BREAKING NEWS! Veste trista in sportul romanesc! Iolanda Balas, dubla campioana olimpica la atletism, a murit la 79 de ani

SPORT.RO
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016, 15:50
Data actualizarii: Vineri 11 Martie 2016, 21:00

Doliu in lumea sportului din Romania!

Ilie Nastase: "O cunosteam de cand aveam 5 ani"

"Aveam 5 ani cand am cunoscut-o. Eu jucam tenis la Programul, iar pe ea o vedeam cum se antrena. Eram fastinat cum reusea sa ajunga la o asemenea inaltime prin forfecarea picioarelor. Ce tehnica avea! Ioli s-a nascut o doamna! A fost o adevarata doamna, a facut pista pe Tineretului, tribuna, a facut multe. Toti acesti oameni care ne conduc ar trebui sa ia exemplu de la personalitatea Iolandei. Am fost colegi toata viata la Steaua si avea o vorba buna pentru fiecare", a spus si Ilie Nastase pentru Prosport.

Elisabeta Lipa: "Mi-e inima grea"

"Imi este inima grea de vestea pe care am aflat-o. S-a stins din vaita marea campioana! Am pierdut un simbol al sportului romanesc si al intregii Romanii, un om extraordinar, de o caldura si o bunatate impresionante. Dumnezeu sa o odihneasca", a spus si Elisabeta Lipa.


UPDATE | Gabriela Szabo, indurerata de aflarea vestii.

"Este o zi trista pentru mine, doamna Ioli a fost mentorul meu", a spus Gabriela Szabo la aflarea vestii ca Iolanda Balas-Soter a incetat din viata.

"Daca am ajuns sa lucrez in atletism si in sportul romanesc i s-a datorat doameni Ioli. A fost un om extrem de elegant si echilibrat. A fost o excelenta a sportului romanesc. A fost omul care a adus echilibru in sportul romanesc. Din pacate, oamenii buni din sportul romanesc se duc usor, usor. Asta este cel mai trist lucru. Si raman cei care nu au atins excelenta", a mai spus fosta mare atleta.

"E o zi trista pentru mine si ma uit ca si cerul o plange pe doamna Ioli. Imi pare rau, pentru ca in ultima vreme nimeni nu s-a mai interesat de ea, nimeni nu i-a mai deschis usa, sa o intrebe daca mai are nevoie de ceva. Ultima data cand i-am deschis usa sa-i dau un cadou de ziua ei a izbucnit in plans, pentru ca nu se astepta. Ea nu mai astepta nimic de la nimeni. A murit un om mare, un om care a facut sacrificii pentru sportul romanesc, o mare doamna", a mai spus Gabriela Szabo, care a fost si Ministru al Tineretului si Sportului.


Iolanda Balas, dubla campioana olimpica la atletism, in 1960 si 1964, si dubla campioana europeana, in 1959 si 1962, a murit la varsta de 79 de ani, dupa o lunga lupta cu boala. Decesul a fost declarat astazi, in jurul orei 15:30.

Iolanda Balas ramane un personaj istoric in lumea atletismului, reusind sa depaseasca recordul mondial la saritura in inaltime de 14 ori, de la 1.75m la 1.91m.

CITESTE AICI POVESTEA FANTASTICA A IOLANDEI BALAS: Zborul de DIAMANT a inghetat 10 ani Planeta! Povestea emotionanta a unei romance de aur care merita lacrimi de respect: IOLANDA BALAS

Iolanda Bala-Soter este prima campioana olimpica a atletismului romanesc, singura, de altfel, posesoare a 2 titluri supreme in sportul olimpic numarul 1. Ea a reusit performante fara egal in sportul mondial - 14 recorduri mondiale la saritura in inaltime, dintre care 12 consecutive, 2 titluri de campioana olimpica, 3 europene (si o medalie de argint), 3 titluri mondiale universitare, 9 titluri balcanice, 19 titluri nationale.

La aceste trofee se adauga cateva rezultate care nu au putut fi egalate de nimeni in istoria sportului, Iolanda Balas-Soter detinand simultan recordurile a 100 de arene in intreaga lume, precum si, la un moment dat, primele 64 de performante ale probei sale: a obtinut cele mai detasate victorii olimpice din istoria probei de saritura in inaltime, 14 cm la Roma si 10 cm la Tokyo fata de rezultatul celei de-a doua clasate. Fosta presedinta a Federatiei romane de atletism si fosta presedinta de onoare, dar si fosta presedinta a Fundatiei Atletismului Romanesc, ea a fost prima atleta din lume care a fost desemnata pentru Hall of Fame, Muzeul gloriilor disciplinei-regina.

Iolanda Balas-Soter s-a nascut la Timisoara, la 12 decembrie 1936. Ea a absolvit Institutul de Educatie Fizica si Sport, specializare atletism (1967). A inceput sa practice atletismul la 12 ani, iar in 1951 a stabilit recordul national la saritura in inaltime (1,48 m).

In 1956 a stabilit primul record mondial din cariera (1,75 m), care va fi urmat de alte 13, in numai cinci ani. Recordul sau din 1961, de 1,91 m, a ramas neegalat timp de zece ani. A cucerit doua titluri de campioana olimpica: Roma (1960, cu 1,85 m) si Tokyo (1964, cu 1,90 m). Timp de zece ani a inregistrat 142 de victorii consecutive, performanta inscrisa in Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 august 1958), Iolanda Balas a castigat prima medalie de aur la saritura in inaltime, aducand primul titlu european in aceasta disciplina sportiva Romaniei. in 1962, la Belgrad, ea a cucerit titlul european, cu 1,83 m.

S-a retras din activitatea competitionala in 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Ahile al piciorului de bataie. Dupa abandonarea activitatii de performanta a fost antrenoare, profesoara, metodista la Cabinetul metodic si cercetari stiintifice la Clubul Steaua. Din 1988 si pana in 2005 a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism (FRA). in perioada 1998-2002 a ocupat functia de vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman (COR). Este presedinte de onoare al FRA. Stadionul Tineretului din Bucuresti ii poarta numele.

A infiintat, in 1993, Fundatia Atletismului Romanesc, una dintre primele fundatii cu profil de sport, pentru sustinerea atletismului romanesc si a echipei reprezentative a Romaniei. Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind in 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1962, Ordinul Steaua Romaniei, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2000). A fost distinsa cu ''Colanul de Aur'', cea mai inalta distinctie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman. in luna octombrie 2009, cu prilejul evenimentului intitulat ''Legendele Stelei'' desfasurat la sediul Ministerului Apararii Nationale, Iolanda Balas s-a aflat printre legendele Stelei care au fost premiate. Regele Mihai I i-a conferit la 13 septembrie 2010, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palatul Elisabeta din Bucuresti, decoratia regala "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite. La 27 noiembrie 2012, la implinirea a 100 de ani de existenta Federatia Internationala de Atletism si-a premiat eroii de ieri si de azi. Cu acest prilej a fost inaugurat Hall of Fame-ul atletismului mondial, printre cele 13 legende alese numarandu-se si Iolanda Balas-Soter.

Iolanda Balas a scris lucrari metodice consacrate sportului de inalta performanta, fiind autoare a lucrarii "Studiu si istoric al pregatirii sportivilor de inalta performanta la altitudine"

Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!