pe Everest!

Cucerim Everestul!
SPORT.RO
Data publicarii: Miercuri 23 Aprilie 2014, 18:55
Data actualizarii: Joi 24 Aprilie 2014, 16:26

►In numele lui PIRLO! Benfica – Juventus, joi 22:00, in direct Sport.ro si Voyo.ro!

Horia si echipa au inceput astazi urcusul spre Tabara 1 (T1 – 6,200m altitudine) a muntelui Shisha Pangma din Tibet, fata nordica. Horia a transmis condoleante familiilor Sherpasilor nepalezi, in urma avalansei produse vineri pe ruta sudica a muntelui Everest, care a ucis cel putin 13 bastinasi.

Zilele trecute, Horia Colibasanu si slovacul Peter Hamor au creat si marcat ruta pe ghetarul aflat deasupra taberei de la baza muntelui Shisha Pangma, apoi au asteptat o fereastra buna de vreme pentru a avansa. Ei isi vor monta urmatoarea tabara la 6,200 de metri altitudine.

Horia si Peter sunt insotiti in aceasta faza a expeditiei - de aclimatizare pe Shisha Pangma, fata nordica - de inca un roman (Justin Ionescu) si un slovac. Obiectivul final al expeditiei romano-slovace este ascensiunea Muntelui Everest (8.848m) in stil alpin – fara oxigen suplimentar si fara serpasi – pe ruta nordica.


Shisha Pangma (8.027m) este cel mai mic optmiar dintre cei 14 munti de peste 8.000 de metri ai planetei. Acesta se afla in Tibet (China), in Himalaya, cel mai mare lant muntos din lume. Muntele a fost escaladat pentru prima oara in 1964 si are o rata a mortalitatii de 8,3%.

CITESTE SI - O avalansa a facut 13 victime pe Everest


  Ruta sudica a Everestului a fost inchisa 

Horia a transmis condoleante familiilor si prietenilor sai din Nepal, dupa avalansa produsa vineri, 18 aprilie, pe ruta sudica a muntelui Everest (Nepal), in urma careia cel putin 13 Sherpasi si-au pierdut viata. Este cel mai sumbru bilant din istoria de peste 60 de ani a Muntelui Everest, aflat la granita dintre Nepal si Tibet (China).

In momentul producerii avalansei, in primele ore ale diminetii de vineri, Sherpasii (ghizi bastinasi) se aflau pe Khumbu Icefall (5.800m), o portiune critica a muntelui, pentru a monta corzile expeditiilor comerciale, aflate in tabara de baza a Everestului Dupa acest incident, activitatile de ascensiune pe ruta sudica a Everestului au fost inchise.

CITESTE SI - Povestea muntelui care a ucis 24 de oameni (Shisha Pangma)

Horia si Peter au ales ruta nordica a muntelui Everest (prin Tibet). Ei nu folosesc Sherpasi si nici oxigen imbuteliat – o abordare specifica alpinistilor puri, de elita mondiala.

 Aproape de cea mai mare performanta din istoria alpinismului din Romania

Horia Colibasanu este singurul roman care a reusit ascensiunea varfurilor Annnapurna, K2 si Dhaulagiri, toate de peste 8.000 de metri, incluse in Top 5 varfuri mortale din lume. Toate ascensiunile sale au fost realizate fara oxigen suplimentar si fara ghizi (Sherpasi). In total, Horia a adus cinci premiere Romaniei.

 

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!