Gata de lupta: NBA reincepe AZI! 10 intrebari care vor defini noul sezon: De la LeBron, la Kobe, via noul superstar, Anthony Davis

NBA anthony davis Kevin Durant Kobe Bryant Lebron James Baschet
SPORT.RO
Data publicarii: Marti 27 Octombrie 2015, 07:24
Data actualizarii: Marti 27 Octombrie 2015, 07:50

Sunt sanse mari ca finala noului sezon al NBA sa fie, de fapt, reeditarea celei din sezonul incheiat in iunie. Cum se poate intampla acest lucru si alte noua raspunsuri cruciale despre viitorul sezon al NBA, doar pe Sport.ro

Sezonul 2015-2016 al NBA debuteaza miercuri noapte, cu trei meciuri extrem de interesante. In doua dintre ele joaca finalistele de anul trecut, Cleveland Cavaliers (la Chicago Bulls) si Golden State Warriors (acasa cu New Orleans Pelicans), de fapt, si favoritele pentru o reeditare a ultimului act din sezonul trecut. Sport.ro va propune, insa, zece intrebari care au, de fapt, rolul unui preview care atinge toate punctele sensibile ale noului sezon: favorite la titlu, echipe de traditie cu lot slab si previziuni catastrofale, sau reveniri ale starurilor dupa accidentari serioase.

Ce sanse sunt pentru o noua finala Warriors – Cavaliers?

Sezonul trecut, LeBron James a avut o medie de doar 36,2 minute jucate pe meci, cea mai mica din cariera in NBA. Motivul? Intr-o Conferinta de Est anosta, in care doar trei echipe se pot bate cu adevarat pentru primul loc, Cleveland nu avea de ce sa forteze in sezonul regulat, chiar cu pretul unui meci in plus jucat intr-o eventuala finala, pe terenul castigatoarei din Vest. Cu siguranta, lucrurile nu se vor modifica in actuala stagiune, mai ales ca antrenorul David Blatt a invatat ceva din esecul din finala trecuta, cand nu a putut conta pe Kevin Love si Kyrie Irving, accidentati. Problema e, insa, continuitatea.

Si, mai ales, sanatatea. Iman Shumpert si-a fracturat incheietura si va lipsi ceva vreme. Kevin Love nu e, inca, in forma maxima, dupa ce si-a fracturat umarul in meciul cu Boston, din debutul play-off-ului trecut. Irving inca e in recuperare dupa accidentarea la genunchi din sezonul trecut. Iar LeBron James... pare ca va avea nevoie, la fel ca in sezonul trecut, de o pauza la mijlocul sezonului. Deocamdata, nu se stie daca va fi la potential maxim in debutul sezonului, din cauza unor probleme la spate. Pana una-alta, insa, Cavaliers a avut o vara linistita, iar aditia lui Mo Williams, un sixth-man care marcheaza destul de mult atunci cand joaca, nu va face decat sa ajute o echipa care nu parea ca are o banca solida. Cert e doar ca patronul Dan Gilbert e dispus sa faca orice sacrificiu, dovada taxa imensa, de peste 60 de milioane de dolari, pe care o vor plati pentru ca au trecut cu aproape 40 de milioane de dolari peste salary cap.

In Vest, Warriors pare ca nu au adversar. Cu un antrenor debutant, Golden State a scris istorie in sezonul precedent, reusind nu numai unul dintre cele mai bune sezoane regulate din istorie, 67-15, evident, cel mai bun dintre cele ale echipei, dar si un parcurs aproape imaculat in play-off, acolo unde nu a pierdut decat cinci meciuri din cele 21 jucate. Stephen Curry a fost fenomenal, Klay Thompson a avut cateva jocuri senzationale – a marcat 37 de puncte intr-un sfert in sezonul trecut -- Draymond Green s-a transformat dintr-o rezerva intr-un adevarat monstru in defensiva si un jucator extrem de versatil, iar Andre Iguodala a devenit primul jucator care a inceput ca rezerva Finala NBA si a devenit MVP.

Singura pierdere fata de sezonul trecut este David Lee, un jucator cu un contract mare, care devenise rezerva de lux in spatele lui Green. Si antrenorul secund Alvin Gentry a plecat la New Orleans Pelicans, iar presa din Statele Unite scrie ca el era responsabil cu jocul extrem de bine pus la punct in ofensiva. Cu exceptia unor accidentari nedorite ale starurilor Curry, Green sau Thompson, Warriors ar trebui din nou sa „mature” in Vest, iar o finala cu Cavs este concluzia logica, pentru al doilea sezon la rand.

Va reusi Bulls o finala dupa 18 ani?

Inlocuirea lui Tom Thibodeau de la carma lui Chicago Bulls a picat ca un trasnet in NBA. Thibodeau era unul dintre antrenorii extrem de apreciati, insa stilul sau militaresc, bazat pe disciplina si defensiva, n-a mai putut fi suportat de oamenii din conducerea lui Chicago. Evident, de vina a fost si ghinionul teribil pe care l-a avut Derrick Rose, superstarul lui Bulls care a avut trei accidentari serioase la genunchi, pierzand aproape doua sezoane si jumatate in ultimii patru ani. Era aproape clar ca mariajul lui Thibodeau cu Bulls are sanse minime de a continua, dupa ce frontoffice-ul taurilor l-a obligat pe antrenor sa limiteze minutele celor doi jucatori, indiferent de consecinta. Prinsa intr-o menghina, echipa n-a avut nicio sansa in fata lui Cavaliers, iar Thibodeau a fost concediat.

„Un nou sezon, o noua speranta”, e motto-ul echipei care a implinit 50 de ani in 2015. Iar inlocuitorul lui Thibodeau este un tehnician cum nu se poate mai diferit. Fred Hoiberg, un fost jucator al lui Bulls, vine de la Universitatea Iowa State si spera sa se muleze perfect pe trendul care a acaparat Liga Nord-americana: obsesia aruncarilor de trei puncte. In 2005, Hoiberg a fost jucatorul cu cel mai bun procentaj de three-pointere reusite, iar sefii lui Bulls spera ca, in sfarsit, echipa sa explodeze ofensiv. „Pentru Thibodeau, baschetul era un job, munca de zi cu zi. Asta distrugea creativitatea jucatorilor si chiar si placerea de a juca baschet”, scrie Fred O’Donnell pe blogul echipei din Chicago afiliat SBNation. In schimb, Hoiberg a venit la Chicago pentru a face din nou din baschet „o distractie”.

„Sunt zile in care nu ne uitam la adversari pe inregistrari, nu ii studiem video. Fred vorbeste cu noi, pur si simplu relationam. Asta e ceva urias”, a declarat Taj Gibson, unul dintre cei mai importanti jucatori ai lui Bulls. Ori schimbarea de optica, chiar si prin potentiala trecere a lui Joakim Noah pe banca, este uriasa. Deocamdata, Bulls a avut rezultate slabe in meciurile de pregatire, mai ales pe plan defensiv. Dar presa americana noteaza ca „taurii” au sanse bune sa se lupte de la egal la egal cu Cleveland pentru primul loc in Est. Asta in cazul in care, evident, sunt feriti de accidentari grave ale starurilor.

Durant, din nou top scorer? Ramane la Oklahoma?

Pare incredibil, dar Kevin Durant are, la 27 de ani, nu mai putin de opt sezoane jucate in NBA. Iar cel mai bun marcator timp de patru sezoane nu a avut, pana in 2014, o accidentare serioasa care sa il tina departe de teren. Ei bine, anul precedent a fost unul de cosmar pentru starul Oklahomei City Thunder. O fractura la unul dintre degetele de la picior s-a transformat intr-o problema serioasa, care l-a scos pe Durant din circuit si a adus-o pe Oklahoma in afara play-off-ului.  Dar dupa trei operatii in sase luni, Durant e back in business! Superstarul care are o medie de 27,3 puncte pe meci in NBA e gata sa o readuca pe Thunder in fruntea Vestului. Evident, cu ajutorul sidekick-ului sau, Russell Westbrook, poate unul dintre cei mai atletici jucatori din NBA.

Sezonul e cu atat mai important cu cat ar putea fi ultimul pentru Durant in tricoul lui Thunder. Draftat in 2007 de Seattle Supersonics, echipa care s-a metamorfozat in Oklahoma City Thunder in 2008, Durant se identifica practic cu cea mai noua franciza din NBA. Insa banii reprezinta o miza importanta pentru orice jucator. Iar odata cu cresterea cap-ului in sezonul viitor, Durant s-ar putea transfera cam la aproape orice echipa din NBA. Daca va pleca de la actuala sa formatie, favorita in cursa pentru semnatura lui KD este Washington Wizards, echipa din orasul natal al baschetbalistului. Astfel ca Thunder face orice pentru a-si pastra vedeta: l-a concediat pe antrenorul Scott Brooks, care n-a reusit sa o transforme pe OKC intr-un adevarat contender la titlu, si l-a adus pe Billy Donovan, unul dintre cei mai respectati antrenori din campionatul universitar, care a castigat 560 de meciuri la Florida. Dar va putea, oare, Oklahoma sa-l convinga pe Durant sa semneze un alt contract daca sezonul nu se va incheia cu un titlu? Ramane de vazut...

Cand va castiga Anthony Davis titlul de MVP?

In fiecare an, la inceputul sezonului, ESPN realizeaza un sondaj de opinie printre general managerii din NBA, chestionandu-i despre diverse probleme sau alegeri. Una dintre cele mai populare intrebari este cea in care managerii sunt invitati sa identifice un jucator in jurul caruia ar construi o franciza noua. In ultimii ani, raspunsurile preferate au fost LeBron James si Kevin Durant, insa odata ce cei doi intra in punctul maxim al carierei, preferintele incep sa se disipe si sa se schimbe serios. Enter Anthony Davis, viitorul superstar al NBA si un jucator despre care ziaristii americani scriu ca va fi „the next big thing”, urmandu-i pe Michael Jordan si LeBron James. In sondajul realizat de ESPN, Davis a fost identificat drept omul care ar putea crea de la zero o franciza castigatoare de 86,2% dintre respondenti. Prin comparatie, in urma cu doua sezoane, LeBron James era vazut de 89,7% din manageri drept cel mai bun jucator din NBA. Dovada si contractul imens pe care l-a primit in vara, de 145 de milioane de dolari pe cinci ani, cel mai mare din istoria competitie.

„Davis nu si-a atins inca maximul si asta e de-a dreptul de speriat”, scrie SBNation.com in preview-ul lui New Orleans Pelicans pentru viitorul sezon. Asta in timp ce Zach Lowe, de la Grantland.com, prezice un titlu de MVP pentru tanarul de 22 de ani, pe care il numeste Mr. Limitless. Deocamdata, Davis nu a jucat mai mult de 68 de meciuri intr-un sezon, avand probleme medicale in fiecare sezon. Dar sezonul trecut a avut o medie de 24,4 puncte, 10,2 recuperari, 2,2 pase decisive si 2,9 capace pe meci! La 2,08m, Davis, care poarta celebrul numar 23, purtat si de Jordan si James, poate juca atat power forward, cat si center si are calitati atletice incredibile, prin care isi domina fara emotii adversarii. Deocamdata, Pelicans nu poate fi o echipa capabila sa urce mai mult de locul 6 in Vest, insa face pasi importanti pentru viitor. Aducerea lui Alvin Gentry ca antrenor reprezinta o garantie pentru o ofensiva mult mai buna, dar Pelicans are nevoie cu adevarat de o echipa care nu are probleme medicale. Ori inceputul va fi criminal, cu meciuri foarte grele...



E ultimul sezon pentru Kobe?

La 37 de ani, Kobe Bryant ramane un simbol al NBA si, probabil, unul dintre cei mai buni zece jucatori all-time din istoria competitie. Dar finalul de cariera este unul negru pentru Black Mamba. Totul a inceput cu un contract de 48,5 de milioane de dolari pe doi ani pe care Kobe l-a semnat in noiembrie 2013, dupa cea mai grava accidentare din cariera, o ruptura a tendonului lui Ahile. Rezultatul? Lakers nu a mai avut cum sa atraga jucatori valorosi din cauza lipsei fondurilor pentru salarii, iar echipa a ratat pentru prima data doua play-off-uri consecutive in ultimii 40 de ani. Mai mult, cu doar 48 de victorii in ultimele doua sezoane, Lakers a avut doua dintre cele mai slabe sezoane din istorie. Iar cand Kobe a putut juca – in sezonul precedent a suferit o fractura la umar – a facut-o slab, cu o medie de 22,3 puncte, dar, mai ales, cu cel mai slab procentaj al field goal-urilor reusite, 37,3%.

Specialistii din Statele Unite sunt impartiti: unii spun ca Bryant nu are nicio sansa sa revina la ceea ce a fost, altii sunt mai romantici si cred ca Black Mamba nu si-a spus ultimul cuvant. E aproape clar, insa, ca acesta va fi ultimul sezon in NBA pentru Bryant. Iar asta ii face pe fani sa innebuneasca: o casa de pariuri din Las Vegas a inregistrat mai multe pariuri pe Lakers drept castigatoare a titlului, la o cota de 300, decat pe Cleveland Cavaliers! Este aproape imposibil, insa, ca Lakers, sa ajunga in play-off. Echipa e un mix interesant intre jucatori experimentati, precum Brandon Bass, Roy Hibbert, Metta World Peace sau Nick Young, si tineri care abia asteapta sa explodeze, ca D’Angelo Russell sau Julius Randle. Ceea ce e clar, insa, e ca Bryant, cvintuplu castigator al titlului, nu isi va spori numarul de trofee castigate si nu va urca mai sus de locul 3 in topul punctelor marcate, fiind la 4500 de puncte de pozitia a doua, ocupata de Karl Malone.

Se va dobori inca o data recordul de three pointere marcate?

In sezonul 1979-1980, NBA introducea pentru prima data semicercul de trei puncte, aflat la 7,24 metri de cos. Multi au vazut mutarea Ligii drept un artificiu nereusit pentru a spori interesul, iar echipele nu s-au folosit prea mult de aruncarile de trei puncte in primii 20 de ani. Spre exemplu, Reggie Miller a devenit un adevarat superstar gratie preciziei din spatele arcului. Un Reggie Miller in 2015? Poate ar trece oarecum neobservat! In toata cariera sa, Miller a terminat cu 2560 de aruncari de trei puncte reusite, pentru o medie de 142,2 pe sezon. In doar sase sezoane, Stephen Curry, superstarul lui Golden State Warriors, a reusit deja 1191 de three-pointere! Si a doborat de doua ori recordul de aruncari de trei puncte reusite intr-un singur sezon, cu 272 in sezonul 2012-2013, respectiv 286 in 2014-2015.

Iar numarul echipelor care se bazeaza din ce in ce mai mult pe three-pointere creste an de an. Sezonul trecut, Houston Rockets si Golden State Warriors au fost lidere la acest capitol. Iar in presezon, patru echipe au avut o medie de cel putin 30 de aruncari de trei puncte incercate pe meci: Rockets, Cavaliers, Philadelphia 76ers si Portland Trail Blazers. E de asteptat ca recordul de aruncari de trei puncte reusite intr-un sezon de cele 30 de echipe din NBA sa cada din nou. Suntem intr-o perioada incredibil de ofensiva, in care crearea spatiilor pentru shooteri cu tinta buna este totul. Exemplul cel mai clar este cel al lui Chicago: Bulls a incercat cel putin 35 de aruncari de trei puncte in doua din cele sapte meciuri amicale jucate in acest presezon. Lucru care, conform ESPN, nu a fost reusit nici macar o singura data in 445 de meciuri ale lui Tom Thibodeau.

Cat mai rezista Clippers si Spurs in actuala formula?

Los Angeles Clippers a reusit cel putin 56 de victorii in ultimele trei sezoane, insa nu a ajuns niciodata nici macar in finala Conferintei de Vest. Reteta este deja una stiuta, dar incepe deja sa fie invechita: cu DeAndre Jordan, Blake Griffin si Chris Paul in plenitudinea fortelor, Clippers se bate an de an pentru titlu, dar intotdeauna pare ca ii lipseste ceva. Dar echipa pare, acum, mai unita ca oricand. Povestea lui DeAndre Jordan a fost una incredibila: uriasul centru al lui Clippers se intelesese deja cu Dallas Mavericks, dar fostii sai coechipieri de la Clippers au venit „brigada”, l-au inchis in propria casa si l-au obligat sa semneze cu echipa din LA. „DeAndre s-a comportat ca un om fara caracter, nu a raspuns la telefon, nu a raspuns nici macar cand am venit personal si am batut la usa. Asta este, l-am pierdut”, a spus atunci, furios, patronul lui Mavericks, Mark Cuban. Spectacolul e ca acasa in Staples Center, cu lob-uri fantastice si alley-oop-uri care frizeaza ridicolul. Ramane de vazut, insa, daca investitia fostului CEO al Microsoft, Steve Ballmer, care a platit doua miliarde de dolari pentru a fi patron la Clippers se justifica. Daca nici acum, atunci cand?

Cam asa se poate traduce si sezonul actual al lui San Antonio Spurs. Gregg Popovich a fost numit de peste 90% de catre managerii din NBA drept cel mai bun antrenor al Ligii. Are deja cinci titluri cu o echipa superba, cu un stil ofensiv, cursiv, care impresioneaza meci de meci. Urmeaza, insa, marele „dar”.... Dar ce mai poate sa faca Popovich cu o echipa de veterani? Trio-ul celebru format din Tim Duncan, Manu Ginobili si Tony Parker are, impreuna, 110 ani. Iar asta s-a vazut in sezonul trecut, cand Spurs a pierdut cateva meciuri extrem de importante, care i-au dus, pana la urma, pe texani pe locul 6 in Vest. Obligat de varsta starurilor, Popovich a incercat pe cat a putut sa roteasca echipa, dar asta s-a vazut, pana la urma, in eliminarea din primul tur al play-off-ului, cu Los Angeles Clippers. Aducerea lui LaMarcus Aldridge de la Portland Trail Blazers va conta enorm: un jucator care inscrie mult, care poate fi o prezenta de speriat sub panou, poate crea si mai multe spatii pentru extremele lui Spurs. In ciuda varstei inaintate a lui Ginobili, Duncan, Parker, David West sau Danny Green, Spurs poate fi oricand periculoasa prin Kawhi Leonard, cel mai bun aparator din NBA in sezonul trecut sau Aldridge...

Cum se va transforma Knicks in 2016?

Experimentul Derek Fisher pe banca lui New York Knicks a fost unul esuat in primul sezon. E clar ca filosofia de joc a GM-ului Phil Jackson, fost castigator de 11 ori al titlului, este una depasita, insa Jackson insista pana in panzele albe, indiferent de consecinte. In sezonul precedent nu a fost vorba de play-off, pentru ca singurul moment in care Knicks – autoarea unei serii de 16 esecuri la rand – a ajuns cu record pozitiv a fost dupa al treilea meci (2-1). In cele din urma, New York a terminat cu un record de 17-65, cel mai slab din istoria francizei. Avantajul? Sanse de peste 50% de a avea unul din primele trei pick-uri din draft. Rezultatul? Al patrulea, si huiduielile fanilor, dupa ce alesul a fost letonul Kristaps Porzingis, o necunoscuta pentru NBA, care are un potential imens, dar care nu poate ajuta pe termen scurt, nici macar in doi ani, fiind prea crud.

Pare ca decizia lui Carmelo Anthony, de a lua 124 de milioane de dolari pe cinci ani pentru a ramane la New York a fost una dezastruoasa. E clar ca Melo, 31 de ani, nu va avea sansa sa se bata la titlu in punctul maxim al carierei. Transferurile nu au impresionat prin nume, insa aditiile lui Robin Lopez, Arron Afflalo sau Derrick Williams pot pune bazele unei echipe mult mai bune fata de ce am vazut in ultimii doi ani. Insa pentru asta, e nevoie de un Melo sanatos tot sezonul. Ori Anthony nu a avut decat un singur sezon cu 82 de meciuri jucate. Primul din cariera! Astfel ca Knicks pare prinsa intr-un permanent purgatoriu, din care are sanse minime sa iasa, indiferent cat de slaba este Conferinta de Est.

Cat va mai pacali baschetul Philadelphia 76ers?

LeBron James pentru Cleveland Cavaliers. Kevin Durant pentru Oklahoma City Thunder. Anthony Davis pentru New Orleans Pelicans. Derrick Rose pentru Chicago Bulls. Sunt doar cateva exemple pentru modul in care o echipa si-a schimbat soarta prin alegeri inspirate in draft. Sistemul sporturilor americane permite o schimbare ciclica: o performanta slaba intr-un sezon este recompensata cu un pick superior in draftul de anul respectiv, iar odata la cativa ani, un star apare la orizont si schimba total fata echipei. Problema e atunci cand o echipa devine intentionat slaba cateva sezoane la rand doar pentru a avea pickuri superioare in draft. E cazul Philadelphiei 76ers, care, odata cu sosirea GM-ului Sam Hinkie, a devenit una dintre cele mai slabe echipe din NBA, refuzand in permanenta sa aduca jucatori bun, tocmai pentru a crea o formatie de tineri care sa domine competitia in viitor.

Doar ca planul lui Hinkie a esuat teribil pana acum. Michael Carter-Williams, pick-ul numarul 11 in draftul din 2013, si conducatorul de joc in jurul caruia trebuia construita echipa, a fost cedat la Milwaukee Bucks. Iar Joel Embiid, pivotul de 2,13m care a fost draftat cu pickul 3 in 2014, nu a jucat nici macar o secunda, din cauza unor probleme la spate si a unei fracturi la picior. Potrivit Sports Illustrated, Embiid nu a tinut dieta impusa de nutritionistii echipei, care veneau saptamanal si ii umpleau frigiderul de acasa cu fructe si legume, doar pentru a le arunca saptamana urmatoare, si si-a dat jos gheata de protectie cu care mergea, facand chiar slam-dunk-uri. Recuperarea a trenat, iar Embiid, deja un copil-problema, nu pare aproape sa-si ajute actuala echipa. „Progresul fata de anii trecuti a fost minim. Maximum trei jucatori pot evolua la nivel inalt din actualul lot, iar Nerlens Noel si Jahlil Okafor, al treilea pick din draftul din vara, ar putea sa nu fie capabili sa joace impreuna”, noteaza Yahoo! Sports. Ramane, asadar, de vazut cum isi va gestiona 76ers, o echipa care a castigat 71 din ultimele 246 de meciuri, viitorul, si, mai ales cand va trece din nou cu 50% victorii.

Pentru cine joaca Minnesota?

In august, Minnesota Timberwolves anunta ca antrenorul echipei, care indeplinea si functia de GM, Flip Saunders, sufera de cancer. Pronosticul medicilor era, insa, unul extrem de favorabil. Dar dupa cateva sedinte de chemoterapie, starea lui Saunders s-a inrautatit. Vestile au fost din ce in ce mai rele, iar fostul antrenor al lui Washington Wizards a decedat duminica. Evident, stirea a venit ca un soc pentru o echipa extrem de tanara, care vedea in Saunders un mentor extraordinar, un om care, potrivit fostilor jucatori, crea o atmosfera excelenta in vestiar si era un excelent motivator. Timberwolves era intr-o situatie dificila, un schimb permanent de generatii, care incepuse sa dea, in sfarsit roade. Doua pick-uri #1 in ultimii doi ani, Andrew Wiggins si Karl-Anthony Towns, plus un mentor exceptional in Kevin Garnett adusesera din nou speranta in sufletele lupilor. Dar omul pentru care nicio hiperbola nu era prea mare, a parasit echipa in cursul zilei de duminica. E clar ca intr-un Vest cu o valoare uriasa, Wolves nu are nicio sansa la play-off. Dar ramane de vazut cum si daca fostii jucatori vor evolua cu gandul la Saunders, macar in prima parte a sezonului. Daca e sa luam ca etalon fotografia postata de Kevin Garnett, care ii aducea un ultim omagiu lui Saunders, chiar pe locul acestuia de parcare, atunci parca Wolves merita un sezon mai bun!

Text: Adrian Costeiu

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!